Touch Me (The Doors şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Touch Me"
The Soft Parade albümünden
The Doors single
B yüzü"Wild Child
Kaydedilmearalık 1968
Tarzsymphonic rock
Süre3:11
ŞirketElektra
YazarRobby Krieger
YapımcıPaul A. Rothchild
The Doors single kronolojisi
"Hello, I Love You"
(1968)
"Touch Me"
(1968)
"Wishful Sinful"
(1969)



"Touch Me" The Soft Paradise albümünde yer alan The Doors şarkısı. Robby Krieger tarafından yazılmıştır ve içinde barındırdığı geniş bakır nefesli ve yaylı çalgılar çeşitliliği ile ünlüdür. (buna saksafoncu Curtis Amy tarafından çalınan bir solo da dahildir.) Ray Manzarek bu şarkıda klavsen ve org çalmıştır. Şarkı aynı zamanda Four Season'ın 1967 yılında çıkan şarkısı "C'mon Maryann" gitar rifini barındırmaktadır.

Aralık 1968'de single olarak yayımlanan şarkı Billboard'un Hot 100 listesinde 3.sıraya, 1969'un başlarında Cashbox dergisinin Cashbox Top 100 number-one singles of 1969 listesinde 1. sıraya yükselmiştir (Grubun üçüncü bir numaraya çıkmış single'ı). Şarkı aynı zamanda RPM dergisinin listesinde de 1. sıraya ve Avustralya'da bulunan Kent Music Report 'ın listesinde 10. sıraya kadar yükselmiştir. Ancak grubun önceki yılki başarılı reklam çalışmalarına rağmen "Touch Me" UK Singles Chart'ta listeye girememiştir.

Bu parçanın remix versiyonu, bas eklenerek, 1974 yılında Warner Bros. Special Products. tarafından Heavy Metal adıyla piyasaya sürülmüştür.

Başlık seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bruce Botnick'in notlarına göre, şarkının yazılma aşamasında birçok kez başlığı değişti; şarkı korodaki bir dizeden "I'm Gonna Leave You", blackjack oyununa bir referans olarak ise "Hit Me" olarak anıldı. Şarkının ilk dizesi orijinalinde "C'mon, hit me...I'm not afraid,"(türkçesi "Hadi, vur bana...Korkmuyorum") idi; bu dize blackjack'te ilk oyuncunun avantaj puanını yapılan bir göndermedir.[1] Morrison daha sonra belirttiği üzere, konserlerinde kalabalığın bu cümleyi ona fiziksel müdahale yapılması konusunda bir davet olarak algılamaması için bu dizeyi şarkıdan çıkardı. [kaynak belirtilmeli]

Versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ian Astbury daha sonra The Doors'un şarkılarının farklı sanatçılar tarafından yorumlandığı Stoned Immaculate: The Music of the Doors albümü için şarkıyı kendine has bir şekilde yorumladı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Oliver Stone, 1991 yapımı biyografik filmi The Doors filminde, Morrison bir konser sırasında, sarhoş bir şekilde şarkının sözlerini oral seksle ilgili olacak şekilde değiştirdi.

Şarkının ana klavye teması 2003 filmi School of Rock filminde kullanıldı; Jack Black'in karakteri, Dewey Finn, bir çocuğa klavye çalmayı öğrettiği sırada. Bu tema filmin soundtrack albümünde de yer almaktadır.

Liste sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (1969) Pozisyon
Australian Kent Music Report 10
Canadian RPM Top Singles 1
U.S. Billboard Hot 100 3
U.S. Cashbox Top 100 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Doors CDs Remastered". 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2015.