Temsilciler Meclisi (Japonya) başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Japonya Temsilciler Meclisinin Başkanlar (gichō) ve Başkan Yardımcıları (fuku-gichō) listesi.

Şu madde dizisinin bir parçasıdır:
Japonya
devlet yapısı

Not: Son on yılların da dahil olduğu birçok Meclis Başkanı ve Başkan Yardımcısı, görev süreleri boyunca meclis partilerini terk eder ve resmen bağımsız olurlar (ancak daha geniş partilerin üyeliğini korurlar).

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

The official residence of the Speaker of the House of Representatives (Shūgiin gichō kōtei) in Nagatachō, Chiyoda ward, Tokyo is mainly used for receptions of state guests and other official occasions. The residence of the vice-speaker is located in Akasaka in Minato ward, Tokyo.
# İsim Parti Göreve giriş Görevden çıkış

(+terimin sonu değilse neden)

Japon İmparatorluğu
1 Nobuyuki Nakajima Rikken Jiyūtō Kasım 26, 1890 Aralık 25, 1891 (dağılma)
2 Tōru Hoshi Jiyūtō Mayıs 3, 1892 Aralık 13, 1893 (atılma)
3 Masataka Kusumoto Dōmei Kulübü Aralık 15, 1893 Aralık 30, 1893 (dağılma)
4 Masataka Kusumoto Rikken Kakushintō Mayıs 12, 1894 Haziran 2, 1894 (dağılma)
5 Masataka Kusumoto Rikken Kakushintō Ekim 15, 1894 Haziran 8, 1896 (istifa)
6 Kazuo Hatoyama Shinpotō Aralık 22, 1896 Aralık 25, 1897 (dağılma)
7 Kenkichi Kataoka Rikken Seiyūkai Mayıs 15, 1898 Haziran 10, 1898 (dağılma)
8 Kenkichi Kataoka Rikken Seiyūkai Kasım 9, 1898 Aralık 7, 1902
9 Kenkichi Kataoka Rikken Seiyūkai Aralık 7, 1902 Aralık 28, 1902 (dağılma)
10 Kenkichi Kataoka Rikken Seiyūkai Mayıs 9, 1903 Ekim 31, 1903 (ölüm)
11 Hironaka Kōno Kenseitō Aralık 5, 1903 Aralık 11, 1903 (dağılma)
12 Masahisa Matsuda Rikken Seiyūkai Mart 18, 1904 Ocak 19, 1906 (istifa)
13 Teiichi Sugita Rikken Seiyūkai Ocak 23, 1906 Aralık 23, 1908
14 Sumitaka Haseba Rikken Seiyūkai Aralık 23, 1908 Eylül 6, 1911 (istifa)
15 Ikuzō Ōoka Rikken Seiyūkai Aralık 24, 1911 Ağustos 21, 1912
16 Ikuzō Ōoka Rikken Seiyūkai Ağustos 21, 1912 Mart 6, 1914 (istifa)
17 Sumitaka Haseba Rikken Seiyūkai Mart 7, 1914 Mart 15, 1914 (ölüm)
18 Shigesaburō Oku Rikken Seiyūkai Mart 17, 1914 Aralık 25, 1914 (dağılma)
19 Saburō Shimada Rikken Dōshikai Mayıs 17, 1915 Ocak 25, 1917 (dağılma)
20 Ikuzō Ōoka Rikken Seiyūkai Haziran 21, 1917 Şubat 26, 1920 (dağılma)
21 Shigesaburō Oku Rikken Seiyūkai Haziran 26, 1920 Şubat 16, 1923 (istifa)
22 Gizō Kasuya Rikken Seiyūkai Şubat 17, 1923 Ocak 31, 1924 (dağılma)
23 Gizō Kasuya Rikken Seiyūkai → Bağımsız Haziran 26, 1924 Mart 25, 1927 (istifa)
24 Shigeru Morita Kenseikai Mart 26, 1927 Ocak 21, 1928 (dağılma)
25 Hajime Motoda Rikken Seiyūkai Nisan 20, 1928 Mart 14, 1929 (istifa)
26 Mosuke Kawahara Rikken Seiyūkai Mart 15, 1929 Mayıs 15, 1929 (ölüm)
27 Zenbē Horikiri Rikken Seiyūkai Aralık 26, 1929 Ocak 21, 1930 (dağılma)
28 Ikunosuke Fujisawa Rikken Minseitō Nisan 23, 1930 Nisan 13, 1931 (istifa)
29 Kejirō Nakamura Rikken Minseitō Aralık 26, 1931 Ocak 21, 1932 (dağılma)
30 Kiyoshi Akita Rikken Seiyūkai Mart 18, 1932 Aralık 13, 1932 (istifa)
