Oostende

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ostend sayfasından yönlendirildi)
Oostende
Ostende
Oostende yat limanı.
Oostende bayrağı
Bayrak
Oostende arması
Arma
Belgium üzerinde Oostende
Oostende
Oostende
ÜlkeBelçika Belçika
ToplulukFlaman Topluluğu
BölgeFlaman Bölgesi
İlBatı Flandre
İdare
 • Belediye başkanıBart Tommelein (Open VLD)
Yüzölçümü
 • Toplam37,72 km²
Nüfus
 (2018)
 • Toplam71,332
 • Yoğunluk1,900/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu059
Resmî site
www.oostende.be

Oostende (Fransızca:Ostende), Belçika'nın Felemenkçe konuşan topluluğuna dahil Flaman Bölgesi'nde bulunan Batı Flandre ilinde bulunan bir belediye ve bu belediye içinde bulunan bir yerleşim merkezidir. Oostende belediye idari birimi merkezi Oostende kenti ile birlikte Zandvoorde, Vuurtörenwijk, Stene ve Mariakerke yerleşkelerini da ihtiva etmektedir.

Manş Denizi kıyısında bir sahil şehri olup Belçika'nın yüzölçümü (37,72 km²) ve nüfus (2006 itibarıyla 68.931) bakımından bu sahilde en büyük belediyesidir.

Oostende Belçika'nın İngiltere'ye en yakın bağlantı noktası olup İngiltere'ye doğrudan hızlı feribot mevcuttur. Liman şehri olduğundan sahil denizin yükselmesine karşı yükseltilmiştir.

Şehir özellikle yaz döneminde çok fazla sayıda günübirlik İngiliz turist akınına uğramaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Oostende'nin ne zaman kurulduğu hakkında hiç bilgi bulunmamaktadır.

814'te Gobrecht van Steenland "St Ömer"'de bulunan St. Bertin manastırına Oostende mevkindeki arazileri bağışlamıştır. Bu ilk dönemlerinde Oostende Kuzey Denizi ile bir sahil gölü arasında bulunan (orijinal ismi "Testerep" olan) bir adanın doğu kıyısında (Felemenkçe:oost-einde) ufak bir balıkçı köyü idi.

1265'te yerleşke günümüzde "Van Iseghem Caddesi" kuzeyinde "Monument aux Marins (Denizciler Anıtı)" ile "Gazino" arasında bulunan bir küçük köy haline gelmişti ve bu tarihte Flandra Kontesi olan Konstantinopolis'li Marguerite 1265'te bu köye kasaba statüsü veren bir berat verdi ve bu berata göre köyde bir pazar kurulması ve bir kapalı pazar binası yapılması izini de verildi.

14. yüzyılda bu köy devamlı deniz tehdidi altında olduğu için 1395'te eski mevkiinin daha güneyine yeni kumdan sahil koruma duvarı yaparak köy bu koruma duvarı arkasına nakledildi.

1447'de Burgunyalı III. Filip (bazen "Phillipe le Bon" olarak anılır) döneminde Oostende'ye bir liman yapıldı. Bu sırada kasabanın en önemli gelir kaynağı ringa balığı avcılığıydı. 1489'da Oostende hem denizden tehlike geçirmekte idi ve aynı sırada I. Maximilian orduları tarafından ele geçirilip talan edildi.

