Tsiknopempti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tsiknopempti (YunancaΤσικνοπέμπτη Yunanca telaffuz: [t͡sik.noˈpem.pti]), Yunan Karnavalı sezonu olan Apókries'te (YunancaΑπόκριες) yapılan geleneksel kutlamalardan biridir.[1] Kömürleşmiş Perşembe veya Tütsülenmiş Perşembe olarak çevrilen kutlama, büyük miktarlarda ızgara ve kızarmış et tüketimine odaklanmaktadır.[2]

Kutlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan'da Apokries, her biri farklı temada olan üç haftadan oluşur. Bu haftalar sırasıyla: Prophoní (YunancaΠροφωνή, 'Ön Duyuru Haftası'), Kreatiní (YunancaΚρεατινή, 'Et Haftası') ve Tiriní (YunancaΤυρινή, 'Peynir Haftası')[2] olarak adlandırılır. Kreatiní haftasındaki perşembe gününe Tsiknopempti adı verilir ve hafta boyunca süren et tüketimi kutlamasında önemli bir yere sahiptir. Tsiknopempti'deki şenlikler, etin ızgara yapıldığı veya kızartıldığı büyük açık hava partileri etrafında dönmektedir.

Genellikle Tsiknopempti gibi kutlamalar ertesi pazar günü, Büyük Perhiz'den önce et yenilebilecek son gün, daha küçük ölçekte yeniden yapılır.[3] Yunan Ortodoks geleneğine göre çarşamba ve cuma günleri oruç tutmak önemli olduğundan Tsiknopempti için en uygun gün perşembedir.[4] Apokries içinde Tsiknopempti'den sonra gelen en büyük kutlama Tiriní haftasındaki peynir, yumurta ve süt ürünleri tüketimine odaklanan Tirofágos'tur. (YunancaΤυροφάγος)

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanca Τσικνοπέμπτη (Tsiknopempti) kelimesi, τσίκνα (tsíkna, 'kızaran etin kokusu') ve Πέμπτη (Pémpti, 'perşembe') kelimelerinden türemiştir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Απόκριες", Βικιπαίδεια (Yunanca), 13 Şubat 2020, 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Nisan 2020 
  2. ^ a b "Greek Customs". Hellenic Republic: Ministry of Foreign Affairs. 28 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2017. 
  3. ^ Σόφη Ζιώγου (7 Mart 2013). "Τσικνοπέμπτη: 20 παραδόσεις, έθιμα και άλλα που (ίσως) δε γνωρίζατε". clickatlife.gr (Yunanca). 9 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Apokries. Carnival in Crete & Greece". livingincrete.net. 28 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2017. 
  5. ^ Λεξικό της Δημοτικής. Ορθογραφικό, ερμηνευτικό, ετυμολογικό (Yunanca) (2. bas.). Atina: Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων. 1977. s. 715.