31 Kunimatsu Hamada Rikken Seiyūkai Aralık 24, 1934 Ocak 21, 1936 (dağılma)
32 Kōjirō Tomita Rikken Minseitō Mayıs 1, 1936 Mart 31, 1937 (dağılma)
33 Shōju Koyama Rikken Minseitō → Yokusan Giin Dōmei Temmuz 23, 1937 Aralık 22, 1941 (istifa)
34 Kazutami Tago Yokusan Giin Dōmei → Yokusan Seijikai Aralık 24, 1941 Mayıs 25, 1942
35 Tadahiko Okada Yokusan Seijikai Mayıs 25, 1942 Nisan 9, 1945 (istifa)
36 Toshio Shimada Dainihon Seijikai → JPP Haziran 8, 1945 Aralık 18, 1945 (dağılma)
37 Senzō Higai JLP Mayıs 22, 1946 Ağustos 23, 1946 (istifa)
38 Takeshi Yamazaki JLP → Bağımsız Ağustos 23, 1946 Mart 31, 1947 (dağılma)
Japonya
39 Komakichi Matsuoka JSP → JSP (sağ) Mayıs 21, 1947 Aralık 23, 1948 (dağılma)
40 Kijūrō Shidehara LP Şubat 11, 1949 Mart 10, 1951 (ölüm)
41 Jōji Hayashi LP Mart 13, 1951 Ağustos 1, 1952 (istifa)
42 Banboku Ōno LP Ağustos 26, 1952 Ağustos 28, 1952 (dağılma)
43 Banboku Ōno LP Ekim 24, 1952 Mart 14, 1953 (dağılma)
44 Yasujirō Tsutsumi PP Mayıs 18, 1953 Aralık 10, 1954 (istifa)
45 Tō Matsunaga JDP Aralık 11, 1954 Ocak 24, 1955 (dağılma)
46 Shūji Masutani LDP Mart 18, 1955 Nisan 25, 1958 (dağılma)
47 Nirō Hoshijima LDP Haziran 11, 1958 Aralık 13, 1958 (istifa)
48 Ryōgorō Katō LDP Aralık 13, 1958 Şubat 1, 1960 (istifa)
49 Ichirō Kiyose LDP Şubat 1, 1960 Ekim 24, 1960 (dağılma)
50 Ichirō Kiyose LDP Aralık 7, 1960 Ekim 23, 1963 (dağılma)
51 Naka Funada LDP Aralık 7, 1963 Aralık 20, 1965 (istifa)
52 Kikuichirō Yamaguchi LDP Aralık 20, 1965 Aralık 3, 1966 (istifa)
53 Kentarō Ayabe LDP Aralık 3, 1966 Aralık 27, 1966 (dağılma)
54 Mitsujirō Ishii LDP Şubat 15, 1967 Temmuz 16, 1969 (istifa)
55 Takechiyo Matsuda LDP Aralık 3, 1969 Aralık 27, 1969 (dağılma)
56 Naka Funada LDP Ocak 14, 1970 Kasım 13, 1972 (dağılma)
57 Umekichi Nakamura LDP Aralık 22, 1972 Mayıs 29, 1973 (istifa)
58 Shigesaburō Maeo LDP Mayıs 29, 1973 Aralık 9, 1976
59 Shigeru Hori LDP Aralık 24, 1976 Şubat 1, 1979 (istifa)
60 Hirokichi Nadao LDP Şubat 1, 1979 Eylül 7, 1979 (dağılma)
61 Hirokichi Nadao LDP Ekim 30, 1979 Mayıs 19, 1980 (dağılma)
62 Hajime Fukuda LDP Temmuz 17, 1980 Kasım 28, 1983 (dağılma)
63 Kenji Fukunaga LDP Aralık 26, 1983 Ocak 24, 1985 (istifa)
64 Michita Sakata LDP Ocak 24, 1985 Haziran 2, 1986 (dağılma)
65 Kenzaburō Hara LDP Temmuz 22, 1986 Haziran 2, 1989 (istifa)
66 Hajime Tamura LDP Haziran 2, 1989 Ocak 24, 1990 (dağılma)
67 Yoshio Sakurauchi LDP Şubat 27, 1990 Haziran 18, 1993 (dağılma)
68 Takako Doi JSP Ağustos 6, 1993 Eylül 27, 1996 (dağılma)
69 Sōichirō Itō LDP Kasım 7, 1996 Haziran 2, 2000 (dağılma)
70 Tamisuke Watanuki LDP Temmuz 4, 2000 Ekim 10, 2003 (dağılma)
71 Yōhei Kōno LDP Kasım 19, 2003 Ağustos 8, 2005 (dağılma)
72 Yōhei Kōno LDP Eylül 21, 2005 Temmuz 21, 2009 (dağılma)
73 Takahiro Yokomichi DPJ Eylül 16, 2009 Kasım 16, 2012 (dağılma)
74 Bunmei Ibuki LDP Aralık 26, 2012 Kasım 21, 2014 (dağılma)
75 Nobutaka Machimura LDP Aralık 24, 2014 Nisan 21, 2015 (istifa)
76 Tadamori Oshima LDP Nisan 21, 2015 Eylül 28, 2017 (dağılma)
77 Tadamori Ōshima LDP Kasım 1, 2017 Günümüz

