Tartışma:Sabataycılık/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Düzenlemelerle devam edilecektir.

Diren 13:01, 20 Ocak 2006 (UTC)

Makalenin adının "Sabataycılık" olarak değiştirilmesini uygun buluyorum. Ruzgar 13:01, 22 Ocak 2006 (UTC)

Katılıyorum. Aksi halde "Sabetaycı" kelimelerini de "Sabetayist" diye düzeltmek gerekir. Bizim topraklarımızda doğan bir harekete yabancı hava vermek niye? Filanca 08:45, 9 Eylül 2006 (UTC)

Laikliğin bir Sabetaycı icadı olduğunu iddia etmek, ülkedeki rejim düşmanlarının kullandığı bir mazeret olabilir ancak. O zaman Atatürk de mi gizli Yahudiydi yani?

Bakalım Ibrahim Bey ne demiş:

"Militan ve fanatik Sabataycıların bu ülkeye, bu devlete, bu halka yaptıkları kötülüklerden biri de devletle sistemi, devletle bir ideolojiyi özdeşleştirmiş olmalarıdır."

Söz konusu ideoloji laiklik mi? Peki bütük laiklik taraftarları "yobaz Sabetaycı" mıdır? Molla rejimi altında ezilen Iran'dan çok daha özgür ve mutlu bir ülke olduğumuzu kim inkar edebilir, bunun sebebinin laiklik olmadığını kim iddia edebilir?

Her kesimde iyi ve kötü insanlar vardır, Müslüman ya da Musevi. Herkesin inancı kendine, kimse kimseye hakaret etmemeli.

Ayrıca linkteki sitelerden biri çok çirkin iftiralarla dolu --yazıldığı gibi "Siyonizmi ve Sabetaycılığı eleştiren bir site" değil. Yahudilerin kan içtiği ve insan eti yediği bile yazılmış. Bariz bir şekilde, Yahudileri şeytanlaştıran bir site. Ülkede çok küçük bir Yahudi azınlık olduğunu biliyorum, ama yine de başkalarının dini inançları hakkında bu tür iftiralar atmak bana adaletsizce ve ağır geliyor.

Acaba bunları yazdığım için bana da Sabetaycı yaftası yapıştıracak mısınız? Merak ediyorum. bence de diyorsanız buyrun

"Sabataycı Olduğu İddia Edilen Kişilerin Listesi Silinmesin Çünkü ..."[kaynağı değiştir]

Evet, iddia edilen kişilerin Sabataycı veya Sabetaycı olup olmadığının kanıtlanması güç yalnız bir noktada aklıma şu geliyor. Yayınlanan liste, burada yayınlansa ve daha sonra o listenin başına yazılsa; bu bir iddiadır kimin tarafından yapıldığı biliniyor ya da bilinmiyor. Bu şekilde bilginin doğruluğunun kesin olmadığı ya da doğrulanamayacağı okuyucuya ilan edilse ve sonra seçim okuyucunun kendisine bırakılsa. Demek istediğim şudur ki , okuyucu edindiği diğer bilgiler ile buradaki bilgileri de kullanarak kararını kendisi verse ve Evet bir konuda kesinlikle haklısınız Bir Ansiklopedi de Kesinlikle Kanıtlanmayan bilimsel bir veri açıklanmaz ya da doğruluğundan emin olunmayan bilimsel olmayan veri Ör: kişilerin hayatları ve onların hayatları hakkında söylenenler. Fakat şunu unutmuyor muyuz sizce? Burası Wikipedia , zaten normal ansiklopedi anlayışının dışında ,herkesin söz sahibi olduğu, herkesin katılımda bulunabileceği bir yer; bilimsel bir alt yapısı olsun, olmasın. Bu durumda bilimsel olsun olmasın , kanıtlansın kanıtlanmasın kişilerin görüş , düşünce ve bilgilerinin paylaşımına açık bir alandayız. Bu nedenle, kanımca bazı bilgiler silinsin, bazı bilgiler kalsın şeklinde biraz polis vari bir yaklaşımla insanların ne okuyup, okumayacağına karışma gibi bir davranışta bulunmak yerine, yazılanı da muhafaza ederek ,gerek yazılan gerek yazılmayan şeyler hakkında bilgileri de paylaşıma açmak sizce en özgürce yaklaşım ve en özgürce davranış olmaz mı? Bu sadece bu konu için değil genel olarak Türkçe Wikipedia için bence güzel hatta mükemmel bir yaklaşım olur.

