Çevresel etki değerlendirmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), önerilen eylemle devam etme kararından önce, bir planın, politikanın, programın veya projelerin çevresel sonuçlarının (olumlu veya olumsuz) değerlendirilmesidir. Bu bağlamda genellikle bireyler veya şirketler tarafından projelere uygulanır ve "Stratejik çevresel değerlendirme" (SÇD) terimi, devlet kurumları tarafından önerilen politikalar, planlar ve programlar için geçerlidir.[1][2] Proje onayı ve karar alma sürecinin bir parçasını oluşturan bir çevre yönetimi aracıdır. Çevresel değerlendirmeler, halkın katılımı ve karar almanın dokümantasyonu ile ilgili idari prosedür kurallarına tabi olabilir ve adli incelemeye tabi olabilir.

Değerlendirmenin amacı, karar vericilerin bir projeye devam edip etmemeye karar verirken çevresel etkileri dikkate almasını sağlamaktır. Uluslararası Etki Değerlendirmesi Derneği (IAIA) çevresel etki değerlendirmesini "büyük kararlar alınmadan ve taahhütler verilmeden önce kalkınma tekliflerinin biyofiziksel, sosyal ve diğer ilgili etkilerini belirleme, tahmin etme, değerlendirme ve azaltma süreci" olarak tanımlamaktadır.[3] ÇED raporları, önceden belirlenmiş bir çevresel sonuca bağlı kalmayı gerektirmedikleri için benzersizdir. ÇED'ler, karar vericilerin çevreye önem göstermesi ve bu kararları, detaylı çevresel çalışmalar ve potansiyel çevresel etkiler hakkındaki kamuoyu yorumları ışığında gerekçelendirmelerini gerektirir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ MacKinnon, A. J., Duinker, P. N., Walker, T. R. (2018). The Application of Science in Environmental Impact Assessment. Routledge.
  2. ^ Eccleston, Charles H. (2011). Environmental Impact Assessment: A Guide to Best Professional Practices 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Chapter 5. 978-1439828731
  3. ^ "Principle of Environmental Impact Assessment Best Practice" (PDF). 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 
  4. ^ Holder, J., (2004), Environmental Assessment: The Regulation of Decision Making, Oxford University Press, New York; For a comparative discussion of the elements of various domestic EIA systems, see Christopher Wood Environmental Impact Assessment: A Comparative Review (2 ed, Prentice Hall, Harlow, 2002).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]