Tortum Şelalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tortum Şelalesi
Harita
Genel Bilgiler
KonumUzundere, Erzurum, Türkiye
Koordinatlar40°39′36″K 41°40′12″D / 40.66000°K 41.67000°D / 40.66000; 41.67000
AkarsuTortum Çayı
Aktığı yerÇoruh nehri
Yükseklik48 m (157 ft)
Genişlik22 m (72 ft)
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Türkiye Doğu Anadolu Bölgesi üzerinde Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Erzurum üzerinde Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

Tarihi oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tortum Şelalesi, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Tortum Şelalesi, Tortum gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum şelalesi'nin döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden geçmektedir. 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır. Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır.

Bölge halkı, şelale ve turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevre halkı şelaleye öz Türkçe karşılığı olarak "sudökülen" demektedir. Bölgenin en önde gelen ziyaretçi kitlesini Atatürk Üniversitesi'nin Diğer bölgelerden gelen öğrencileri oluşturmaktadır. Bunun yanında Tortum Şelalesi Uluslararası Turizm'e de açık bir alandır ve yabancı turistleri de ağırlamaktadır.

Hidroelektrik santrali[değiştir | kaynağı değiştir]

Tortum Şelalesi'ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır.[1]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde Demir korkuluklu İzleme Balkonu bulunmaktadır. Merdivenleri takip ederek Şelalenin altına inilebilir ve diğer taraftaki merdivenleri takip ederek yukarıya çıkılabilmektedir. Şelale bahar aylarında balkon izleyicilerini ıslatmaktadır. İzleyenlere doğa ile iç içe bir ortam yaşatan şelale özellikle doğa tutkunları için hayranlık uyandıracak görüntüler barındırmaktadır. Tortum Şelalesi bir rivayete göre izleme merdivenlerini şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı ve kalp rahatsızlıkları görülmüyormuş.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kiyici, Fatih (25 Şubat 2021). "DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİ (1950-1960) ERZURUM KAMU YATIRIMLARINA BİR ÖRNEK: TORTUM HİDROELEKTRİK SANTRALİ". Anasay (15): 51-71. doi:10.33404/anasay.878094. ISSN 2587-2001. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]