Hem iddia edilen kişiler dilerlerse iddialara cevap verebilirler eğer yaşıyorlarsa, ve eğer umursamıyorlarsa bunu görmek sanırım herkesin hakkı.

"Sabataycı Olduğu İddia Edilen Kişiler"[kaynağı değiştir]

i Ansiklopedi de gerçekliği belirsiz ve kanıtları olmayan bir konunun yer alması uygun değil bence. Mustafa Kemal Atatürk hakkında ki bu iddia ile ilgili kesin olan her hangi bir belge yoktur. Sadece bir kesimin iddiasıdır. Doğrudur Mustafa Kemale adını veren öğretmeni sabetaisttir ama bu Mustafa Kemalin öyle olduğunun kanıtı değildir. Sadece bir dedikodudur ki bir Ansiklopedi kaynak olarak dedikodulara göre yazılamaz diye düşünüyorum. Dolaysıyla Mustafa Kemal Atatürkün Sabatisyen olduğu konusunun kaldırılmasını öneriyorum. Diren 17:30, 22 Ocak 2006 (UTC)

Kanıtlanamayan bilgiler Ansiklopedilere girmezler, ancak tartışma forumlarında konuşulur kesinliği kanıtlanmamış bir bilgi ansiklopediye giremez. Bunun adı iftira olur. Bence kanıtlanması mümkün olmayan tüm isimler kaldırılmalıdır.

--Wisdom 22:29, 22 Ocak 2006 (UTC)

Kanıtlanamayan bilgi[kaynağı değiştir]

Bu açdan bakacak oluresak ansiklopedi ansiklopedi olmaktan çıkıp dedidkodu bilgilendirmesi olurki bunun tutarlı hiç bir yanı yoktur. Kesinlikle Bu tarz bilgilerin yer alması gereksiz bence. (Kastim Mustafa Kemal ile ilgili) Diğer isimlere gelince burada kayıtlı olan bir çok isim bir çok kez basında yer almış ve ne adı geçenler nede birinci dereceden akrabaları bunun tersi olduğuna dair teksip yayınlammışlardır. Elbette ilk akla gelen Mustafa Kemal içinde bu düşünüle bilir. Ama yazıllı hiç bir belgede Musatafa Kemal Atatürk ün Sabatisyen olduğuna dair sağlam kanıt yoktur bunu ispatlayan varsa buyursun ıspatlasın ozman bu tür bir yazının buraya konmasına kendi adıma destek olurum.

Diren 23:53, 22 Ocak 2006 (UTC)

İsimler Çıkartılmalı[kaynağı değiştir]

Burası bir Sabetayist gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum.

Sabetayism son zamanlarda bir grup tarafından maksatlı olarak karalama amaçlı kullanılmaya başlandı. Bu maksatlı grup kendileri gibi düşünmeyen insanlara Sabetaycı yaftasını takmakta, "Çamur at izi kalsın" tekniğini uygulamaktadır. Bu kişiler bu olayı o kadar ileri götürmüşlerdir ki neredeyse Türkiye'nin yarısını Sabetaycı ilan etmişlerdir.

Bir kişinin Sabetaycı olduğunu iddia ediyorsanız cesur davranır kendi ad soyadınızı da yazar ve "İddia Ediyorum ki filanca kişi Sabetaycıdır" dersiniz. Böylece hakkınızda açılacak tazminat davalarının da sonucuna katlanırsınız ama böyle aypmayıp bir Nick arkasından ona buna Sabetaycı yaftası giydirenlerin yaptığı en az Sabetaycıların yaptığı kadar iki yüzlülüktür.

Saygılar, Wisdom 01:14, 23 Ocak 2006 (UTC)

Burda benim yazdığım kişiler sebataycı olduğu soy olarak kanıtlanan kişilerdir. Ayrıca hiç bir zaman bunu inkar etmemişlerdir. Atatürk konusuna gelince, bana göre de Atatürkün sabataycı olduğu iddiası saçma çünkü Atatürk masonluk gibi sabataycılarla dirsek teması bulanan kurumları kapatmazdı. Ayrıca diğer sabataycılar gibi başka bir ülkenin mandasına girmeyi kabul ederdi. Ancak böyler bir iddia var büyük bir kesim de buna inanıyor, bende bu konu hakkkında bir şeylerin yazılması taraftarıyım. Fethullah Gülen makalesinde de böyle iddialar hakkında yazılar var. Saygılarımla Ruzgar 14:06, 23 Ocak 2006 (UTC)

