Teva dili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teva
Native to Amerika Birleşik Devletleri
Bölge New Mexico, Arizona
Etnik köken Tevalar
Ana dili olan kişi sayısı
1,600 (2007)[1]
Tanoan
  • Tewa
Language codes
ISO 639-3 tew
Glottolog tewa1261
NTODP Tewa
Dil küresi 64-CAB-a
Tewa, Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası tarafından Kesinlikle Tehlike Altında sınıflandırılmıştır.

Teva bazı Pueblo halkı tarafından, çoğunlukla Santa Fe'nin kuzeyindeki New Mexico'daki Rio Grande vadisinde ve Arizona'da konuşulan bir Tanoan dilidir. Tano, [2] veya Tée-wah (arkaik) olarak da bilinir. Bazı Pueblo yaşlıları, dillerinin yalnızca sözlü gelenekle korunması gerektiğine inandıkları için, Teva halkı arasında Teva'nın yazılı bir forma sahip olup olmaması konusunda bazı anlaşmazlıklar bulunmaktadır. Bu nedenle, dil 1960'lara kadar yazılmadı. Bununla birlikte, birçok Tewa konuşmacısı, Tewa okuryazarlığının dili aktarmada önemli bir unsur olduğuna karar vermiştir ve bu nedenle imlalar bu amaçla oluşturulmuştur.[3]

Dil, sağlıklı bir konuşmacı tabanını sürdürmek için mücadele etti ancak 1980'lerde başlayan dili koruma çabaları olsa da - hem ana dili konuşanlar hem de dil bilimciler tarafından - bu sorun diğer bazı yerli diller için olduğu kadar ciddi değildir.

Tewa, 45 farklı bireysel sesle oldukça geniş bir fonem envanterine sahiptir. Bunlardan 12 tanesi uzun veya kısa olabilen sesli harflerdir. Tewa, diğer Tanoan dilleri gibi, 4'lü tonlardan da yararlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". www.unesco.org. Retrieved 2018-05-24.
  2. ^ "Tewa (Tano) Language and the Tewa Indian Tribes (Nambe, Pojoaque, San Ildefonso, San Juan, Santa Clara, and Tesuque Pueblos)". 7 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2012. 
  3. ^ "Tano/Tewa Indian Language". 7 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023.