İçeriğe atla

Tudor Watch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Montres Tudor SA
TipAlt şirket
EndüstriSaatçi
Kuruluş1926 (98 yıl önce) (1926)
KurucuHans Wilsdorf
Genel merkezi,
Üretim200,000 (2015)
SahibiHans Wilsdorf Vakfı
Çalışan sayısı194 (2016)
Web sitesitudorwatch.com

Montres Tudor SA veya basitçe Tudor, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan bir saat üreticisidir. Lüks saat markası Rolex'in kurucusu Hans Wilsdorf tarafından 1926 yılında kurulmuştur, hala Rolex'in kardeş şirketi olarak faaliyet göstermektedir. Her iki şirket de Hans Wilsdorf Vakfı'na aittir. Hans Wilsdorf'un Tudor markasını kurma amacı Rolex'ten daha erişilebilir saatler üretip satmaktı.

Tudor başlangıçta askeri ve profesyonel dalgıçlar(diver) için üretilen saatlerle tanınıyordu. 1960'lardan 1980'lere kadar birçok deniz kuvvetleri Tudor Submariner saatlerini dalgıçlarına vermiştir. Bu deniz kuvvetleri arasında ABD Deniz Kuvvetleri (SEAL) ve Fransız Deniz Kuvvetleri (Marine Nationale) de bulunmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Deniz Kuvvetleri'ne verilen 1979 Tudor Submariner, markanın karakteristik "kar taneli" (snowflake) ibresini barındırıyor.

Tudor markası, İsviçreli saat üreticisi Veuve de Philippe Hüther tarafından 1926 yılında Rolex'in kurucusu Hans Wilsdorf adına tescil edildi. 1936'da Wilsdorf markayı devraldı ve 1946'da Montres Tudor SA şirketini kurdu.

Tudor markasının amacı, Rolex kalitesini korurken daha uygun fiyatlı saatler sunmaktı. Tudor saatleri başlangıçta mekanizmalarını (movement), kasalarını ve bileziklerini Rolex'ten almaktaydı. Bu sayede Tudor Rolex kadar güvenilir ancak daha erişilebilir saatler satabiliyordu.

Tudor 1940'ların ortalarında su geçirmez Oyster kasa koleksiyonunu tanıttı, Oyster kasa daha önce sadece Rolex'e aitti. 1952'de Tudor, ilk otomatik modeli olan Prince'i piyasaya sürdü ve bu modelde bir Rolex otomatik mekanizması kullanıldı. 1952-1954 yılları arasındaki British North Greenland keşif seferinde 26 adet Tudor Oyster Prince saat bulunuyordu.

Oyster kasa ve otomatik mekanizmanın benimsenmesi, Tudor'un alet saatleri (tool watch) üretimine geçişini kolaylaştırdı. Fransız Deniz Kuvvetleri, Tudor dalgıç saatleri için saha araştırmasına dahil oldu; 1960'lardan 1980'lerin ortalarına kadar Tudor alet saatleri, Fransız Deniz Kuvvetlerine büyük miktarda, bilezik olmadan temin edildi, böylece askeri kullanıma uygun kayışlar kullanılabiliyordu.

Tudor, 1954 yılında su geçirmezlik özelliği 100 metreye (10 bar) kadar olan Oyster Prince Submariner adlı ilk dalgıç saatini piyasaya sürdü. Bu değer 1958'de 200 metreye (20 bar) çıkarıldı. Submariner serisi yıllar içinde "büyük taç" ve "kar taneli eller" gibi çeşitli özelliklerle donatıldı.

1970 yılında Tudor, manuel olarak kurulan Valjoux mekanik kalibre 7734 ve kam kronograf (cam chronograph function] işlevine sahip Oysterdate adlı ilk kronografını piyasaya sürdü. 1971'de tanıtılan ikinci seri, "Montecarlo" lakabıyla anıldı çünkü kadranı rulet tekerleğini anımsatıyordu. 1976'da ise "Big Block" adı verilen üçüncü seri, kendinden kurmalı bir mekanizma içeren ilk Tudor kronografıydı.

Tudor Monarch koleksiyonu 1991'de ve Tudor Hydronaut koleksiyonunu 1999'da piyasaya sürüldü.

Tudor Date-Day, Tudor Glamour serisinin Klasik koleksiyonunun bir parçası


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]