The Mirage (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Mirage
YazarMatt Ruff
Kapak sanatçısı
Oliver Munday
Ülke ABD
Dilİngilizce
TürAlternatif tarih
Yayım7 Şubat 2012
YayımcıHarper
ISBN978-0-06-197622-3

The Mirage, Matt Ruff tarafından yazılan ve 2012'de Harper tarafından yayınlanan alternatif tarih romanıdır. Kitap, batı dünyası ve Orta Doğu'nun yer değiştirdiği bir evrende geçiyor ve Amerika Birleşik Devletlerinin bu evrendeki versiyonu olan Arabistan Birleşik Devletleri'nin "Helal" isimli istihbarat ajansı için çalışan Mustafa, Samir ve Amal karakterlerini işliyor.

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

The Mirage, 2009 yılının paralel evrendeki bir versiyonunda geçiyor. Kitabın dünyası hakkındaki bilgilerin büyük bir kısmı, Muammer Kaddafi tarafından finanse edilen Vikipedi'nin bu evrendeki versiyonu olan İskenderiye Kütüphanesi adlı ansiklopediden alıntılarda ortaya çıkıyor.

Bu evrende siyasi olarak birleşmiş bir Arabistan, 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını eder ve kendisini Arabistan Birleşik Devletleri (ABD) olarak ilan eder. 20. yüzyıl boyunca bu devlet, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Kuzey Doğu Afrika'nın çoğunu işgal edecek kadar büyür. Dünya süpergücü Arabistan, 2. Dünya Savaşına Nazi Almanyası'na savaş ilan ederek Müttefikler tarafında katılır ve bunun sayesinde savaş kazanılarak 1946'da Adolf Hitler'in Nürnberg'de kafasının kesilmesiyle sonuçlanır.

Daha sonra 1948'de Arabistan Birleşik Devletleri Almanya'yı iki devlete böler: Yahudi devleti ve Hristiyan devleti. İsrail adlı bu Yahudi devletinin başkenti Berlin olarak belirlenir. 1967'deki "Altı Gün Savaşı "ndan sonra İsrail, Bavyera, Swabia ve Orta Ren'in Batı Şeria'sının çoğunu işgal ederek Hristiyanları bölgeden çıkarır. Arabistan Birleşik Devletleri ve İsrail "Teröre Karşı Savaşta" yakın müttefiklerdir. İsrail'in Avrupalı komşularının çoğuyla ilişkileri berbattır; İngiltere Başbakanı David Irving İsrail'in yok edilmesi çağrısında bile bulunmuştur.

Bu sırada Kuzey Amerika, birbiriyle çekişen birçok fakir üçüncü dünya ülkesi arasında bölünmüş durumdadır ve kaos yaşamaktadır. En büyüğü olan Amerika Hristiyan Devletleri (CSA), Doğu Kıyısı boyunca uzanan 17 eyaletten oluşur ve yaşlanan Lyndon B. Johnson'ın diktatörlük yönetimi altındadır. 1990 yılında Mississippi Krallığını ilhak ederek 18. eyaleti yapar. Teksas Evanjelik Hristiyan Cumhuriyeti, Teksas, Oklahoma, New Mexico ve Meksika'nın Coahuila eyaletini içerir ve Arabistan Birleşik Devletleri ile müttefiktir. "Rocky Dağları Bağımsız Bölgeleri" olarak bilinen bir ülke daha var; ancak Aspen'den Oregon'a kadar uzanan küçük kabile grupları arasında bölünmüş durumda.Pentekostal Hristiyan Vatanı, Ohio, Kentucky, Michigan ve Tennessee'yi içeren bir ülkedir. Bir Mormon ulusu da mevcuttur. 1990 yılında, Amerika Hristiyan Devletleri'nin Louisiana Krallığı'nı ilhak etme girişimi "Meksika Körfez Savaşı" ile sonuçlandı.

