Thomas Bérard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thomas Bérard
Thomas Bérard'in arması
20. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1256-1273
Yerine geldiği Renaud de Vichiers
Yerine gelen Guillaume de Beaujeu
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Ölüm 25 Mart 1273
Milliyeti Fransız

Thomas Bérard (ayrıca Béraud veya Bérault ), (? - 25 Mart 1273), 1256 ile 1273 arasında 20. Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır .

İngiltere Kralı III. Henry'e Kutsal Topraklardaki sefil durumu anlatan birkaç mektup yazmıştır. Aralarında daha önce çok fazla rekabet olduğu için diğer iki askeri birlikle işbirliği başlatmıştır. Bu, Hospitalier Şövalyeleri'nden Hugo de Revel ve Töton Şövalyeleri'nden Anno von Sangershausen büyük üstatları tarafından kabul edildi.

1266'da büyük Tapınakçı kalesi Safed, Hacı Kalesi'ni fethetme girişiminin başarısız olmasının ardından Kahire'nin yeni Sultanı I. Baybars komutasındaki Mısırlı Memlükler tarafından kuşatılmıştır . Görünüşe göre kale garnizonu, kiralık bir Suriyeli asker tarafından ihanete uğramıştır. Tüm Tapınakçıların (ve Hospitalierlerin) İslam'a geçmeyi reddetmelerinin ardından kafaları kesilmiştir. Daha sonra diğer kaleler düşmüş; bunların arasında Tapınakçılar tarafından yakın zamanda ele geçirilen Beaufort da yer almaktadır. Ayrıca Antakya şehri Baybars'ın eline geçmii ve bir daha asla Hıristiyan kuvvetleri tarafından ele geçirilememiştir. Antakya'nın düşüşü, Nur Dağları'ndaki Tapınakçı kalelerinin saldırganlar için kolayca erişilebilir olmasına neden olmuştur. Suriye yolunda son derece güçlü bir tahkimat olan Gaston, yalnızca küçük bir Tapınakçı garnizonu tarafından korunuyordu. Yine de kaleyi tutmaya karar verdiler ama kardeşlerden biri tarafından ihanete uğradılar. Bu arada Büyük Üstat Thomas Bérard, La Roche Guillaume'a çekilme emrini taşıyan bir haberci gönderdi. Şubat 1271'de Chastel Blanc'ın Tortosa'ya çekilme izniyle teslim olmasını emretti. Haziran ayında Hıristiyanların Kutsal Topraklardaki son iç kalesi olan Montfort ele geçirilmiştir.

Bérard, papaya yardım isteyen mesajlar gönderdi ve papa, asla gelmeyen Sekizinci Haçlı Seferi çağrısında bulunarak yanıt verdi. 1271'de Şovalyeler Kalesi'nin Hospitalierler tarafından kaybedilmesinin ardından Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında on yıllık bir ateşkes imzalanmıştır.[1]

"Sur Tapınakçısı'nın Vakainameleri"ne göre Bérard 25 Mart 1273'te ölmüştür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Thomas Beraud (12??–1273)". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013.