Başkan Yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Parti Göreve giriş Görevden çıkış
Japon İmparatorluğu
1 Mamichi Tsuda Taiseikai Kasım 26, 1890 Aralık 25, 1891
2 Arasuke Sone Mayıs 3, 1892 Ağustos 31, 1893
3 Masataka Kusumoto Kasım 26, 1893 Aralık 15, 1893
4 Iiwane Abe Aralık 18, 1893 Aralık 30, 1893
5 Kenkichi Katoka Mayıs 12, 1894 Haziran 2, 1894
6 Saburō Shimada Ekim 15, 1894 Aralık 25, 1897
7 Hajime Motoda Mayıs 15, 1898 Haziran 10, 1898
8 Hajime Motoda Kasım 9, 1898 Aralık 7, 1902
9 Hajime Motoda Aralık 7, 1902 Aralık 28, 1902
10 Teiichi Sugita Mayıs 9, 1903 Aralık 11, 1903
11 Katsundo Minoura Mart 18, 1904 Aralık 23, 1908
12 Ryū Koizuka Rikken Kokumintō Aralık 23, 1908 Ağustos 21, 1912
13 Naohiko Seki Rikken Kokumintō Ağustos 21, 1912 Aralık 25, 1914
14 Takuzō Hanai Chūseikai Mayıs 17, 1915 Aralık 26, 1915
15 Seiji Hayami Chūseikai → Kenseikai Aralık 26, 1915 Ocak 25, 1917
16 Kunimatsu Hamada Const. People's Party Haziran 21, 1917 Şubat 26, 1920
17 Gizō Kasuya Seiyūkai Haziran 29, 1920 Şubat 17, 1923
18 Genji Matsuda Seiyūkai Şubat 17, 1923 Ocak 31, 1924
19 Matajirō Koizumi Kenseikai → Ind. Haziran 26, 1924 Mart 25, 1927
20 Gohē Matsuura Seiyūkai Mart 26, 1927 Ocak 21, 1928
21 Ichirō Kiyose Kakushintō Nisan 20, 1928 Ocak 21, 1930
22 Shōju Koyama Minseitō Nisan 21, 1930 Aralık 22, 1931
23 Giichi Masuda Independent Aralık 23, 1931 Ocak 21, 1932
24 Etsujirō Uehara Seiyūkai Mart 18, 1932 Ocak 21, 1936
25 Tadahiko Okada Seiyūkai Mayıs 1, 1936 Mart 21, 1937
26 Tsuneo Kanemitsu Seiyūkai Temmuz 23, 1937 Ağustos 31, 1939
27 Kazutami Tago Seiyūkai → Yokusan Giin Dōmei Aralık 23, 1939 Aralık 22, 1941
28 Sakusaburō Uchigasaki Yokusan Giin Dōmei Aralık 24, 1941 Mayıs 25, 1942
29 Sakusaburō Uchigasaki Yokusan Seijikai Mayıs 25, 1942 Haziran 7, 1945
30 Eikichi Katsuta Dainihon Seijikai → JPP Haziran 8, 1945 Aralık 18, 1945
31 Kozaemon Kimura JPP Mayıs 22, 1946 Şubat 15, 1947
32 Tomoharu Inoue JPP Şubat 21, 1947 Mart 31, 1947
Japonya
