Tartışma:Yalnız, Elazığ

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Yalnız, Elâzığ sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yalınız köyünü ilk kuranlar İspahan Beylerinden Halil Bey köyün ilk yerleşim yerini Güzel ağa kendi lakabıyla anılan muhite kurmuş daha sonra güvenlik amacıyla şimdiki köy yerine yerleştiler. Kendileri Osmanlı Ordusuna Sipahi yetiştirip mahiyetindeki daha önce ilk kurdukları göl sarılı ve diğer köylerin öşürlerini toplar asker beslerdi.Köyün ikinci yerleşimcileri Çelebizadelerden Osman Bey olmuştur.Daha sonraları Osmanlının yeni askeri sisteme geçmesiyle Sipahi Beyleri ya yeni orduya geçtiler yada toprak ağası olarak hayatlarını devam ettirdiler. Söylenildiği gibi köyün geçmişi 400 yıllık değil ama İstanbuldan Tımar verilerek gelmişlerdir. ilk Harput olmak üzere göl ve sarılı köylerini kurmuşlar daha sonra yalınız köyünü kurmuşlardır. Cumhuriyetimizin ilk kuruluş zamanlarında göl köyü ve civar köylerde Dedem Halil Baybuğ miras paylaşmışlar onun babası Ömer bey ve onun babası Halil beylerin bu da demektirki geçmişteki Elazığda Sipahi beylerinin ana damarı Elazığın Yalınız köyündedir.Bu bilgiler eski adıyla Hinsor köyndede sabittir Osmanlı ve Cumhuriyet tapu ve nüfuslarına bakınız veya İstanbul da araştırınız eski Osmanlı kütüklerini. Büyüklerimizden gelen bir bilgi oda Baybuğ olan soyadımızın orta asyadan gelen Türkmen oymağının başındaki büyük dedemizin ismidir kelime anlamı zengin amir manasındadır.Horasan dan gelen dedelerimiz böylece anadoluyu kendilerine yurt edinmişlerdir ve daha sonra köyümüz olan yalınız köyüne yeni Türkmenlerde gelip yerleştiler köyümüz şimdiki halini almıştır. Bizler in damarlarındaki step ruhu bizi dahada batıya sürdü .Şimdi diyeceksiniz ne gereği var bunları yazmanın bende kendi kendime soruyorum haksızlığa dayanamadım herkes birşeyler yazıyor ama asıl bu civarda bulunan merkezi sipahi ve akıncı damarından bahseden yok ben bir sipahi ve akıncı torunu olarak kısa ve kestirmeden bana nakledilenleri öz bir şekilde anlattım herkes kendine yontuyor bir sarılı köyünden kurucularından Ömer beyden yani büyük büyük dedemden bahsetmişler vede torunu İsmail bey den oradada bir yanlış anlaşılma var oda sarılının ve gölün kurucusu İsmail olamaz çünkü İsmail bey Yemen de Şehit düştü. Şimdilik bu kadar bilgi yeter.

merhaba, maddede yanlış olduğunuzu düşündüğünüz içeriği kaynaklı bilgilerle değiştirebilirsiniz. teşekkürler. --kibele 10:49, 18 Temmuz 2012 (UTC)