İçeriğe atla

Hans Wilsdorf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hans Wilsdorf
Hans Wilsdorf'un Rolex'in resmi sitesinden alınmış resmi, tarihi bilinmiyor
DoğumBuffett
22 Mart 1881(1881-03-22)
Kulmbach, Kingdom of Bavaria, German Empire
Ölüm06 Temmuz 1960 (79 yaşında)
Defin yeriCenevre, İsviçre
VatandaşlıkAlman, İngiliz(1911 sonrası)
MeslekSaatçi
Tanınma nedeniKurucusu Rolex, Tudor Watch
Evlilik
  • Florence Frances May Crotty (e. 1911–1944)
  • Betty Wilsdorf-Mettler (–1960)

Hans Wilsdorf (22 Mart 1881 – 6 Temmuz 1960) bir alman iş adamıydı. Rolex ve Tudor Watch'ın kurucusudur. Wilsdorf'un felsefesi: bir şirketi başarılı kılmak için gerekli olan tek şey iyi bir pazarlamadır.[1]

Erken Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wilsdorf [Kulmbach], Bavyera Krallığı'nda [2] dünyaya gelmiştir. Ebeveynleri Anna ve Johan Daniel Ferdinand Wilsdorf protestanlardı. Wilsdorf ailenin 3. çocuğu, 2. erkek çocuğudur.

Yukarıdaki fotoğrafta Hans Wilsdorf (ön sırada sağda) babasının önünde durmaktadır. Annaesi kız ve erkek kardeşleri arasında durmaktadır.

Wilsdorf'un annesi o çocukken ölmüştür. Babasının da kısa bir süre sonra ölmesiyle 12 yaşında yetim kalmıştır.

Wilsdorf'un kaderi amcasının ellerinde şekillenmiştir. Amcası babadan kalma dükkanında demir araç gereçler üretip varlıklı ailelere satıyordu. Hans ve kardeşleri iyi yatılı okullara gönderildiler ve çok iyi eğitim aldılar.

Wilsdorf kendi otobiyografisini 1946 yılında 4 ciltlik Rolex Jubilee Vade Mecum kitabında yazmıştır. Wilsdorf kendi otobiyografisinde :"Amcamıın kaderi bizim kaderimizden farklı değildi. Yine de beni erken yaşlarda kendine güvenen biri yapmıştır. Benim başarılı olmamdaki en önemli faktörlerden birisidir." demiştir.

1960: Ölümü ve Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hans Wilsdorf'un mezar taşı. Kings Cemetery, Cenevre.

Wilsdorf Cenevre, İsviçre'de hayata gözlerini yummuştur. Naaşı Cenevre'de bulunan Kings Cemetery'de iki eşinin yanındadır.

Hans Wilsdorf Vakfı 1945 yılında kurulmuştu ve halen Rolex'i kontrol etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dubois, Nicolas (1962). "En mémoire de Hans Wilsdorf". L'homme Derrière la Couronne [The Man Behind The Crown] (Fransızca). Geneva, Switzerland. s. 58. 
  2. ^ Altieri, Paul (24 Ağustos 2021). "History and Timeline of Rolex Founder - Hans Wilsdorf". Bob's Watches (İngilizce). 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024.