Sabataycılık konusunda kaçık kim? İki yazar arasındaki tartışmaya adı karışan M. Şevket Eygi, Yalçın Küçük'e 'kaçık profesör' diyen Can Dündar'a kızdı, Sabateistlerin özelliklerini sıraladı ve meydan okudu 21 Ocak 2006 14:03

Milliyet yazarı Can Dündar'ın bir yazısı ile başlayan ve Hürriyet Yazarı A. Hakan'ın kendisini muhatap alan bu yazıya verdiği cevapla gelişen Sabateist polemiğine adı karışan Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, genç yazarlara Sabateizm dersi verdi ve onlara meydan okudu. Bu konuda yazarları, ciddi açık oturumlar yapmaya davet eden Eygi, "Benim teklifim şudur: Böyle açık oturumları Sabataycı olmayan bir noter idare etsin. Var mı cesaretleri?" diye sordu.

İşte Eygi'nin bugünkü yazısının tam metni: Sabataycılık konusunda kaçık kim?

BİRTAKIM büyük gazete, dergi ve televizyonlarda o kadar cahil, o kadar kültürsüz ve ufuksuz kişiler var ki, Türkiye’de Sabataycılık meselesinin benim “Sabataycılar yahut Yahudi Türkler” isimli kitabımla ortaya çıktığını sanıyorlar. Neymiş efendim ben o kitabı yazmışım, televizyonda Abdi İpekçi’nin kızı ile program yapmışım ve ortaya bu fitne çıkmış...

Mâzisi daha eskidir ama Sabataycılık meselesi asıl 1924’te Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşmüştür. Karakaşzâde Rüştü adında bir Dönme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu konuda dehşetli açıklamalar ihtiva eden (içeren) bir dilekçe vermiş, o tarihte hür olan basın (daha sonra dizginlenmiştir) konuyu sütunlarına taşımış ve ülke uzun bir müddet bu meseleyle çalkalanıp durmuştur. Meraklılar, 1928’den önceki Türkçeyi okumayı ve mânasını anlamayı biliyorlarsa kütüphanelere giderek eski gazete ve dergi koleksiyonlarını inceleyebilir.

Sabataycılık meselesi 1950’li yıllarda da tartışılmıştır.

Hâfıza-i beşer nisyan ile mâlüldür (İnsan hâfızası unutmak hastalığı ile illetlidir), sonra bu mesele unutulmuş veya daha doğrusu unutturulmuştur. Neden? Çünkü bazıları asıl kimliklerinin ortaya çıkmasından hoşlanmazlar. Büyük bir gazetenin yazarlarından biri Sabataycılık konusunda altı ilmî araştırma kitabı yazan bir profesör için “Kaçık profesör” demiş. Doğrusu yakışıksız bir tâbir. Fikirlerini, görüşlerini beğenmiyorsan, araştırmalarında yanlış varsa, bunları ciddî, seviyeli, edebli bir şekilde dile getirirsin. Kaçık profesör demekle ne kazanacaksın? Hiçbir şey kazanmaz, sadece zarar edersin.

Türkiye Sabataycıları ile (Başka ülkelerde de Sabataycı vardır, ülkenin dominant dinî kimliği neyse o renge bürünürler, taqiyye yaparlar...) ilgili bir takım iddia ve ithamlar bulunmaktadır. Tarihçiler, ilim adamları, araştırıcılar, üniversite profesörleri elbette bunları inceleyeceklerdir. Yeter ki, seviyeli şekilde incelesinler.

Bu iddiaların bazısını sayıyorum:

