Tartışma:Soğomon Tehliryan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


  • İngilzce sayfada "Upon hearing of his family's death, Tehlirian made his way to Russia and joined the army to serve on the Caucasus Front against the Turks." diyor. Burada ise erkek kardeşinin kafasının kırıldığını ve kızkardeşinin tecavüze uğradığını gördüğünü yazıyor. Anlaşıldığına göre tehcir esnasında Türkiye'de bile değilken neler görmüş... Ciddiye alınmayacak bir madde, buradakilerin kalan %95'i gibi. Yazık!178.245.181.242 14:03, 15 Mart 2015 (UTC)

Oğlunun açıklamaları olduğu iddia edilen kaynak[kaynağı değiştir]

2015 yılında oğlunun açıklamarını içeren kaynağın almanca aslı burada fakat abonelikli bir site olduğundan şurada ve şurada da almanca haber bulunabilir. Haberin Türkçesi ise şurada. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 03:51, 23 Nisan 2015 (UTC)

Oğlunun Açıklamaları[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki son maddede belirtilen nedenle maddeye ilişmeden şu konulara dikkat çekelim.

  1. Madde büyük ölçüde Ermeni bakışı yazılmış görünmektedir. Bir ansiklopedi konuya tarafsız yaklaşmalıdır. Maddenin İngilizcesi Türkçesinden daha tarafsızdır.
  2. Şahsın oğlunun "babamın hiç kızkardeşi yoktu, mahkemede söyledikleri yalandı" ifadesi maddeye eklenmeldir. Bu ifadenin kaynağı en az belirtilen Ermeni kaynakları kadar muteberdir.
  3. Yine oğlunun ifadelerine göre şahsın tehcir sırasında Türkiye'de olmadığı anlaşılmaktadır. Buna göre "Birkaç saat içerisinde, silah sesleri duyuldu ve Türk askerler sürgünlerin üzerine saldırdı.[1] Annesi anında vurularak öldürüldü.[1] Kız kardeşleri ise çalıların arkasında sürüklendi ve tecavüz edildi.[1][3] Tehliryan kardeşinin kafatası çatlatılmasına tanık oldu.[3] Tehliryan kafasından vuruldu ve baygın olup düştü."' ifadeleri tamamen mesnetsiz kalmaktadır. Şahsın öz oğluna göre bunlar mahkemeyi aldatmak amacı ile üretilmiş yalanlardır. Yine bu ifadelerdeki Türkçe kullanım hataları çevirinin kimler tarafından yapıldığı ile ilgili açık ipucu vermektedir.
  4. Bu madde yazımına Türk veya Ermeni hizmetlilerin karışmaması maddenin tarafsızlığı açısından uygun olur.

Saygılarımla.
78.189.28.75 14:22, 22 Mayıs 2015 (UTC)

İlgili şahşın cinayet suçunu işlemiş olması[kaynağı değiştir]

Bu suçu işleyen kişiler katil olarak ifade edilebilir. Örneğin Ted Bundy'in wikipedia sayfasın bacak olursanız kendisinin seri katil olduğunun açıkca belirtlildiğini görürsünüz. Bir şahışın kendi ifadesi ile itraf ettiği bir suçun sonucu olan sıfatı ile elbette ki nitelendirilebilir. Bu konuda yapılan "düzenlemeler" bilimsel ahlaktan uzak taraftarlık ile yapılmaktadır.