Seksen Yıl Savaşı (1568 - 1648) sırasında Oostende İspanya Katolik idaresine karşı isyan eden Protestanların önemli bir merkeziydi. Hollandalı isyancılar ("Geuzen") Oostende şehrini ellerinde tutmak için ve doğudan korumak için oradaki kumulları kazdılar ve sahilde ortaya çıkan bu aralıktan deniz içeri girip günümüzdeki liman arkasında yeni bir kanal yarattı. 1601-1804 döneminde "Ambrogio Spinola" komutasındaki İspanyol orduları Oostende'yi kuşattı. Bu "Oostende Kuşatması", "İspanyollar ele geçirilemeyecek yeri ele geçirmeye çalıştılar ve Hollandalılara savunulamayacak yeri savundular" diye nitelendirilmiştir. Yerleşke tümüyle harabeye dönüp 80.000 yaralı ve ölü zayiatın ortaya çıkmasına neden olup "Seksen Yıl Savaşı" içinde en fazla zayiat ortaya çıkan çatışma olmuştur. Bu kanlı sonuçtan etkilenen iki taraf görüşmelere girerek 2 yıldan uzun süren bir ateşkes anlaşması yapmışlardır ve bu kısa barış döneminde Oostende yeniden yapılmıştır. Savaş yine başlayınca Oostende (Nieuwpoort ve Dünkırk ile birlikte) İspanyol yanlısı "Duninker" denen deniz korsanlarına yatak limanı olmuştur.

Bu dönemde sonra Oostende önemli bir liman haline geçti. 1722'de Hollandalılar Anvers limanını Schelde Nehri halicini kapatarak işlemez hale getirdiler. Oostende bir deniz limanı olarak İspanyollar ve Avusturyalılar idaresi altında bulunan "Güney Alçak Ülkeler" (günümüzdeki Belçika) için tek deniz giriş ve çıkış kapısı oldu. VI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru) Oostende'de kurulan "Oostendse Compagnie" şirketine Afrika ve Uzak-Doğu ile ticaret için tekel imtiyazı verdi ve bu şirkete deniz aşırı ülkelerde koloniler kurma imtiyazı da sağladı. Böylece Oostend o zaman deniz-aşırı ticareti kendi tekelleri sayan İngiltere ve Hollanda ile büyük bir rekabete girişti. Fakat bu iki ülke baskısı sonunda 1727'de VI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru) Oostende'in imtiyazlarını dondurdu ve 1729'da da imtiyazlar ortadan kaldırıldı.

Buna rağmen Oostende kenti ve limanı büyük gelişmeler gösterdi. 1771'de bir limanına deniz feneri yapıldı. 1776'da liman doklarına gelgit sorununu çözen ilk havuz yapıldı. 1781'de II. Leopold (Kutsal Roma İmparatoru) desteğiyle Oostende "serbest liman" statüsü kazandı. Fransa Devrimi sırasında İngiltere donanmasının Avrupa karasına uyguladığı abluka dolayısıyla Oostende limanı önemli ticaretini kaybetti ve Fransa etkisi altına girdi. Mayıs 1798'de İngiliz donanması Oostende limanın bir büyük hücum düzenledi ve Fransız desteği ile bu hücum çok zor şekilde püskürtüldü. Napolyon Bonapart'ın Fransa'yı idaresi sırasında Oostende Fransızlarin büyük ilgisini çekti ve liman Napolyon tarafından 4 defa teftişten geçirildi. İmparatorluğu sırasında Napolyon Oostende limanın savunmasını zayıf buldu ve Oostende'de büyük bir imparatorluk kalesi yapılmasını emretti. Bu kalenin yapımına ancak 1811'de başlandı. Fakat 1814'te Fransa yenilip imparatorluk sona erince bu kale bitirilmeden ortada kaldı.

