Tartışma:Yörükler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yerlesen Yörükler[kaynağı değiştir]

  • Yörükler adlı grup halkbiliminde sadece şu anda göçebe hayat yaşayanlarla sınırlandırılmaz. --kürşat altınordu... 10:48, 27 Mayıs 2008 (UTC)
  • Yörük adı yörümek-yürümek fiilinden türemiştir.Konar-göçer Türk boylarına Yörük denilmiştir.Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında bu ad verilmişti.Şu anda elbetteki Yörükler göçebelerle sınırlandırılamaz ama yerleşen yörüklere sadece Türkmen veya Yatuk denmektedir Fakat bu günümüzde dahi oba ve aşirete bağlı olanlar için geçerli değildir.Hâlâ bir obaya ve bir aşirete bağlı insanların Yörük olarak adlandırılması en doğru olandır ve bu insanlar genellikle 19.yüzyıldan sonra yerleşenlerdir.YörükHan (mesaj) 11:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Almanca Yörük kaydı[kaynağı değiştir]

Almanca Yörük kaydı oldukça iyi hazırlanmış ve geniş kapsamlıdır. Ne yazık ki ülkemize has birçok konuda olduğu gibi, yabancı dildeki araştırmalar çok daha yaygın olmaktadır. Bunun sayısız örneği vikipedide mevcut. Almancasından çeviri yapılarak Türkçe vikipediye kazandırılabilir diye düşünüyorum. Girişelim diyen çıkarsa, birlikte varım. --JusTwin 14:18, 16 Ağustos 2010 (UTC)

Türkiye ilgili sayfaların ve tabi yörük sayfasının sadece diğer dillerden çeviri yapılarak yazılması kısa metinlerden öteye geçememektedir.Yörükler günümüzde bile anadolunun bir çok yerinde yaşarken ,T.C,Osmanlı devleti kayıt arşivleri ve bir çok araştırma bulunurken burada sadece yabancı kaynaklara yer vermek çok büyük haksızlıktır.

Yörükler Türklerin özüdür[kaynağı değiştir]

Yörükler eski türk gelenekleri,sözlü kültürleri,göçebe ve yarı göçebe yaşam tarzları ile günümüz türkiyesinde en saf kalmış guruplardan biridir.Kültürleri çok zengindir,koyun keçi sürüleri,develeri,Aydın deve güreşleri,kıl çadırları,kilimleri,yörük ayranı,peyniri gibi kendine has bir çok özelliği içinde barındırmaktadırlar.

Yörük Aşiret ve Obaları[kaynağı değiştir]

Yörükler göçebe hayatlarından dolayı küçükbaş hayvancılıkla uğraşırlardı.Aşiret isimleri de bunu çok net bir şekilde göstermektedir.Yörükler Koyunlu Yörükler ve Keçili Yörükler olarak 2'ye ayrılabilmekte ve buna göre nerede yayladıkları bilinmektedir.YörükHan (mesaj) 11:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Günümüzde Yörükler[kaynağı değiştir]

  • Maddenin bu başlığında oldukça yanlış bilgiler verilmiş.Evet günümüzde etnik kökeni Türk olan insanların çoğunun kökleri yörüktür.Fakat Akdeniz,Ege,Marmara,Batı Karadeniz,Orta Karadeniz,Trakya'nın hepsi Yörük kökenli değildir.Günümüzde, nüfus sayımlarına göre en çok Yörük kökenli insan Akdeniz Bölgesi'ndedir.Lakin bu bölgemizde de kökü doğrudan Manav Ve Gacal olan insanlarımız ve Muhacirler(Macırlar) da vardır.Ege ve Güney Marmara'da Muhacirler'e çok sık rastlanmaktadır ve buradaki insanlarımızın önemli bir kısmı Çepnidir ve Manavdır,Gacaldır.Osmanlılar zamanında konar göçer Oğuz Boyları'na, yörük denilmişti ve Osmanlı Hanedanı Eskişehir,Bilecik,Söğüt,Bursa,Bolu,Düzce,Kocaeli,İzmit gibi yerlere yerleşmişlerdi.Günümüzde Ege'nin Kuzey bölümünde ve Marmara , Batı Karadeniz , Orta Karadeniz , Trakya taraflarında hanedana yakın olan insanlar da yok denilemez ve bu insanlara doğrudan Yörük kökenli de diyemeyiz.Güney Marmara ve Trakya taraflarında Amuca Kabilesinden gelen insanlarımız için de aynı şey geçerlidir.YörükHan (mesaj) 16:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Yörükler Anadolu'ya gelirken kısım kısım geldiler örneğin; Karakeçili Aşireti'nin ilk beyi Ertuğrul Gazi'dir fakat Anadolu'ya 1600'lü yıllarda Horasan üzerinden gelen yörük obaları da vardır.Karakeçili Aşireti de tek bir obadan meydana gelmez.Orhan Gazi zamanında Bursa Osmanlı'nın başkenti olmuştu,doğal olarak o dönemde ve sonrasında Anadolu ve Batı'ya doğru kayan göçebelere de Yörük denilirken hanedan üyeleri yörük değildi.Bu bile Ege,Akdeniz ve Güney Marmara'nın 14.yy'da dahi tamamının Yörük kökenli olmadığı sonucunu vermektedir.YörükHan (mesaj) 16:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)