İçeriğe atla

Toksikodendron vernix

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zehirli sumak yaprakları

Yaygın olarak zehirli sumak[1] veya bataklık-sumağı[2] olarak bilinen Toxicodendron vernix, 9 metre (30 feet) uzunluğa kadar büyüyen odunsu bir çalı veya küçük ağaçtır.[3][4] Daha önce Rhus vernix olarak biliniyordu. Bu bitki, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde meydana geldiğinde, gök gürültüsü ağacı olarak da bilinir. Bitkinin tüm kısımları insanlarda cilt ve mukoza zarının tahriş olmasına neden olan urushiol adı verilen bir reçine içerir. Urushiol, zehirli sarmaşıkta bulunan kimyasalın aynısıdır. Bitki yakıldığında, dumanın solunması akciğerlerin zarında döküntülerin oluşmasına neden olarak aşırı ağrıya ve muhtemelen ölümcül solunum zorluğuna neden olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Toxicodendron vernix". Natural Resources Conservation Service PLANTS Database. USDA. Erişim tarihi: 12 Aralık 2015. 
  2. ^ Kalm, Pehr (1772). Travels into North America: containing its natural history, and a circumstantial account of its plantations and agriculture in general, with the civil, ecclesiastical and commercial state of the country, the manners of the inhabitants, and several curious and important remarks on various subjects (İngilizce). Johann Reinhold Forster tarafından çevrildi. Londra: T. Lowndes. s. 60. ISBN 9780665515002. OCLC 1083889360. 
  3. ^ Keeler, Harriet L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons. ss. 94-96. 
  4. ^ Rucker, Colby. "Tall Trees of Maryland". Maryland's Tallest Native Tree Species. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012.