Tropikal ülser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tropikal ülser
Diğer adlarAden ulseri, Orman küfü, Malabar ülseri, Tropikal fajedena[1]
Goroka, Papua Yeni Gine'deki Toborra Goroka Hastanesi'ne kabul edilmiş bir hastanın sol ayağındaki akut tropikal ülser lezyonu
UzmanlıkDermatoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Tropikal ülser, daha çok orman küfü olarak bilinir, mycobacterumu içeren bir grup mikroorganizmanın etkili olduğu bir polimikrobiyal enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan kronik ülseratif deri lezyonudur. Bu durum tropikal iklimlerde yaygındır.[2]

Ülserler genellikle alt uzuvların anterolateral kısmında olmak üzere vücudun açıkta kalan bölgelerinde oluşur ve, kasları ve tendonları ve bazen kemikleri, etkileyebilir.[3] Bu lezyonlar, sıklıkla önceden oluşmuş sıyrıklarda veya yaralarda gelişebilir veya sadece bir çizikten ortaya çıkabilir.

Belirtiler ve semptomlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tropikal ülserlerin büyük çoğunluğu dizin altında, genellikle bileğin etrafında oluşur. Bu lezyonlar, kollarda da olabilir. Bu lezyonlar genellikle ufak travmalar sonrasında ortaya çıkar ve kötü beslenen kişiler daha büyük risk altındadır. Bu ülser, ortaya çıktıktan sonra kronik ve stabil hale gelebilir ancak ayrıca derin doku invasyonu, osteoit ve ampütasyon riskine neden olan tahrip edici bir seyir izleyebilir. Tropikal ülserler, Buruli ülserlerinin aksine çok ağrılıdır.[4] Lezyonlar, inflamatuar papüller şeklinde ortaya çıkar, sonra vesiküllere dönüşür ve patlayarak bir ülser oluşturur. Kronik ülserler daha büyük alanları tutar, en sonunda 10 yıl veya daha uzun bir süre sonra skuamöz epitelyomaya dönüşebilir.[5]

Komplikasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Deri rengi: Tropikal ülseri nadiren deri pigmentasyonu komplikasyonlarına neden olur. Bu lezyonların, hastalarda parlak kırmızı, mavi, yeşil ve nadiren turuncu gibi farklı renklere neden olduğu bilinmektedir.
  • Derin doku invasyonu: Enfeksiyon, derindeki subkutanöz dokuya yayılabilir ama nadiren kemiği de tutabilir.[6]
  • Kronik ülserasyon: Ülser, kenarlarda kalın bir fibröz dokuyla karakterizedir.[6]
  • Tekrarlayan ülserasyon: Genellikle çocuklarda görülür[6]
  • Skuamöz hücreli karsinom: Üç yıldan uzun süreli kronik ülserlerin 2-15%'inde ortaya çıkabilir.[6]
  • Tetani: Ülserden tetani basili girmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Mikrobiyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anda bu hastalığın bir enfeksiyon nedeniyle olduğuna dair hatırı sayılır kanıtlar bulunur. Son zamanlarda lezyonlardan Mycobacterium ulcerans izole edilmiştir ve bu bakteri tropikal ülserlere özgüdür.[5] İlk lezyonlar, Bacillus fusiformis (Vincent organizması), anaeroblar ve spiroketler tarafından kolonize edilebilir ve enfekte edilebilir. Sonra, tropikal ülser özellikle stafilokok veya streptokok olmak üzere bir grup organizma tarafından enfekte edilebilir.[4] Bu durumun, etkilenen hastalardaki materallerin inokülasyonu sonucunda bulaşabildiği gösterilmiştir.[5]

Önlemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeterli ayak giyimi, travmayı engellemek için önemlidir. Genel sağlığın iyi olması ve iyi beslenme de ülser riskini azaltır. Yeterli ve düzgün temizlik ve, bilek ve bacak derisi kırıklarının tedavisi de önemlidir. Hijyen ve beslenme koşulları iyileştirmek, tropikal ülserleri engellemeye katkıda bulunabilir.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Antibiyotikler: Erken evrelerde topikal antiseptikle beraber penisilin veya metronidazol kullanılır.[5]
  • Beslenme ve vitamin unsurlarını geliştirmek[5]
  • Yapışmayan kıyafetler kullanmak ve uzuvları yükseltmek[5]
  • Enfekte büyük ülserler için anestezi altında debridman gerekebilir.
  • İleri vakalarda lezyonun kronik evreye ilerlemesini engellemek için deri greftleme işe yarayabilir.[5]
  • Çok ileri vakalarda ampütasyon yapılması gerekir.

Epidemiyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Tropikal ülser, 'fakirlik ve açlık' hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Yavaşça gelişen sosyoekonomik durumlar ve beslenme bu durumun gerilemesini sağlar. Tropikal ülser genellikle kırsal bir sorun olduğu için toplulukların şehirleşmesi başka bir etmen olabilir. Daha yüksek oranda ayakkabı ve çorap kullanımı da bu lezyona neden olan travmalara karşı koruma sağlar. Buna rağmen bu hastalığa meyilli insanlarda tropikal ülser gelişir. Bazen salgınlar olabilir; bir tropikal ülser salgını, Tanzanya'da çıplak ayakla şeker kamışı hasatlarını kesen işçilerde görülmüştür. Tropikal ülserler, tropikal bölge ziyaretçilerinde de oluşabilir.[4] Bu hastalık en çok tropikal ve subtropikal bölgelerdeki yerli işçilerde ve okul çağındaki çocuklarda yağmurlu mevsimlerde görülür ve çoğu zaman böcek ısırması, kötü hijyen ve piyojenik enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Erkekler, kadınlara kıyasla daha sık etkilenir.[5]

Coğrafi dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tropikal ülser, tropikal ve subtropikal bölgelerde görülür. Tropikal ülser bu ülkelerin bazılarında, örneğin kuzey Papua Yeni Gine, en yaygın görülen deri hastalığıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Odom, Richard B.; Davidsohn, Israel; James, William D.; Henry, John Bernard; Berger, Timothy G.; Clinical diagnosis by laboratory methods; Dirk M. Elston (2006). Andrews' diseases of the skin: clinical dermatologySınırlı deneme süresince özgürce erişilebilir, normalde ise abonelik gereklidir. Saunders Elsevier. ss. 276-267. ISBN 978-0-7216-2921-6. 
  2. ^ Stedman's Electronic Medical Dictionary
  3. ^ Medcyclopedia-Tropical ulcer
  4. ^ a b c Gill, Geoffrey V.; Geoff Gill; Beeching, N. (2004). Lecture notes on tropical medicine. Oxford: Blackwell Science. ISBN 978-0-632-06496-0. 
  5. ^ a b c d e f g h Arenas, Roberto; Estrada, Roberto (2001). Tropical dermatologySınırlı deneme süresince özgürce erişilebilir, normalde ise abonelik gereklidir. ss. 310-313. ISBN 9781570594939. 
  6. ^ a b c d Adriaans, B (1988). "Tropical ulcer - a reapprisal of recent work". Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene. 82 (2). ss. 185-189. doi:10.1016/0035-9203(88)90402-6. PMID 3055448. 

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma

Şablon:Bacterial cutaneous infections