Roman boyunca geçen diyalogda, Rocky Dağları'nı karargah olarak kullanan, Dünya Hristiyan İttifakı (bu evrendeki El Kaide) olarak bilinen bir terörist gruptan bahsediliyor.Dünya Hristiyan İttifakı, 9 Kasım 2001'de kaçırılan iki uçağın Bağdat'taki Fırat ve Dicle Dünya Ticaret Merkezi Kulelerine çarpması, bir başkasının Riyad'daki Arap Savunma Bakanlığı'na çarpması ve dördüncüsünün bir mücadele sonrasında düşmesiyle sonuçlanan terörist saldırılardan sorumluydu. Kitap evreninde Hristiyanlık geri kalmış, savaşçıl ve cahil bir din olmakla suçlanmaktadır. Arabistan Birleşik Devletleri İstihbarat ajansında çalışan çalışanlar Hristiyan terör örgütleri hakkında konuşurken Hristiyanlarla dalga geçmektedir.

1979'da Hristiyan devrimini yaşayan Birleşik Krallık, İran'ın bu evrendeki karşılığıdır. Kitapta Britanya'nın ya Hindistan'ı hiçbir zaman sömürgeleştirmediği ya da Hindistan'ın evrenimizdekinden daha önce bağımsız hale geldiği ima ediliyor.

2. Dünya Savaşı sırasında Arabistan Birleşik Devletleri, Kuzey Afrika Topraklarını ilhak etti. Arabistan Birleşik Devletleri'nin arazi alanına göre dünyanın en büyük ikinci ülkesi olduğu açıkça belirtiliyor; bu da Amerika gibi Kanada'nın da küçük devletlere bölündüğü anlamına geliyor.Romanda Venezuela'nın Meksika Körfez Savaşı'na müdahale eden OPEC üyesi olması ve Meksika'nın Coahuila eyaletinin Teksas'a bağlı olması dışında Latin Amerika'ya değinilmiyor.

Arabistan Birleşik Devletleri ile Ortodoks Birliği arasındaki "Soğuk Haçlı Seferi" olarak bilinen bir Soğuk Savaş benzerinden bahsediliyor.Birleşik Arap Devletleri'ndeki başlıca siyasi partiler Arap Birlik Partisi (Demokrat Parti benzeri) ve Tanrı'nın Partisi (Cumhuriyetçi Parti benzeri) idir.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Publishers Weekly, kitabın "tam olarak en iyi popüler kurgu'nun olması gerektiği gibi" olduğunu söyledi.[1] New York Post şunu belirtti: "Philip Roth'un " Amerika'ya Karşı Komplo " adlı eseri gibi - Ruff'un alternatif tarih romanının ardındaki fikir tüyler ürpertici." San Francisco Chronicle kitabı "cüretkar yeni roman" olarak nitelendirdi ve başlığın "teröre karşı savaş ve onun çeşitli katılımcılarıyla ilgili lezzetli küçük alternatif dünya ironileriyle dolu olduğunu" belirtti. Kirkus Reviews, "Yazı güzel, ancak karakterleri önemsemek zor ve olay örgüsü gerektiği gibi çözülmüş gibi gelmiyor" dedi.[2] Seattle Times, "Ruff'un yaklaşımının açık sözlülüğüne" övgüde bulundu ve bunun kitaba "Amerika Birleşik Devletleri, Iraklılar ve Afganlıların daha uzak bölgelerde yaşadıklarına saygı duruşu niteliğinde bir ağırbaşlılık" verdiğini belirtti.[3] Los Angeles Times, Ruff'un "anlatısının inandırıcı kurgu yerine gösteri üzerine inşa edildiğini" belirterek The Mirage'ı eleştirdi.[4]

Bazı eleştirmenler romanın Philip K. Dick'in Yüksek Şatodaki Adam romanının anlatısı ile benzerliğine dikkat çekti.[4][5]

Mirage, Alternatif Tarih için Sidewise Ödülü'ne aday gösterildi.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fiction review: The Mirage". Publishers Weekly. 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2012. 
  2. ^ "The Mirage, By Matt Ruff". Kirkus Reviews. 19 Aralık 2011. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  3. ^ Beason, Tyrone (3 Şubat 2012). "'The Mirage': Matt Ruff's novel of 9/11 role reversal". The Seattle Times. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  4. ^ a b Ulin, David L. (12 Şubat 2012). "Book review: 'The Mirage' by Matt Ruff". Los Angeles Times. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  5. ^ McFarland, Kevin. "Matt Ruff: The Mirage". AUX (İngilizce). 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019. 
  6. ^ Sidewise Award Nominees 9 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., SF Site News, July 1, 2013.