Tipiya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tipiya veya Tipiyawa, Hititlerin Yukarı Ülke olarak tanımladığı bölgenin sınırında bir Kaşka yerleşim bölgesiydi. Bölgenin başlıca şehirleri bölgeyle aynı isimli Tipiya ve Kathaidwa idi.

I. Şuppiluliuma, Kaşkalar ile büyük Hitit kralına askeri birlik sağlamak zorunda oldukları bir anlaşma imzaladı ancak kralın ölümünden sonra ve II. Arnuvanda'nın hükümdarlığından birkaç ay sonra, Kaşkalar artık üzerinde anlaşmaya varılan birlikleri yeni kral II. Murşili'ye asker göndermedi.

II. Murşili, saltanatının ikinci yılında bölgeye giderek Kathaidwa şehrini yerle bir etti, buradan çok sayıda esir aldı ve onlarla birlikte başkent Hattuşa'ya döndü. Saltanatının yedinci yılında ise Pihhuniya, Kaşka kabilelerini birleştirerek Murşili'ye meydan okudu. Başkentini Tipiya'ya kurdu ve Hititlerin topraklarını ele geçirip meydan okudu. Murşili, Kaşkaların topraklarına saldırarak şehri işgal etti ve yakıp yıktı. Pihhuniya'yı ise esir alıp Hattuşa'ya götürdü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bernabé, Alberto (ed.) (2004). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal. s. 117 i 122-123. ISBN 8446022532.