U-571

Vikipedi, özgür ansiklopedi
U-571
U-571
U-571 film afişi
YönetmenJonathan Mostow
YapımcıDino De Laurentiis
Martha De Laurentiis
Hal Lieberman
SenaristJonathan Mostow (Hikâye)
Jonathan Mostow
Sam Montgomery
David Ayer
OyuncularMatthew McConaughey
Bill Paxton
Harvey Keitel
Thomas Kretschmann
Jon Bon Jovi
DağıtıcıStudioCanal
Universal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı2000, ABD
Çıkış tarih(ler)i21 Nisan 2000
Süre116 dak
Dilİngilizce-Almanca
Bütçe62 Milyon $
HasılatYurt içi
$77,122,415
Dünyageneli
$127,666,415

U-571 Jonathan Mostow tarafından yönetilmiştir. Oyuncular Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Thomas Kretschmann, Jon Bon Jovi, Jack Noseworthy, Will Estes ve Tom Guiry. Filmde bir II. Dünya Savaşı Alman denizaltısı 1942'de Enigma makinesini arayan ve kılık değiştiren Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından ele geçirilir.

Film mali açıdan başarılı olmasına ve eleştirmenler tarafından oldukça iyi karşılanmasına rağmen,[1][2] olay örgüsü önemli eleştiriler aldı. Filmin konusu bir parça kurgu olmasına rağmen kısmen gerçeklik payı vardır. Gerçek hikâyede iki fark vardı: birincisi, Enigma makinasını ilk ele geçirenler HMS Bulldog'ın İngiliz mürettebatıydı. Bu makine Alman U-110 denizaltısından, Mayıs 1941'de, Kuzey Atlantik'te, Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa girmesinden önce ele geçirildi. İkincisi, gerçek U-571 ele geçirilmedi ve Ocak 1944'te İrlanda açıklarında Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından batırıldı. Bu yanlışlıkların neden olduğu öfke Britanya Parlamentosuna ulaştı ve Başbakan Tony Blair filmin İngiliz denizcilere bir "hakaret" olduğunu kabul etti.

U-571 Akdeniz'de, Roma şehrinde ve Malta yakınlarında çekildi.[3]

Filmin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, müttefik kuvvetlerinin yük gemilerinin U-boatlar tarafından batırılmasını engellemek için nasıl uğraştıklarını anlatan bir özetle başlar. Sahne bir İngiliz yük gemisini torpidolayıp batıran U-571'e döner. Dakikalar sonra, sonarcı yüksek hızda yaklaşan bir pervane sesini fark eder. Kaptan periskobu çevirir ve yaklaşmakta olan destroyeri görür. Destroyer sualtı bombaları bırakır ve U-571 hasar görür. Aldığı hasardan dolayı tekrar su üstüne çıkmak zorunda kalır. Denizaltının bataryaları bitmiş, dizel motorları kullanılamaz hale gelmiş ve motorları çalıştıran tüm mürettebat da ölmüştür. Bunun üzerine U-571'in kaptanı Kapitänleutnant (Yüzbaşı) Günther Wassner (Thomas Kretschmann), telsizcisine Berlin'e Amerikan istihbaratı tarafından yakalanan bir yardım çağrısı (SOS) göndermesini emreder. ABD Donanması, Enigma adı verilen kodlama cihazı makinasını çalmaya ve U-571'i batırmaya çalışmak için denizaltı S-33'ü bir Alman ikmal U-botuna benzeyecek şekilde modifiye etmiştir. S-33 mürettebatı görevini almadan önce, denizaltının subayı Teğmen Tyler, kendi denizaltının komutasını Yüzbaşı Dahlgren tarafından bloke edilmesinden memnun değildir.

Fırtınalı bir gecede, S-33'ün Alman askeri kılığına girmiş Amerikalı mürettebatı U-571'in mürettebatını alt eder. U-571'i emniyete aldıktan sonra, Amerikan S-33 denizaltısı, oraya ulaşan Alman ikmal denizaltısı tarafından torpillenip batırılır. Dahlgren güverteden havaya uçar ve ağır yaralanır; Denizde mücadele ederken kurtarılmayı reddeder ve ele geçirilen denizaltıya binmelerini ve derhal suya dalmalarını emreder. Tyler, U-571'in komutasını alır ve yüzeyin altına dalar, burada daha sonra Alman ikmal denizaltına saldırıp batırırlar.

Geminin bazı onarımlarını yaptıktan ve gücünü geri kazandırdıktan sonra Tyler, engelli denizaltısını Cornwall'daki Land's End'e yönlendirmeye karar verir. Bununla birlikte, U-571'in Amerikalılar tarafından el koyulduğunun farkında olmayan bir Alman keşif uçağı tarafından tespit edilirler. Yakındaki bir Alman muhrip bazı mürettebatı gönderir, ancak onlar gelmeden önce, Tyler güverte tabancasından ateş etme emri verir. Denizaltı daha sonra su altı bombalarını düşürmeye başlayan Alman muhripinin altına dalar. U-571'in komutanı yüzbaşı Wassner tutulduğu yerden kaçar ve Tyler'ın mürettebatından birini öldürür, ancak motorları sabote etmeden önce yakalanıp etkisiz hale getirilir.

Alman muhrip, derinlik bombalarını düşürmeye devam eder. U-571, 600 fit'in (180 m) altına düşer ve yüksek su basıncından zarar görür. Batmaya başlarlar ve bunu ancak kontrolsüz bir şekilde yükselerek tersine çevirebilirler. Tyler, mürettebattan Trigger'a kalan tek torpido tüpünü bastırmak için sintineye dalmasını emreder.

Trigger, su basmış bölmenin içinde nefes almak için bir hava hortumu kullanır. Kıç tüpüne giden hava valfini kapatır, ancak ulaşamadığı ikinci bir sızıntı bulur. Mürettebat, Wassner'ın zincirlenmiş olmasına rağmen, komutanı olduğu denizaltısının ele geçirildiğine dair bir sinyal vermek için Mors Kodu kullandığını anlar ve bu nedenle Hirsch onu öldürür. U-571, son torpidosunu ateşleyemeyecek şekilde ağır hasar görmüş ve içeriyi sel basmaya başlar. Onları takip eden muhrip, ana toplarıyla ateş eder: hasar pimleri Trigger'in ayağı, hava hortumunun ulaşamayacağı bir yerde olduğu için geri dönemez, boğulmadan önce vanayı kapatmayı başarır. Tyler, Tank'a torpidoyu ateşlemesini emreder; Alman muhrip, torpidodan kaçacak manevrayı yapamaz ve isabet batırılır. Mürettebat rahat bir nefes alırken Tank, Trigger'ın öldüğünü bildirir. Ancak, denizaltı ciddi hasar almış ve bu yüzden mürettebat ellerinde Enigma ile Alman denizaltısını terk eder. U-571'i dalgaların altından sonsuza dek batarken izlerler. Sonunda ABD Donanması'ndan PBY Catalina uçan botu tarafından tespit edilirler ve cankurtaran botların ile kurtarılırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "U-571 (2000)". Rotten Tomatoes. 20 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  2. ^ "The 73rd Academy Awards (2001) Nominees and Winners". oscars.org. 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2011. 
  3. ^ "U-571 (2000) Filming Locations". imdb.com. 23 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  • David Kahn, Seizing the Enigma: the Race to Break the German U-Boat Codes, 1939-1943, Boston, Houghton Mifflin, 1991.
  • Hugh Sebag-Montefiore, Enigma: the Battle for the Code, Phoenix, 2001.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]