UHT

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tetra Pak'ın ultra pastörizasyon hattı
UHT süt ambalajı

UHT (Fransızca: Ultra-Haute Température, İngilizce: Ultra-High Temperature), genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisidir.

UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhara eşit miktarda buhar çıkacak biçimde vakum altında hemen soğutulur. Bu şekliyle soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir. Bunun nedeni, içindeki bütün zararlı mikroorganizmalardan arınmış olmasıdır.

Süt önce 70-80 derece sıcaklığa normal plakalı ısı değiştiricileri aracılığı ile çıkartılır. UHT sıcaklığı 140-150 derece santigrat sıcaklığı yaklaşık 6 atmosfer basıncındaki doymuş buhar püskürtülür. Doymuş buhar düşük basınçtaki ortama girdiğinde buharlaşma sıcaklığı (su-buhar fazı geçiş enerjisi) direkt olarak ortama verir. Bu enerji çok kısa süre içinde, yaklaşık olarak saniyenin onda birinde bütün ortamın sıcaklığını 70-80 dereceden 140-150 derecelere çıkartır.

Soğutma işlemi de ani buharlaşma yöntemi ile yapılır. 140-150 derecedeki süt-buhar-su karışımı düşük basınçtaki bir odaya püskürtülür. Düşük basınçta ani olarak buharlaşan su yine saniyenin onda biri kadar sürede ortamı soğutur.

Steril ve içinde zararlı mikroorganizma barındırmayan süt, önündeki tam steril ortamı olan paketleme makinalarında paketlenir. Eğer paketleme hattının sterilizasyonu bozulursa bütün zincir kırılır ve temizliğe geçilir.