Tombstone (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tombstone
Tombstone
"Tombstone" filminin özgün sinema afişi
YönetmenGeorge P. Cosmatos
Kurt Russell (gayriresmî)
YapımcıSean Daniel
James Jacks
Bob Misiorowski
SenaristKevin Jarre
OyuncularKurt Russell
Val Kilmer
Sam Elliott
Bill Paxton
MüzikBruce Broughton
Görüntü yönetmeniWilliam A. Fraker
KurguHarvey Rosenstock
StüdyoHollywood Pictures
Cinergi Pictures
DağıtıcıBuena Vista Pictures (ABD)
Özen Film (Türkiye)
CinsiSinema filmi
TürüWestern, aksiyon, dram
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1993
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1993, ABD
27 Mayıs 1994, Türkiye
Süre130 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce, İspanyolca, Latince
Bütçe$25 Milyon
Hasılat$56,5 Milyon (1994)
Diğer adlarıDuel au Soleil (Kanada)
Tombstone: La Leyenda de Wyatt Earp (İspanya)

Tombstone 1993 ABD yapımı dramatik vestern filmidir. Türkiye'de de birçok ülkede olduğu gibi özgün ismi ile gösterime sunulmuştur.

Senaryosunu Kevin Jarre'ın yazdığı filmi George P. Cosmatos yönetmiştir. Tam 85 konuşmalı rol bulunan bu geniş kadrolu filmde (ensemble film) başlıca rollerde Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott ve Bill Paxton oynamışlardır.

Film 1881 ve 1882 yıllarında ABD'nin batısında yaşanmış birtakım tarihi olaylara dayanmaktadır. Kanun koruyucu olarak yıllarca görev yaptıktan sonra kendilerini emekliye ayıran silahşor Wyatt Earp (Kurt Russell) ve iki kardeşi (Sam Elliott ve Bill Paxton) aileleri ile birlikte kendilerine yeni bir hayat kurmak için geldikleri Arizona'nın "Tombstone" kasabasında kendileri gibi silahşor olan eski dostları Doc Holliday (Val Kilmer) 'le karşılaşırlar. Sakin bir hayat umarlarken burada da karşılarına çıkan kanunsuzlarla çarpışmak zorunda kalırlar. Kasabanın ismi olan "Tombstone " aynı zamanda mezar taşı anlamına da gelmektedir.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Tombstone" dan başka Rambo: İlk Kan 2, Cobra, Gölge Bunalımı ve Leviathan filmlerini de yönetmiş olan Toskana, İtalya doğumlu yönetmen George P. Cosmatos 25 Nisan 2005 tarihinde 64 yaşındayken akciğer kanserinden öldü.
  • Wyatt Earp'ün 5.ci göbekten akrabası olan ve onunla aynı adı taşıyan "Wyatt Earp" de filmde Billy Claiborne rolünde oynamaktadır.
  • Aslında filmin ilk yönetmeni aynı zamanda senaryoyu da yazan Kevin Jarre'dı. Charlton Heston'lı sahneleri çektikten sonra işten alındı. Filmin iptal edileceğinden korkan aktör Kurt Russell filmin yönetmenliğini üstlendi ve çekimler devam etti. Russell filmin çok büyük bir bölümünü yönettiğini bir röportajında belirtmiştir. Stüdyo yeni yönetmen olarak George P. Cosmatos'u gönderinceye kadar Russell gayriresmî olarak yönetmenliğe devam etti. Bu durum tanıtım yazılarında belirtilmemiştir.[1]

Benzer Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]