Tovşur

Vikipedi, özgür ansiklopedi

tovshuur, topshur veya topshuur olarak da bilinen tovshuur (Moğolca Kiril: товшуур; Moğolca:ᠲᠣᠪᠰᠢᠭᠤᠷ, romanlaştırılmış: tobshiğur), Altay Uranhayları, Altaylar, Tuvalar ve Khalkha halkları olarak adlandırılan Batı Moğol (Oyratlar) kabileleri tarafından çalınan iki veya üç telli bir lavtadır.[1] Topşur, Batı Moğol halkının folkloruyla yakından bağlantılıdır ve hikâye anlatıcılarının performanslarına, şarkı söylemelerine ve dans etmelerine eşlik eder.[2] Marco Polo tarafından verilen açıklamalara göre Moğollar da bir savaştan önce enstrümanları çalıyorlardı.[3]

Yapı ve tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm tovshuurlar ev yapımıdır ve bu nedenle tovshuur'un malzemeleri ve şekli, yapana ve bölgeye göre değişir. Örneğin, kabileye bağlı olarak, ip at kılından veya koyun bağırsağından yapılabilir.[3] Tovshuur'un gövdesi kase şeklindedir ve genellikle sıkı hayvan derisiyle kaplıdır.[3] Kalmık tovshuur'un formu, Kazak Dombra'nınkine daha çok benzer.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pegg, Carole (2014). "Inner Asia". Grove Music Online. Oxford University Press. Erişim tarihi: 18 Eylül 2014. 
  2. ^ Krader, Lawrence (1996). "Altaian". Encyclopedia of World Cultures. Macmillan Reference USA. Erişim tarihi: 17 Eylül 2014. 
  3. ^ a b c Pegg, Carole (2014). "Topshuur". Grove Music Online. Oxford University Press. Erişim tarihi: 18 Eylül 2014.