Timo Koivurova

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Timo Koivurova (d. 19 Mart 1967, Helsinki[kaynak belirtilmeli]) Finlandiya'daki Arctic Centre, University of Lapland'da araştırma profesörüdür. Merkezin 2015-2020 yılları arasında direktörlüğünü yapmıştır. Doktora tezi 2001 yılında Kuzey Kutbu'nda çevresel etki değerlendirmesi üzerineydi. Kuzey Çevre ve Azınlık Hukuku Enstitüsü'nün 2003 yılında direktörü ve 2004 yılında araştırma profesörü oldu.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Koivurova birçok uluslararası ve ulusal araştırma projesine liderlik etmiştir[1] ve özellikle yerli hakları, deniz hukuku, çevre hukuku ve Arktik yönetişimi olmak üzere Arktik hukuk konularında geniş çaplı yayınlar yapmıştır.[2] Arktik yönetişiminin yasal olarak bağlayıcı bir antlaşma yoluyla nasıl geliştirilebileceğini araştırmıştır. Ayrıca, yerli halkların haklarının küresel olarak ve İskandinav bağlamında nasıl iyileştirilmesi gerektiği konusunda duruş sergilemiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerli halkların haklarına yeterli koruma sağlamak için içtihadını değiştirmesi gerektiğini öne sürmüştür. Koivurova ayrıca Kuzey Kutbu'nun yeniden bir askerî harekât alanı haline gelme tehlikesi olup olmadığı konusunda da görüş bildirmiş ve böyle bir tehlikenin son derece küçük olduğunu savunmuştur. Ayrıca iklim değişikliğinin bir insan hakları sorunu olarak nasıl ele alınması gerektiği konusunda da kapsamlı yazılar kaleme almıştır.[kaynak belirtilmeli]

Üyelikler ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Koivurova, Finlandiya ve Uluslararası Arktik kurullarının bir dizi üyesidir ve Arktik yönetişimi konusunda önde gelen uzmanlardan biri olarak, özellikle Finlandiya Arktik Konseyi başkanlığı sırasında (2017-2019) Arktik Konseyi çalışmalarına yoğun bir şekilde katılmaktadır. Başkanlık süresince Koivurova, Arktik Konseyi'nin Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Uzmanlar Grubu'nun eş başkanlığını yürütmektedir.[3]

Amerika Birleşik Devletleri Arktik Araştırma Konsorsiyumu Yönetim Kurulu üyesidir,[4] Avrupa Kutup Kurulu (European Polar Board) İcra Kurulu Üyesi[5] ve Çin Nordik Arktik Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyesidir.[6] Aynı zamanda Finlandiya hükûmetinin Arktik delegasyonunun ve dışişleri bakanlığının Finlandiya'nın dış politikasında insan hakları konusundaki uzmanlar grubunun bir üyesidir. Rovaniemi Arctic Spirit konferansının organizatörlerinden biri ve Arctic Circle konferansının danışma komitesi üyesidir.[7] Norveç Araştırma Konseyi'nde çeşitli program komitelerinde görev yapmıştır.

Meslektaşları Paula Kankaanpää ve Adam Stepien ile birlikte yazdığı makale Oxford University Press tarafından onur ödülü almıştır.[8]

Koivurova, Oxford University Press'in "Yearbook of International Environmental Law"[9] ve Brill'in Kutup Hukuku Yıllığı[10]

Koivurova Finlandiya Bilim ve Edebiyat Akademisi'ne davet edildi.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Timo Koivurova Projects University of Lapland research portal". lacris.ulapland.fi. 
  2. ^ "Timo Koivurova: Publications". www.arcticcentre.org. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Social, Economic, and Cultural Expert Group SDWG". www.sdwg.org. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  4. ^ "Board of Directors". 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  5. ^ "Chair & Executive Committee". European Polar Board. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  6. ^ "China Nordic Arctic Research Center CNARC". www.cnarc.info. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  7. ^ Circle, Arctic. "Arctic Circle". www.arcticcircle.org. 2 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  8. ^ "Richard Macrory prize Journal of Environmental Law Oxford Academic". academic.oup.com. 5 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  9. ^ "Yearbook of International Environmental Law". Oxford Academic. 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023 – OUP Academic vasıtasıyla. 
  10. ^ "The Yearbook of Polar Law". Brill. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023 – www.brill.com vasıtasıyla. 
  11. ^ Rapelo, Nina (27 Nisan 2018). "Suomalaisen Tiedeakatemian uudet jäsenet Suomalainen Tiedeakatemia". acadsci.fi. 2 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]