Troya Sarayı

Koordinatlar: 50°06′59″K 14°24′46″D / 50.11639°K 14.41278°D / 50.11639; 14.41278
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Troya Sarayı
zámek Troja ya da trojský zámek
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzBarok
ŞehirTroya, Prag
ÜlkeÇekya
Koordinatlar50°06′59″K 14°24′46″D / 50.11639°K 14.41278°D / 50.11639; 14.41278
Rakım190 m
Mevcut kullananPrag Başkenti Galerisi (toprak sahibi Alois Svoboda'nın 1922'den Çekoslovak devletine hediyesi)
Başlama1679
Tamamlanma1785
Yenileme1977-1989
Teknik ayrıntılar
MalzemeTuğla
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Jean Baptiste Mathey

Troya Sarayı[a] Çekya'nın başkenti Prag'ın kuzeybatı ilçesi Troya'da bulunan Barok bir saraydır. 1679-1691 yılları arasında Sternberg Kontları için inşa edilmiştir. Saray, Prag şehrine aittir ve Şehir Galerisi'nin 19. yüzyıl Çek sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır.

İnşaat[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarayın tasarımı Fransız ve İtalyan mimarisinden etkilenmiştir ve çoğunlukla Fransız mimar Jean Baptiste Mathey'in eseridir. Daha sonra, şu anda Fransız büyükelçiliği olan Prag'da palais Buquoy'u da inşa etmiştir. Mathey'den önce, Domenico Orsi kale üzerinde çalışmıştır. Silvestro Carlone İnşaat Ustasıydı.

Bahçeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Saray ve bahçeler arasındaki merdivenler, Dresdenli iki heykeltıraş Johann Georg ve Paul Heermann'ın eseridir. Tanrıların ve devlerin savaşını temsil eden heykeller yapmışlardır. Teras, Bombelli tarafından yapılmış nadir bir vazo koleksiyonu ile dekore edilmiştir, aynı zamanda Slavkov u Brna'da, Slavkov-Austerlitz kalesinde (Brno'ya yakın) aktiftir. Bahçenin merkezi ekseni, Prag Kalesi'ndeki St. Vitus Katedrali'nin kulelerine doğru uzanmaktadır.

Dekorasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarayın ana odası, muhteşem bir barok Habsburg apotheosisi ile dekore edilmiştir. Bu Trompe l'oeil dekorasyonunda birçok mitolojik unsur sunulmaktadır. 1690'da kalede çalışmalarına başlayan Anvers'li ressamlar Abraham ve Izaak Godijn kardeşler tarafından gerçekleştirilmiştir. Tablolar, Kuzey Avrupa'daki Barok fresk resminin en iyi örnekleri arasında sayılmaktadır. Fresklerde, illüzyonist etkiler kullanılır ve Habsburg Hanedanlığı tarihi muzaffer bir şekilde anlatılır. Tasarım, tavanın göksel dünyayı ve duvarların karasal dünyayı tasvir ettiği Barok mimari sembolizm şemasını takip eder. Tavan, Habsburg topraklarını koruduğuna inanılan göksel varlıklarla süslenmiştir. Tavanın altındaki kavisli yüzeylerin altında, melekler ve putti[b], Habsburg tarihinden sahneleri gösteren Trompe l'oeil mimarisinin önünde akmaktadırlar. daha kısa duvarlarda yer alan Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'un Osmanlılar karşısında aldığı zaferini kutlayan sahnelerden biri ile duvarlar karasal dünyayı tasvir etmektedir. Bir sahnede, gölgesi resme yansırken, kollarını uzatmış yere düşen bir Osmanlının Trompe l'oeil etkisini görülmektedir. Uzun duvarda grisaille, Habsburg hükümdarlarının heykellerini veya büstlerini içerir.[1] Fresk düzeni, kurgusal mimari resim ve canlı figürlü sahnelerin sofistike ve karmaşık bir sentezini başarmaktadır.[2]

Francesco Marchetti ve oğlu Giovanni, kaledeki diğer resimlerin çoğunu gerçekleştirmişlerdir.

Son dönem tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Saray, yetmişli yıllarda restorasyona başlayan Çekoslovakya devleti tarafından 1922 yılında satın alınmıştır. Bu dönemden bu yana saray, Josef Čermák, Václav Brožík, Julius Mařák, Antonin Chittussi, Jan Preisler, Mikoláš Aleš'e ait 19. yüzyılın Çek resimlerinin bir sergisine ev sahipliği yapmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çekçe zámek Troja ya da trojský zámek
  2. ^ Putto [en] (çoğul putti), bir sanat eserinde, genellikle çıplak ve bazen kanatlı, tombul bir erkek çocuk olarak tasvir edilen bir figürdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wiener Jahrbuch für Kunstgeschichte, Böhlau Verlag Wien, 1996, p. 114
  2. ^ Mojmír Horyna, Pavel Zahradník, Pavel Preiss, Czernin Palace in Prague, Opus, 2001, p. 149

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]