Tartışma:Sivil toplum kuruluşu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Uluslararası ilişkiler (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Uluslararası ilişkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Uluslararası ilişkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

ngo lar kesinlikle bağımsız örgütler değildir bütçelerinin %80 ila %95 lik bir bölümü bağlı bulunduğu devletin hükümetleri tarafından karşılanır örnek Conrad Adenuer, Henirich Böll vakfı gibi ve kendi ülkelerinde herhangi bir faaliyet göstermeleri kesinlikle yasaktır sadece ve sadece yurtdışında gelişmekte olan ülkelerde veya az gelişmiş ülkelerde faaliyet gösterirler ngo ile sivil toplum kuruluşu arasında ki en büyük farklılık da budur stk lar kendi üyelerinin aidatları ile çarklarını döndürürler ama en iyi niyetli stk bile ngo ların kıskacından kurtulamaz H.Murat IŞIK

NGO (Non- governmental organisation yani Hükümet Dışı Kuruluşlar) yıllık bütçeleri 1.1 trilyon dolar civarında olduğu kesin, ancak 19 milyon elemanı/üyesi var. bildiğimiz üzere sivil toplum kuruluşları gelirini, bağışlar ve/veya üyelik ödemeleriyle sağlayan kuruluşlardır. hükümetler tarafından karşılanmaz. örnek ; Amnesty International(uluslararası af örgütü)hakkında; "Uluslararası Af Örgütü, insan hakları için kampanyalar yürüten dünya çapında bir harekettir. Tüm hükümetlerden, siyasi ideolojilerden, ekonomik çıkarlardan ve dinlerden bağımsızdır. Çalışmaları titiz araştırmalara ve uluslararası topluluğun kabul ettiği standartlara bağlıdır. Örgüt ihlal vakaları karşısında dünyanın her yerindeki gönüllü aktivistlerini harekete geçirir. Uluslararası Af Örgütü gönüllüsü kimdir? Din, dil, renk ve siyasi görüş farkına rağmen tüm insanların eşit olarak insan haklarına sahip olduğuna inanan kişidir. Yüz kırkı aşkın ülkede bulunan gönüllülerin sayısı milyonlarla ifade edilir. Her yaş, her meslek ve her sosyal gruptan Uluslararası Af Örgütü gönüllüsü vardır. Hiçbir karşılık beklemeden insan hakları ihlalleri kurbanlarına destek vermek için zamanlarını ve enerjilerini harcarlar."

Amnesty International'ın destekleyicileri ise Dupont ve VanCity'dir. Öznur Çokcanlı


Önceki yorumlara eleştiriler...[kaynağı değiştir]

Maalesef yukarıdaki yorumlar pek de doğru değil. Murat Işık'ın bahsettiği Conrad Adenuer ve Henirich Böll vakıfları Almanya'daki siyasi partilerin kurduğu ve bu siyasi partilerin fikirlerini destekleyen çalışmalara, öncelikle kendi ülkelerinde ve daha sonra yurtdışında, destek sağlayan vakıflardır. Yapıları ve kuruluşları itibariyle oldukça ayrıksı ve Alman siyasi kültürüne özgü yapılardır. Yurtdışındaki vakıflar genellikle ailelerin ve/veya şirketlerin belirli alanlarda toplumu desteklemek üzere kurdukları yapılardır. kişisel olarak doğru/yanlış bulduğunuz öncelikleri olabileceği gibi doğrudan devlet kurumları ile bağlantıları olabilir ya da doğal olarak olmayabilir... NGO ile STK farkını ise hiç anlayamadım. Zira ikisi de aynı şeydir. Acaba GO-NGO (Governmental oriented - non governmental organisation) ile mi karıştırıyorsunuz? GO-NGO'lar doğrudan ya da dolaylı olarak devletler tarafından desteklenen sivil toplum örgütü görünüşlü kurumlardır ve dünyanın hemen her ülkesi bunları politikalarını yaymak vs. için kullanır. Bilinmeyen ya da gizli bir şey değildir.


Öznur Çokcanlı'nın yorumunda ise Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) ilkeleri açıkca belirtilmiş. Ancak son cümlesi kafamı karıştırdı. Amnesty International'ın destekleyicileri ise Dupont ve VanCity'dir. ifadesi pek de doğru değil. Zira Uluslararası Af Örgütü'nün ilkeleri gereği bir kişi ya da kurum belirli bir oranın üstünde bağış yapamaz. Ana gelir kaynağı kendi üyelerinin aidatları ve destekçi bağışlarıdır. Hükûmetler ve hükûmetlerarası kurumlardan bağış kabul etmez. Bu kuralın tek istisnası ise insan hakları eğitimi alanında yapılacak işbirliğidir. Bu istisnanın kıstasları da belirlidir. Pek çok derneğin gelir ve giderleri halka açıktır. Ayrıca etkinlikleri, ilke, vizyon ve misyonlarını da websitelerinde duyurmaktadırlar. Topluca bunlar kötü, bunlar iyi demek yerine, öncelikle o dernek ve vakıfların etkinliklerine, ilkelerine ve bütçelerine "alıcı bir gözle" bakmak daha doğru olacaktır.

Zira binlerce dernek, vakıf ve benzeri kurum var dünya üzerinde.

Orcunu (mesaj) 21:47, 10 Eylül 2012 (UTC)