33 Man'itsu Tanaka DP Mayıs 21, 1947 Aralık 23, 1948
34 Nobuyuki Iwamoto Demokrat Liberal Parti Şubat 11, 1949 Ağustos 28, 1952
35 Nobuyuki Iwamoto LP Ekim 24, 1952 Mart 14, 1953
36 Hyō Hara JSP (sol) Mayıs 18, 1953 Aralık 15, 1954
37 Masamichi Takatsu JSP (sol) Aralık 11, 1954 Ocak 24, 1955
38 Motojirō Sugiyama JSP (sağ) → JSP Mart 18, 1955 Nisan 25, 1958
39 Saburō Shiikuma LDP Haziran 11, 1958 Aralık 13, 1958
40 Kiyoshi Masaki JSP Aralık 13, 1958 Ocak 30, 1960
41 Kōichi Nakamura JSP Ocak 30, 1960 Ekim 24, 1960
42 Tsurumatsu Kubota JSP Aralık 7, 1960 Haziran 8, 1961
43 Kenzaburō Hara LDP Haziran 8, 1961 Ekim 23, 1963
44 Isaji Tanaka LDP Aralık 7, 1963 Aralık 20, 1965
45 Sunao Sonoda LDP Aralık 20, 1965 Aralık 27, 1966
46 Sunao Sonoda LDP Şubat 15, 1967 Kasım 25, 1967
47 Hisao Kodaira LDP Aralık 4, 1967 Temmuz 16, 1969
48 Sensuke Fujieda LDP Temmuz 16, 1969 Aralık 2, 1969
49 Seijūrō Arafune LDP Ocak 14, 1970 Ocak 29, 1972
50 Shirō Hasegawa LDP Ocak 29, 1972 Kasım 13, 1972
51 Daisuke Akita LDP Aralık 22, 1972 Aralık 9, 1976
52 Shōichi Mitake JSP Aralık 24, 1976 Eylül 7, 1979
53 Haruo Okada JSP Ekim 30, 1979 Mayıs 19, 1980
54 Haruo Okada JSP Temmuz 17, 1980 Kasım 28, 1983
55 Seiichi Katsumata JSP Aralık 26, 1983 Haziran 2, 1986
56 Shinnen Tagaya JSP Temmuz 22, 1986 Haziran 2, 1989
57 Yoshinori Yasui JSP Haziran 2, 1989 Ocak 24, 1990
58 Kiichi Murayama JSP Şubat 27, 1990 Haziran 18, 1993
59 Hyōsuke Kujiraoka LDP Ağustos 6, 1993 Eylül 27, 1996
60 Kōzō Watanabe NFP Kasım 7, 1996 Haziran 2, 2000
61 Kōzō Watanabe IND

Mushozoku no Kai

Temmuz 4, 2000 Ekim 10, 2003
62 Kansei Nakano DPJ Kasım 19, 2003 Ağustos 8, 2005
63 Takahiro Yokomichi DPJ Eylül 21, 2005 Temmuz 21, 2009
64 Seishirō Etō LDP Eylül 16, 2009 Kasım 16, 2012
65 Hirotaka Akamatsu DPJ Aralık 26, 2012 Kasım 21, 2014
66 Tatsuo Kawabata DPJ Aralık 24, 2014 Eylül 28, 2017 (dağılma)
67 Hirotaka Akamatsu CDP Kasım 1, 2017 Günümüz

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]