Tartışma:Tasarım örüntüleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Bilişim (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilişim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilişim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yazılım (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yazılım maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yazılım kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  1. Yaratılış kalıpları
  2. Yapı kalıpları
  3. Davranış kalıpları

yerine

  1. Yaratım kalıpları ( veya Yaratı kalıpları)
  2. Yapı kalıpları (veya Yapısal kalıplar)
  3. Davranış kalıpları (veya Davranışsal kalıplar)

desek daha uygun olmaz mı? Yaratılış kelimesi kulağa çok garip geliyor. Belki dini anlamdaki yaratılış bir kendinden olma, ya da ilahi yaratıyı gösterirken GoFun bahsettiği anlamdaki Creational sadece ortaya çıkarmak olduğu içindir.

Fikirler?

Aras 01:53, 22 Kasım 2005 (UTC)

Haklısın, Yaratım kalıpları çok daha iyi. - Kubra 06:38, 22 Kasım 2005 (UTC)

Euygun 09:38, 05 Kasım 2006 (UTC)

Bu makalenin adinin "Tasarim Desenleri" olmasi gerekir. Kalip ifadesi yanlis. Yazilim alaninda kullanilan bu desenlerin binlerce degisik uygulama ve yorumu sozkonusu. Ingilizce'de "Pattern" kelimesinin secimi de bu yuzden. "Template (Kalip)" (yeknesak tekrarlar) zaten "Yazilim Desenlerinden" birisi.

Ek Bilgi[kaynağı değiştir]

Hacettepe Üniversitesi bilgisayar Mühendisliği bölümünde resmi olarak Tasarım örüntüleri olarak dersi verilmektedir. Bilginize.. guyver

Acaba bu örüntülerin türkçe karşılıkları hakkında ayrı bir tartışma sayfası var mı ? ben göremedim!? guyver

Örüntü -> Desen[kaynağı değiştir]

Maddenin içindeki örüntü kelimelerinin, desen kelimesiyle değiştirilmesini öneriyorum. Hem pattern kelimesinin karşılığı bu, hem de örüntü kelimesi yaygınlık kazanmış bir kelime değil ve maddeyi anlaşılmaz kılıyor. --Ruzgarmesaj 12:41, 27 Ocak 2008 (UTC)

Katiliyorum, Desen herkesin anlayabilecegi bir kelime. Zaten makale ilk yayinlandiginda "Tasarim Desenleri" diye yayinlanmisti. Daha sonra birileri tartismaya bile gerek gormeden degistirdi.--euygunmesaj 12:41, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Kesinlikle hakli arkadaslar, bu "örüntü " kelimesini bir kac akademik makale disin bir yerde gormedim, kasmayalim, kolay akilci ve basit olani bir baska degisle, akla ilk geleni "örüntü yerine desen" i kullanalim.