Tartışma:Sosyalist revizyonizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde metnindeki şu cümle:

"Bu terimin ve kavramın karşısında olanlar ise Marksist dogmatistlerdir."

İngilizce maddedeki şu cümlenin yanlış bir tercümesidir:

"The opposing term and concept, even used among Marxists, is Marxist dogmatism."

Doğrusu şöyle olmalı:

"Bu kavramın karşıtı olarak Marksistler arasında da kullanılan terim veya kavram ise Marksist dogmatizmdir."

Ki bence İngilizce maddedeki bu iddia da sorunlu. Çünkü revizyonizm bir olgu olarak tanıyan ve revizyonist olarak adlandırdıkları tarafından genellikle Marksist dogmatistler olarak adlandırılanlar, birincileri genellikle "Marksist" olarak görmez. Revizyonizm olarak nitelendirdikleri şeyi eleştirenler için Marksist dogmatizm nitelemesi "Marksistler arasında da kullanılıyor" dediğimiz zaman bunların Marksist olduğunu, dolayısıyla da Marksist olmama suçlamasının temelsiz olduğunu kabul etmiş, böylece de bu tartışmada dolaylı olarak taraf tutmuş oluruz. --Sapiens 16:56, 2 Ağustos 2010 (UTC)

Katılıyorum. Marksizm kendi kendini aşan bir teoridir, koşulların değişmesine paralel olarak kendisini yeniler, aşınmaz, direnmez.. Bu nedenle Dogmatizm ve Reformizm, feodalizm ile kapitalizm arasındaki çatışmayı alakadar eder, marksizmi ve diyalektiği değil.88.252.53.244 20:44, 4 Eylül 2011 (UTC)