18. yüzyılda İngilizler deniz havası alma ve denizde yüzme modası ortaya çıkardılar. 1784'te Oostende'de bir İngiliz asıllı han sahibi "Groot Strand (Büyük Plaj)" üzerinde denize girenlere yiyecek ve içecek sağlamak için tahtadan bir büfe kurma izini aldı. Bu Oostende plajının açılmasının ilk öncüsü oldu ve 19. yy. başında savaşlar bittikten sonra Oostende önce İngilizler sonra diğer batı Avrupalılar için bir yaz tatili ve plaj şehri olarak da gelişmeye başladı. 1839'da Oostende başkent Brüksel'e bir tren hattı ile bağlandı. Yeni Belçika Krallığı kurulduktan sonra Belçika kralları I. Leopold, II. Leopold ve Belçika krallık ailesi ve aristokrat soylular Oostende'yi yazlık olarak kullanmaya başladılar. Moda yazlık şehirde çok sayıda yazlık villalar, yeni yollar, parklar, anıtlar yapılmaya başlandı. Oostende "Belçika plaj - deniz tatili şehirlerini kraliçesi" olarak nitelendirildi. 1846'da düzenli Oostend-Dover feribot seferleri başlatılıp Oostende'nin İngiltere'ye gidiş-geliş transit merkezi olması sağlandı. 1850'de mimar Henri Beyaert Oostende kumar salonu olan "Kursaal Oostende"yi, plaj sahilde bulunan her diğer bina gibi savaş halinde hemen yıkılabilmesi için tahtadan olarak, yaptırdı. 1865'te Oostende şehri demilitarize edildi; eski savunma tabyaları yıkıldı ve sahile yapıların taş, tuğla ve çimentodan yapılması izini verildi. Bundan sonra plaj sahili daha değişik bir şekilde apartmanlar ve büyük otellerle gelişmeye başladı. Özellikle 1905'te Oostende "Sint-Petrus-en-Paulüs Kilisesi", tiyatro, büyük postane, "Comte de Smet de Naeyer köprüsü" ve "Galeries Royales" yapıldı.

I. Dünya Savaşı sırasında Alamanlar eline geçen Belçika'da Oostende yakınlarında Brugge'de Alman denizaltıları için bir üs yaptılar ve bu üstten denize çıkış kanalı ağzı Oostende'de bulunmaktaydı. İngiliz Kraliyet Donanması Bruges'dan çıkışı sağlayan Zeebrugge ve Oostende limanlarını 23 Nisan 1918'da Zeeburge Baskını ile kapatmaya çalıştı. Bundan 3 hafta sonra, 9 Mayıs 1918'de İkinci Ostend Baskını ile Oostende limanında "HMS Vindictive" adlı eski bir İngiliz harp gemisini batırarak limanı battal etmeye ve Bruges çıkış kanalını kapatmaya çalıştılar ama bunda ancak kısmî başarı elde ettiler.

1920'de yapılan Anvers Olimpiyatlarında tüm yelkencilik yarışmaları ve su polosu maçları Oostende'de yapıldı.

Savaş sonrasında 1930'lu yıllarda Batı Avrupa'da işçilere paralı tatil alma hakkı tanındıktan sonra Oostende şehri kitle turizmine kendini adapte etti. Şehirde çok sayı ucuz pansiyon ve küçük otel açıldı. Ayrıca daire kiralamak ve sahip olmak için çok sayıda yazlık apartman yapılmaya başlandı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra yine kitle turizmi önemini korudu. Bu dönemde birçok 19. yüzyıl yapısı villalar yıkılıp yerlerine çok sayıda dairesi olan apartmanlar yapıldı.

1956'da Oostende-Brüksel otoyolu yapılıp Oostende'nin Avrupa otoyol ağ sistemine bağlanması Oostende'nin bu kitle turizm yazlık plaj şehri olmasına daha da destek sağladı. 1970'te Oostende belediyesi Stene ve Zandvoorde birleştirildi. 1994'te açılan Manş Tüneli Oosetende'nin İngiltere'ye geçişte bir transit merkezi olmasına aksi tesirde bulundu. Oostende-Dover düzenli feribot seferleri sona erdi ve yerine daha küçük kapasiteli Oostende-Ramsgate düzenli feribot seferleri başlatıldı.

