Thunderbirds (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thunderbirds
FormatSupermarionation kuklacılık
Proje tasarımcısıGerry Anderson
Sylvia Anderson
SenaristGerry Anderson
Sylvia Anderson
Tony Barwick
Martin Crump
Alan Fennell
Alan Pattillo
Donald Robertson
Dennis Spooner
YönetmenBrian Burgess
David Elliott
David Lane
Alan Pattillo
Desmond Saunders
Seslendiren(ler)Peter Dyneley
Shane Rimmer
Sylvia Anderson
Christine Finn
David Graham
David Holliday
Paul Maxwell
Ray Barrett
John Tate
Charles Tingwell
Jeremy Wilkin
Matt Zimmerman
BesteciBarry Gray
ÜlkeBirleşik Krallık
Diliİngilizce
Yapım
Yönetici yapımcıGerry Anderson (s. 2)
YapımcıGerry Anderson (s. 1)
Reg Hill (s. 2)
KurgucuPeter Elliott
David Lane
Harry Ledger
Harry MacDonald
Len Walter
Görüntü yönetmeniJohn Read

Thunderbirds, Britanyalı televizyon şovu. 1960'ların ortalarında Gerry ve Sylvia Anderson tarafından ortaya çıkarılmıştır. AP Films (Sezon 1) & Century 21 Productions (Sezon 2) yapımı üstlenilmiş bir kukla şovudur. Dizi, kurgusal bir organizasyon olan "Uluslararası Kurtarma" organizasyonunun maceralarını anlatır. Bu organizasyon ciddi tehlikelere karşı kendi teknik ekip ve mekanizmaları ile yardım eder. Dizi bölümleri organizasyonun başı eski astronot Jeff Tracy ve onun "Thunderbird" makinelerine pilotluk yapan 5 çocuğu üzerine yoğunlaşmıştır. Kalıcı bir popülerlik yakalayan dizi halen bugün gösterilmektedir. Ve bazı televizyon programları ve filmlere ilham kaynağı olmuştur.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Thunderbirds AP Films tarafından yapılan dördüncü Supermarionation çocuk dizisidir. Yapım şirketinin ismi daha sonra Century 21 Productions olarak değişti. Supermarionation'ın logosu daha önceden Supercar, Fireball XL5 ve Stingray şovlarında görülmüştü. Anderson, Alman maden kazasını duyduktan sonra 1963'te dizinin konsepti ile geldi. Madencileri kurtarmak için ağır ekipmanlar gerekiyordu. Ve bu ekipmanların uzaklığı ve gelme süresi, hayatta kalan madencilerin kurtulma şansını azaltıyordu. Bu "Zamana Karşı Yarış" unsuru, Thunderbirds dizilerinde sık sık tekrarlanan bir konudur. Şovun ismi Anderson'un büyük erkek kardeşi tarafından ailesine yazılan bir mektuptan türetilmiştir. O II. Dünya Savaşı'nda Birleşik Devletlere hizmet ederken bu mektubu yazmıştır. Bu mektupta "Thunderbird Field" isminde bir Amerikan Hava Kuvvetleri Üssüne atıfta bulunmaktadır. Organizasyonun ismi ise bir söylentiye göre Tech Tv'deki bölümlerin yayınlarında kullanılan şarkılardan bulunmuştur. Basitçe "International Rescue(Uluslararası Kurtarma)"'dır.

Çekim ekibinin çoğu APF'nin önceki prodüksiyonu Stingray'den direkt gelmiştir. Ama Thunderbirds için ekip genişletilmiştir. Ve A. P. Films' stüdyoları yerine daha geniş bir stüdyo olan Stirling Road, Slough, Birleşik Krallık'ta yapılmıştır. Bu APF'nin ilk bir saatlik dizilerindendir. Thunderbirds birkaç ay filme alındı, ITC Entertainment patronu Lew Grade'e pilot bölüm "Trapped in the Sky" gösterildi. Grade projenin ne sonuç vereceği konusunda heyecanlıydı. Ve, Anderson ve ekibi hızlı şekilde süreleri 25-20dk arasında değişen tüm bölümleri tamamladı. İlk başlarda 9 bölüm filme almak ve bir düzinenin senaryosunu yazmak bir baş ağrısıydı.

Prodüksiyon Eylül 1964'te başladı. Ve ilk gösterimi İngiliz televizyonlarında 30 Eylül 1965'te ATV Midlands seyircisine yayınlandı. Daha sonra Londra'da 25 Aralık 1965'te bunu ITV kesimi takip etti. Her bölüm aynı zamanda yarım saatlik dilimler olarak 2'ye ayrıldı. Böylece 25 dklık 64 bölüm oldu. Şov, gerçek hayatta Lengede maden kazasında madendeki barajın yıkılmasıyla gerçekleşen selde 21 kişinin ölmesinden esinlenerek yapılmış.