Telefassa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Telephassa ("çok-parlayan") veya Telephaassa ( GrekçeΤηλεφάασσα l) veya Telephe (GrekçeΤηλέφη ), Yunan mitolojisinde aya ait lakaptır ve bazen Fenike kralı Agenor'un eşi Argiope için de kullanılmıştır.[1] Kadmos'un annesidir ve[2][3]Nil nehrinin tanrısı Nilus'un ve Okenaid bulut tanrıçası Nephele'nin kızıdır.[4] Europa, Cilix, Kadmos, Semadirek'in yanındaki bir adaya adını veren Thasus[5] ve Phoenix gibi birkaç çocuğu vardır. Thasus'un bazen Cilix'in oğlu olduğu söylenir. Kocası Agenor ya da Phoenix'ti (bu versiyonda Kadmos ve Europa, Phoenix'in çocuklarıdır).

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Zeus, Europa'nın çiçek topladığını görür, beyaz bir boğaya dönüşerek onu kaçırır ve Girit adasına götürür. Daha sonra gerçek kimliğini açıklar ve Europa, Girit'in ilk kraliçesi olur. Telephassa, Europa'yı bulma arayışında oğlu Kadmos'a eşlik eder. Anne ve oğul, Telephassa'nın hastalanıp öldüğü Trakya'ya gelmeden önce Rodos ve Thera Adalarına giderler. Karl Kerenyi, "Semadirek'te... annenin adı Elektra veya Elektryone idi", diye not almıştır.[6] Kadmos, annesini gömdükten sonra Trakyalılar tarafından Delphi'nin kahinini öğrenir. Kahine danışır ve kahin ona bir inekle karşılaşana kadar seyahat etmesi tavsiye eder. Bu ineği takip edecek ve ineğin oturacağı bir şehir kuracaktır; gerçekten de öyle yapar ve Thebai şehrini kurar. Cilix de Europa'yı arar ve bulamayınca Anadolu'nun güneyine yerleşir. Oraya, Cilix'in adı verilerek, Kilikya denir.

Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
     Erkek
     Kadın
     Ölümsüz

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kerenyi, The Heroes of the Greeks 1959:27.
  2. ^ "She bore the lunar name Telephassa or Telephae, 'she who illuminates afar', or Argiope 'she of the white face'", Karl Kerenyi notes in The Heroes of the Greeks 1959:27.
  3. ^ Other mythic figures were also named Argiope.
  4. ^ Mythos: The Greek Myths Retold (İngilizce). Penguin Books Limited. 2 Kasım 2017. s. 196. ISBN 978-1-4059-3416-9. 19 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 
  5. ^ Kerenyi 1959:27f.
  6. ^ Kerenyi 1959:27.