Turbina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Turbina
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Spermatophyta
Sınıf: Dicotyledones
Takım: Solanales
Familya: Convolvulaceae
Cins: Turbina
Raf.

Turbina; Kahkahaçiçeğigiller familyası, Ipomoeeae oymağının bir cinsidir. 15 kadar tür ile temsil edilir. Türler, Yeni Kaledonya, Afrika ve Amerika'nın tropiklerinde yayılmıştırlar. Liana veya dik çalılar şeklindeki bitkilerdir. Bazı türlerin kökleri genişlemiştir ve bir şeklini almıştır. Bazı türlerde bitki öz suyu süte benzer. Olgunlaşmış gövdeler odunsu, kıvrılan, sürünücü veya yere yatık bir yapıdadır. Nadiren dik olan gövdelere de rastlanır.[1][2]

Türlerin tohumları, her ikisi de LSD ile ilgili halüsinojenik bileşikler olan d-liserjik ve d-izoliserjik asitlerin türevlerini içerir.[3]

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsin tip türü: Turbina corymbosa (L.) Raf.

Sinonimleri: Legendrea Webb and Berthelot

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Convolvulaceae | Convolvulaceae Unlimited". convolvulaceae.myspecies.info. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  2. ^ "Classification | USDA PLANTS". plants.usda.gov. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  3. ^ "Turbina | plant genus". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  4. ^ "Turbina — The Plant List". www.theplantlist.org. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020.