UCI Cyclo-cross Dünya Şampiyonası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

UCI Cyclo-cross Dünya Şampiyonası, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından düzenlenen Cyclo-cross dünya şampiyonalarıdır. 2020'den başlayarak, her yıl altı etkinlik düzenlenmektedir - elit erkekler, elit kadınlar, 23 yaş altı erkekler, 23 yaş altı kadınlar, 18 yaş altı erkekler (genç erkekler) ve 18 yaş altı kadınlar (genç kadınlar). Geleneksel olarak, elit etkinlikler Pazar günü, diğer etkinlikler bir önceki gün Cumartesi günü yapılır.

UCI, kazanana bir altın madalya ve bir gökkuşağı mayosu verir. İkinci ve üçüncü sırada yer alan yarışmacılara gümüş ve bronz madalya verilir. Dünya şampiyonları bir sonraki yılki şampiyonaya kadar kendi kategorilerindeki cyclo-cross yarışlarında gökkuşağı mayolarını giyerler.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1950'de yapıldı,[1] ilk uluslararası cyclo-cross yarış olarak resmi olmayan dünya şampiyonası olarak kabul edilen Critérium International de Cyclo-cross'un (Uluslararası Cyclo-cross Kriteryumu) yerini aldı. O zamandan beri her yıl düzenlenmektedir ve geleneksel olarak Ocak sonu veya Şubat başında yapılmaktadır. İlk başta sadece elit erkekler için bir etkinlik vardı. Genç ve 23 yaş altı erkekler için etkinlikler sırasıyla 1979 ve 1996'da eklendi; elitler ve 23 yaş altı kadınlar etkinlikleri 2000 ve 2016 yıllarında eklendi. Bunların ötesinde, 1967'den 1993'e kadar amatörler için de bir etkinlik vardı.[2]

Cyclo-cross'un çoğunlukla Avrupa'da merkezlenmiş olması nedeniyle, dünya şampiyonalarının başka bir kıtada düzenlenmesi epey bir zaman aldı. Bu nihayet Louisville, Kentucky, ABD'de gerçekleşen 2013 sürümüyle değişti.

Güncel şampiyonlar (2020/2021 itibarıyla)[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Bisikletçi Ülke
Erkekler elit Mathieu van der Poel  Hollanda
Kadınlar elit Lucinda Brand  Hollanda
23 yaş altı erkekler Pim Ronhaar  Hollanda
23 yaş altı kadınlar Fem van Empel  Hollanda

Şampiyonalar[değiştir | kaynağı değiştir]

[2]

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cyclo-cross". Union Cycliste Internationale. 9 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 
  2. ^ a b "Cyclo-Cross World Championships 1950–2011". Union Cycliste Internationale. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]