Tihomir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter Delyan ve Tihomir

Tihomir, kuzeyde Bulgar soylu Peter Delyan liderliğindeki bir ayaklanmayı bastırmak için gönderilmiş olan 11. yüzyılda Dyrrhachium'dan Bulgar askeri komutandır. Ancak dönerek Delyan'a katıldı, daha sonra tahtta kendi iddiası olduğu için Delyan ile anlaşmazlığa düştü.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1040 yılında Peter Delyan, Bulgaristan Theması'nda Bizans egemenliğine karşı ayaklandı.[1] Ayaklanma ilk olarak Delyan'ın İmparator ilan edildiği Belgrad'da patlak verdi. Delyan güneye ilerledi, Rascia ve Dendra'dan geçti, ardından Bizans'ın Naissus ve Skopie kalelerini aldı.[1]

Dyrrhachium stratigosu Basileios Synadenus, çevredeki topraklardan bir ordu topladı ve isyancıları durdurmak için ilerledi, ancak konumu, Basileios'in düzensiz davranışları hakkında yanlış bir şekilde İmparator'a şikayet eden kendi astlarından biri olan Mihail Dermocaites[1] tarafından zayıflatıldı ve tutuklandı.[1] Dermocaites birlikleri devraldı, ancak birlikler kendilerinden biri olan Tihomir'i seçmek istedikleri için desteğini hızla kaybetti.

İsyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Tihomir'in birlikleri, Delyan'a saldıracakları kuzeye, Belgrad ve Margum'a gönderilecekti. Bunun yerine Tihomir Delyan'a katıldı.[1]

Tihomir de Delyan gibi imparator ilan edildi, iki ayrı asi liderin ve kampın varlığının isyan için sorun yaratacağını bilen Delyan Tihomir'i bir toplantıya davet etti. Bu görüşme sırasında aralarında bir tartışma geçti ve Delyan iki liderli bir ordunun ortak hedeflerinde kaçınılmaz olarak başarısız olacağını belirterek daha ikna edici bir konuşma yaptı. Bulgarların tek bir lider seçmeleri gerektiğini ve Gavril Radomir'in oğlu ve kahraman İmparator Samuil'in soyundan geldiği için onu tek lider ve imparator ilan etmeleri gerektiğini belirtti. Bu tartışmanın kaybedilmesi sonucunda Tihomir tahttan indirildi ve öldürüldü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Byzantium's Balkan Frontier: A Political Study of the Northern Balkans, 900–1204, p. 130". 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023.