İçeriğe atla

The Constant Nymph (film, 1943)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Constant Nymph (film, 1943)
The Constant Nymph
YönetmenEdmund Goulding
YapımcıHenry Blanke
Hal B. Wallis
SenaristKathryn Scola
OyuncularJoan Fontaine
Charles Boyer
Alexis Smith
MüzikErich Wolfgang Korngold
Görüntü yönetmeniTony Gaudio
KurguDavid Weisbart
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i23 Haziran 1943 (1943-06-23)
Süre112 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$1.9 milyon (US rentals)[1] or $1,123,000[2]
Hasılat$3,452,000[2]

The Constant Nymph, Charles Boyer, Joan Fontaine, Alexis Smith, Brenda Marshall, Charles Coburn, May Whitty ve Peter Lorre'nin başrollerini paylaştığı, Erich Wolfgang Korngold'un ünlü müziğiyle 1943 yapımı bir romantik dram filmidir. Kathryn Scola tarafından Margaret Kennedy'nin 1924 tarihli aynı adlı romanından ve Kennedy ile Basil Dean'in 1926 tarihli oyunundan uyarlanmış ve Edmund Goulding tarafından yönetilmiştir.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçikalı besteci Lewis Dodd'un son senfonisi başarısız olmuştur. Yeni bir ilham arayışıyla, akıl hocası Albert Sanger ve ailesini ziyaret etmek üzere İsviçre'deki bir dağ evine gider. Sanger'in dört genç kızı – Kate, Toni, Tessa ve Paula – Dodd'a aşıktır. Özellikle Tessa, bir gün yeterince büyüdüğünde Dodd'un ona olan sevgisinin derinliğini fark edeceğine inanmaktadır. Lewis, Sanger kızlarının çalması için bestelediği "Yarın" adlı senfonik şiirini getirir. Albert, Lewis'in gürültülü modernist senfonisinden çok bu "önemsiz şey "den memnundur. Ancak kısa bir süre sonra, yaşlı ve çok içen Sanger, Lewis'in "küçük melodisini" orkestre ederken ölür ve Dodd artık bu görevi kendisinin tamamlayacağına yemin eder.

Ailenin kayıplarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için Sanger'ların yanında kalan Lewis, güzel ve sofistike Florence Creighton ile yeniden tanışır. Daha sonra Lewis ona evlenme teklif eder. Tessa bu haber karşısında yıkılır. Nedenini sadece en yakın kız kardeşi Paula anlar. Altı ay sonra Florence ve Lewis Londra'da, babasının büyük konağında yaşamaktadır. Artık yatılı bir okula giden Tessa ve Paula'ya bakmaktadırlar. Her iki kız da bu deneyimi dayanılmaz bulur. Onlar kaçtıktan sonra, endişelenen Lewis Scotland Yard'a haber verir. Ancak yakalanması zor olan Tessa ve Paula, Lewis'in "Tomorrow" adlı özel performansına tanık olmak için tam zamanında konağa gelirler. Herkesi hayal kırıklığına uğratan Lewis, güzel melodiyi almış ve modernist bir "bangety bang" gürültüsünün altına gömmüştür. Sonuç olarak, Lewis'in kendisi bile eserin planlanan konseri gerçekleşmeden önce daha fazla değişiklik yapılması gerektiğine ikna olmuştur. Bu nedenle Tessa'dan kalmasını ve "Tomorrow "un Sanger tarafından tasarlanan daha Romantik anlayışını hatırlamasına yardım etmesini ister.

Birkaç hafta sonra konser günü gelir. Kalp rahatsızlığı geçmişi olan Tessa, etkinlik için giyinirken baygınlık geçirir. Tessa'nın Lewis ile olan yakın işbirliğini kıskanan Florence, onu konsere katılamayacağına ikna eder. Çarpıntı geçirebilir ve olay çıkarabilir. Böylece Tessa konağın çalışma odasında kalır ve "Tomorrow "un yeni versiyonunun bir dinleyici kitlesi önünde icra edildiği radyo yayınını dinler. Ancak beste bitmeden önce yere yığılır ve ölür. Konser salonunda, sunum uzun bir alkışla karşılanır. Lewis, Tessa'ya başarılarını anlatmak için eve koşar ama onun yerine Tessa'nın çalışma odasının zemininde yatan cesedinin görüntüsüne tanık olur. Lewis ona seslenir ve gözyaşlarıyla ıslanmış yüzüyle ona sarılır. Filmin müziği, şöminedeki bir kütüğün önce kıvılcım çıkardığı, sonra alev aldığı ve ardından parlak bir gökyüzüne karıştığı sahnede doruğa ulaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Top Grossers of the Season", Variety, 5 January 1944 p 54
  2. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 23 DOI: 10.1080/01439689508604551

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]