İçeriğe atla

The United States vs. Billie Holiday

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The United States vs. Billie Holiday
YönetmenLee Daniels
Yapımcı
SenaristSuzan-Lori Parks
Oyuncular
MüzikKris Bowers
Görüntü yönetmeniAndrew Dunn
KurguJay Rabinowitz
Stüdyo
DağıtıcıHulu
Çıkış tarih(ler)i26 Şubat 2021 (2021-02-26) (ABD)
Süre130 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce

The United States vs. Billie Holiday, 2021 yapımı bir Amerikan biyografik film ve drama filmidir. Film, şarkıcı Billie Holiday‘ın hayatından esinlenerek, Johann Hari tarafından yazılan ‘’Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs’’ adlı kitaba dayanmaktadır. Lee Daniels tarafından yönetilen filmde başrolde Andra Day yer alırken, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund, Leslie Jordan (son film görünümü), Miss Lawrence, Adriane Lenox, Natasha Lyonne, Rob Morgan, Da’Vine Joy Randolph, Evan Ross ve Tyler James Williams gibi oyuncular da yer almaktadır.[1]

Başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri’nde Paramount Pictures tarafından sinemalarda gösterime girmesi planlanan film, Aralık 2020’de Hulu'ya satıldı ve 26 Şubat 2021’de Amerika Birleşik Devletleri’nde dijital olarak yayınlandı.[2] ‘‘The United States vs. Billie Holiday’’, eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı; Day’in performansı övgü aldı, ancak yönetim ve senaryo odak eksikliği olarak eleştirildi. Day’in performansı nedeniyle En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve En İyi Kadın Film Oyuncusu Altın Küre Ödülü - Dram ödülünü kazandı. Film ayrıca En İyi Özgün Şarkı Altın Küre Ödülü (“Tigress and Tweed”) dalında aday gösterildi ve film müziği, Andra Day, Salaam Remi ve Lynn Fainchtein için Grammy Ödülü - Görsel Medya İçin En İyi Derleme Film Müziği ödülünü kazandı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1957 yılında Billie Holiday bir radyo gazetecisi olan Reginald Lord Devine ile bir röportaj için buluşur. Gazeteci ona "siyahi bir kadın" olmanın nasıl bir şey olduğunu ve "Strange Fruit" adlı hit şarkısı yüzünden sürekli başının derde girdiğini sorar. Billie bunun insan haklarıyla ilgili olduğunu, hükûmetin sıklıkla unuttuğu bir şey olduğunu söyler.

1947'de Billie'nin kocası Monroe ve menajeri Joe Glaser, hükûmetin üst kademelerindeki kişilerin şarkıyı duymak istemediğini söyleyerek Billie'nin "Strange Fruit "i set listesinden çıkarmasını sağlamaya çalışır. Billie'nin saksafoncusu Lester Young, şarkıyı çalması için onu destekler.

1940'larda FBN şefi Harry J. Anslinger ajanlara Billie'nin bir tehdit olduğunu, şarkısının yanlış fikirleri desteklediğini ve şarkıyı söylemeyi bırakmadığını söyler. Onu şarkı söylediği için tutuklayamayan ajanlar, uyuşturucu suçlamasıyla peşine düşmeye karar verirler. Billie'nin bir sonraki gösterisinden sonra, Ajan Jimmy Fletcher asker kılığında onun uyuşturucu kullandığına tanık olur. FBI, Billie ve sevgilisi Joe Guy'ı uyuşturucu kullanmak ve bulundurmaktan tutuklar. Yargıç Billie'yi bir yıl hapse mahkûm eder. Daha sonra Anslinger'ın Guy'a rüşvet verdiği ortaya çıkar.

Anslinger, Jimmy'ye Billie'nin bir daha asla şarkı söylemediğinden emin olmaları gerektiğini söyler. Jimmy, Billie'nin neden böyle bir sorun olduğunu sorar. Anslinger, Fletcher'a hapishaneye gidip Billie'ye geri dönmesini söyler. Bunun yerine, ona kimseye güvenmemesini söyler ve FBI'ın ona tuzak kurmaya devam edeceği konusunda uyarır.

Billie hapisten çıktıktan sonra Carnegie Hall'da bir gösteri yapar, burada bir izleyici ondan "Strange Fruit" şarkısını söylemesini ister ve Billie üzülerek reddeder. Billie, John Levy ile tanışır ve ona kulüplerinde şarkı söylemeye devam edebilmesi için doğru kişilere ödeme yapacağını söyler. Bir ilişkiye başlarlar. Levy ona evlenme teklif eder ve tam FBI'ın içeri gireceği sırada cebine uyuşturucu koyar. Mahkemede Fletcher, Billie'ye komplo kurulmuş olabileceğini kabul eder ve Billie serbest bırakılır. Anslinger, Fletcher'ı Billie'yi turunda takip etmesi için gönderir.

1949'da Jimmy başarılı bir turne durağından sonra Billie'yi görmeye gelir ve ona ajansın kovulduğunu düşünmesini istediğini söyler. Şüphelenen tüm ekip, güvenilir olduğunu göstermek için Jimmy'ye eroin yaptırır. Turne boyunca Jimmy ve Billie birbirlerine aşık olurlar. Bir gün otobüs bozulduktan sonra Billie, Jimmy'den ayrılır ve ona iyi bir kız bulması gerektiğini ve bu kızın kendisi olmadığını söyler. Jimmy işe döndüğünde yerine başkasının getirildiğini görür.

Billie Louis McKay ile evlenir ve daha sonra Jimmy'ye geri döner. Daha sonra Billie Jimmy'ye karaciğer yetmezliği olduğunu söyler. Hastanede Anslinger, Billie ve McKay'e işbirliği yaparsa onları bir daha asla göremeyeceğini söyler. Billie ona torunlarının bir gün "Strange Fruit" şarkısını söyleyeceğini söyler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ D'Alessandro, Anthony (17 Eylül 2019). "Lee Daniels Sets Cast For 'The United States Vs. Billie Holiday' With Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund & Natasha Lyonne". Deadline Hollywood. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  2. ^ Lattanzio, Ryan (11 Ocak 2021). "'United States vs. Billie Holiday' Trailer: Andra Day Makes Her Movie Star Debut in Lee Daniels' Biopic". IndieWire. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

IMDb'de The United States vs. Billie Holiday