Tozaltı ark kaynağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tozaltı ark kaynağı

Tozaltı ark kaynağı (SAW), kaynak için gerekli ısının sürekli beslenen bir elektrot ile iş parçası arasında oluşan ark ile ortaya çıktığı ve ayrı bir kanaldan kaynak yerine dökülen toz ile koruma sağlandığı bir ark kaynak yöntemidir. Genellikle kalın sacların kaynağında kullanılan tozaltı ark kaynağında ark, bir toz tabakası altında görünmez bir şekilde yanar.[1]

Tozaltı ark kaynağı uygulamalarında kullanılan yöntemler makine yöntemi ve otomatik yöntemdir. Makine yöntemi, operatörün kaynak işlemini izleyerek gerçekleştirdiği en yaygın yöntemdir. İşlem normalde düz veya yatay iç köşe kaynak pozisyonları ile sınırlıdır. 45 kg/s'ye yaklaşan metal yığma oranları vardır, korumalı metal ark kaynağı için ise bu oran maksimum yaklaşık 5 kg/s'dir. Genellikle 200 ile 2000 Amper arasında değişen akımlar kullanılsa da 5000 A değerine çıkan uygulamalar da vardır.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tozaltı ark kaynağı derin nüfuz etme yeteneği sayesinde genellikle parça kalınlığı yüksek malzemeleri birleştirmek için kullanılan bir kaynak yöntemidir. Buna örnek olarak yöntem genellikle gemilerdeki yapısal elemanlar, basınçlı kapların imalatı, yapı çelikleri, su boruları vb. gibi uygulamaların özellikle kaynakların düz ve uzun olduğu yerlerde, alın veya iç köşe konumunda uygulanır. Ayrıca bu yöntem malzemenin yüzeyini kaplamak için de kullanılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]