Uşakizade Ailesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uşakizade Ailesi (Ayrıca şöyle bilinirler; Uşaklıgil Sülâlesi, İzmir'e göçene kadar; Helvacızâdeler), Uşak kökenli İzmirli bir sülâledir. Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Uşşaki ve yazar Halid Ziya Uşaklıgil en bilinen üyeleridir. Ana merkezleri Uşakizade Köşkü'dür.

Uşakizadelerin merkezi olan köşk.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmir'e göç

Aile aslen Uşak kökenlidir. İlk olarak isimleri Helvacızâde olsa da İzmir'e göçtükten sonra Uşakizade olarak anılmışlardır. Ayrıca yaygın olarak Uşaklıgil Sülâlesi olarak da bilinmekteydiler.

Latife Uşşaki Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile 1923-1925 yılları arasında evliydi. Babası Uşakizade Muammer Bey, annesi Adeviye Hanım'dı. Babası ticaret ile ilgilenmekteydi. Beş kardeşlerdi. Kuzeni yazar Halid Ziya Uşaklıgil idi. Halid Ziya Uşaklıgil'in iki diplomat oğlu vardı... Vedad Uşaklıgil ve Bülent Uşaklıgil.

Latife Uşaklıgil'in Mustafa Kemal Atatürk ile nikahlanması
Latife ve Mustafa Kemal

Merkezleri olan Uşakizade Köşkü'nü Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına karargah olarak açan Latife Hanım 1923'te Paşa ile evlendi. 1925'te anlaşmazlıklar nedeniyle boşandılar. İlişkileri çeşitli eserlere konu oldu. İddialara göre aralarında geçimsizlik vardı ve Mustafa Kemal Paşa'nın önceki sevgilisi Fikriye Hanım da boşanmasına sebep oldu.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sülâlenin bilinen en eski üyeleri Hacı Ali Efendi ve Uşakizade Sadık Bey'dir.
  • Uşakizade Muammer Bey ile Halil Efendi kardeşti. Muammer Bey'in Adeviye Hanım'dan Latife, Vecihe, İsmail, Münci, Ömer ve Rukiye adında altı çocuğu vardı. Halil Efendi'nin Behiye Hanımdan olan oğlu Halid Ziya idi.
  • Latife Hanım Gazi'nin manevi evlatlarının annesi konumundaydı. Halid Ziya Efendi ve Fatma Memnune Hanım'ın çocuklar ise Vedide, Bihin, Sadun, Vedad ve Bülend. Bülend Uşaklıgil'in kızı gazeteci Emine Uşaklıgil'di.