Tartışma:Kösedağ Muharebesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Gürcistan (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Gürcistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Gürcistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kimi kaynaklara göre Anadolu Selçuklu orduları moğollarla savaşırken Anadolu Selçuklu beyliğinin desteğiyle Moğol ordusu bozguna uğratılmıştır.

Moğol ordusunun sayısı[kaynağı değiştir]

  • Moğol ordusunun yüzbinlerle ifade edilen sayısının Anadolu 2dak isavaşta da geçerli olduğunu hatta 1 milyon'a yakın moğol askerinin normal savaşta mevcut olduğu bilinmektedir. Lütfen kaynak belirtiniz. Bu imzasız yazı Zaferreis (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Türk Savaşları şablonu SAS kararıyla silinmiş, sayfadan kaldırdım. AloneTuruk 10:53, 24 Haziran 2010 (UTC)


  • Verilen bilgiler doğrudur.Tüm Moğolları toplasan 1 milyon anca yapardı o dönemde Selçuklu askerlerinin çoğu savaştan kaçtığı için bozguna uğradı sebep budur. 30.000 sayısı doğrudur.
  • Maddeye eklediğim kaynaklar yorumuma da bir kaynak niteliğinde sayılabilir. Baycu Noyan'dan önce, Cormagon Noyan vardı. Moğollarda bir tümen 10.000 kişiden oluşuyordu. 10.000 kişinin komutanına da "Noyan" unvanı veriliyordu. Baycu Cormagon ölünce, Anadolu için Ögeday tarafından görevlendirildi ve emrine 30.000 asker daha verildi. Asker sayısı 30 - 40.000 olarak geçer. 1 milyon gibi devasa rakamlar imkansız. Zaten moğollar bir çok yeri aynı anda ele geçiriyorlar. Kösedağ'dan daha önce, Alaeddin zamanında Ögeday Çin üzerine gidiyor. Ama kendisi oraya giderken bir kaç farklı yeri istila etmeleri için ordular gönderiyor. Toplam ordusu 1 milyona yakındır ama Kösedağ'da bu sayı 30. - 40.000'dir. Savaşta sahte ricat taktiğini uygulayan Moğollar 20.000 öncü Selçuklu birliğini bozguna uğratmışlardır. Keyhüsrev ise savaş meydanından önce Tokat'a sonra Halep'e kaçmış, ordu ise dağılmıştır.Sait71 11:04, 31 Ocak 2018 (UTC)