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Le Kunstmuseum aan zee (Kısaca Mu.Zee: 2009'de eski "Museum voor Schone Kunsten d'Ostende (Ostende Güzel Sanatlar Müzesi)" ile "Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK)"'nın birleştirilmesinde kurulmuştur. Sergi alanı yaklaşık 14.000 m² olup 1830'dan itibaren James Ensor, Willy Finch, Léon Spilliaert, Constant Permeke, Jean Brusselmans, Paul Delvaux, COBRA gibi, Belçikalı modern resim sanatkarların eserleri öncelikle sergilenmektedir.
  • Le Mercator: Eski bir Belçika gemi süvarilerinin eğitimi için bir yelkenli gemi. Halka açık denizcilik müzesi.
  • Le Bateau-musée Amandine: Eski balıkçı gemisi ve günümüzde balıkçılık müzesi.
  • De Plate: 18. yüzyıl yapılmış eski bir konak ve Oostende'de Belçika Kraliyet ailesi için tatil evi olarak kullanılmıştır. Günümüzde Oostende yerel kostümleri; denizcilik ve balıkçılık giysileri müzesidir.
  • James Ensor Evi: Modern ressam James Ensor (1860-1949) evi, atölyesi ve tabloları müzesi.
  • Domein Raversijde
    • Walraversijde: Arkeolojik kazı yeri. 20 kadar eski ev kalıntısı ve 4 tane 13.-15. yüzyıllarda yapılmış restore edilmiş ev.
    • Memoriaal Prins Karel: Flandra Kontu "Karel van België" (1903-1983) evi: ev eşyası, koleksiyonları ve tabloları.
    • Atlantikwall: II. Dünya Savaşı sırasında Almanların bina ettiği sahil savunma tesisleri. 60 yapı ve 2 km uzunlukta yeraltı tesisleri.

Turistik yerler ve anıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Plaj: Temmuz ve Ağustos aylarında Belçikalı, Hollandalı, İngiliz, Alman, Fransız günü birlik turistler Oostende'e deniz için otomobil, tren ve feribot ile gelmektedirler. Tren ve feribotla gelenler için en popüler plaj kleinstrand (küçük plaj)dir. Kentte daha uzun dönem tatil yapanların tercihi grootstrand (büyük plaj) dir. Bu plajlar ve limanın mendirekleri üzerinde yürüyüş ile deniz ve limana gelen giden feri ve diğer gemilerin seyir edilmesi popüler aktivitelerdir.
  • Sint-Petrus-en-Paulüskerk Kilisesi: 1896'da yanan bir kilise yerine mimar "Louis de la Censerie" tasarımına göre yapılmıştır. Yanan kilisenin çan kulesi gayriresmî olarak "Peperbusse (Biberlik)" olarak anılarak ilgi çekmektedir. Kilise içinde 1850'de ölen ilk Belçika kraliçesinin mezarı bulunur.
  • Fort Napoléon: 1811'de yapılmaya başlanan ve 1814'te savaş bitince yarı kalan Fransız imparatorluk kalesi.
  • Casino-Kursaal Ostende: Belçika'da bulunan en büyük kumar salonu. 1953 yapımı. 2200 kişi seyirci kapasiteli konser salonu ihtiva eder.
  • Japon bahçesi
  • Çiçekten saat
  • Hippodrome d'Ostende: At yarışı hipodromu
  • Phare d'Ostende: Deniz feneri. "Lange Nelle" adıyla anılır.
  • Adliye Sarayı
  • I. Leopold Anıtı: Heykeltıraş: Jacques de Lalaing (1858-1917)
  • II. Leopold Anıtı

Spor Kulüpleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerleşimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oostende Belediye idaresine bağlı şu yerleşimler bulunmaktadır:

Oostende Belediyesi yerleşimleri haritası
# İsim Nüfus
I Oostende Merkez
II Vuurtorenwijk/Voorhaven 6.036
III Zandvoorde 2.856
IV Stene 10.967
V Konterdam/Meiboom 4.657
VI Mariakerke + Raversijde 12.833

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oostende plajının panoraması
Oostende panoraması

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]