  1. İki kimliklidirler. Dıştan Müslüman ve Türk gibi görünürler, asıl kimlikleri ise Sabataycılık dini ve sektidir.
  2. Kendilerini gizleyerek Türkiye’de güçlü bir hakimiyet ve saltanat kurmuşlardır.
  3. Prof. Yalçın Küçük onların üç özelliğini şöyle sayıyor: (a) Ülkenin rantlarının arslan payını yerler. (b) Ehil ve lâyık olmadıkları halde köşebaşlarına, önemli mevkilere hep kendilerinden olanları getirirler. (c) Kendilerine mahsus isimleri, soyadları vardır.
  4. Ülkemizde kaç Sabataycı bulunmaktadır? Bu rakamı kestirmek çok zordur. Ben başlangıçta hayli az olduklarını düşünüyordum. Şu anda iki milyonluk bir kütle oluşturduklarına inanıyorum.
  5. Sabataycılar bilhassa ceza hukuku sahasında ağırlığa sahiptirler. Niçin? Bunu siz düşünün.
  6. Bir kısım Sabataycılar, zâhiren Müslüman görünmelerine rağmen agresif (saldırgan) şekilde İslâm dinine ve dindar Müslümanlara düşmanlık etmektedir.
  7. Laikliği çığırından çıkartmış ve koyu, fanatik, ödünsüz sert bir laikçilik ideolojisi üretmişlerdir.
  8. Atatürk’ü kullanmaktadırlar. Yaptıkları her şeyi meşru ve haklı göstermek için dogmatik bir zihniyetle Atatürk’ü kalkan yapmaktadırlar.
  9. Türkiye Sabataycıları mono-blok, homojen bir yapıya sahip değildirler. Karakaşlar, Kapanîler, Yakubîler diye üç büyük aileye veya kabileye ayrılmışlardır. Aralarında geçimsizlikler vardır. Bazen birbirine hiç acımazlar. Adnan Menderes’in asılmasında çok tuzları biberleri bulunduğu iddia ediliyor.
  10. Adnan Menderes niçin asıldı veya astırıldı? Bu konuda henüz isbat edilmemiş rivayetler vardır. Gerçekten Müslüman olduğu, Meclis’te Demokrat Partili milletvekillerine “Arkadaşlar, Millet size vekalet vermiştir, siz isterseniz Hilafeti bile geri getirebilirsiniz” dediği, Antalya ve İzmir’de “Bu memleket Müslümandır, Müslüman kalacaktır, İslâmiyetin bütün icapları yerine getirilecektir” dediği için...
  11. Sabataycıların Müslüman Türklere “Acı Soğan” dediği söylenmektedir.
  12. Devlet arşivlerindeki Sabataycılarla ilgili belge ve dosyaların sinsice imha ve yok edildiği rivayet ediliyor. (Gershom Scholem Sabatay Sevi ile ilgili önemli ve temel kitabında böyle yazıyor.)
  13. Türkiye’deki müzmin din-devlet çekişmesinin Sabataycıların eseri olduğu da bu rivayetler içindedir.
  14. Önemli bir rivayet daha: 1915’te Ermenilerin başlarına gelenlerin Sabataycılar tarafından planlandığı iddia ediliyor. (Geçenlerde bu konu ile ilgili bir internet referansı yayınlamıştım.)
  15. Türkiye devletinin yayınladığı İslam Ansiklopedisi’nde ve Türk Ansiklopedisi’nde Sabataycılık ile ilgili maddeler bulunmaktadır.
  16. Meşhur Varlık Vergisi hâdisesinde, mükellefler listesindeki Sabataycıların hizasına “D” harfinin konduğu bilinen bir şeydir.
  17. Türkiye’de vatandaşlar arasında eşitlik olduğu, lakin Sabataycıların “Daha eşit” statüsünde bulunduğu iddia edilmektedir.
  18. Sabataycıların büyük medyada tekel ve kartel kurdukları da iddia edilmektedir.
  19. Sabataycıların Müslümanların dinî yapı ve teşkilatına sızdıkları rivayeti vardır. Melâmiliğin üçüncü derecesine sızmışlardır. Bir kısmı Mevlevî görünmektedir.
  20. Türk halkını Türk Kürt, Sünnî Alevî, Dinci Laik, Sağcı Solcu, Şucu Bucu diye birbirine düşman, birbiriyle çatışan gruplara ayırdıkları iddia edilmektedir.Daha çok rivayetler var. Bu kadar yeter.

Bütün Sabataycıları mı suçluyorum? Hayır, onların içinde kendi halinde, yukarıda sayılan rivayetlerle ilgili olmayan vatandaşlar da vardır. Kendilerini aşan, ellerinde olmayan bir şekilde iki kimlikle doğmuşlardır. Zaten bir çoğuna Sabataycı olduğu, evlenme yaşına geldiği zaman söylenmektedir ve bunu öğrenince şok geçirenler de vardır.

Yukarıdaki maddeler arasında zikr etmedim, sırası gelmişken kayd edeyim:

Sabataycılar Müslüman Türklerle evlenmezler. Genel kural budur. İstisnâlar bu kuralı bozmaz.

Türkiye’de Sabataycılık konusu mutlaka seviyeli ve ciddî şekilde araştırılmalı ve incelenmelidir. Kimler yapmalıdır bu işi? - Ciddî, güçlü, seviyeli tarihçiler, - Sosyologlar ve antropologlar, - Büyük fikir adamları, - Haysiyetli büyük medyacılar. - Üniversite mensupları.

Sabataycılar böyle araştırmalar yapılmasını istemiyor. Çünkü onların birinci temel ilkesi gizliliktir. Açığa çıkmak istemezler.

Haklarındaki iddialar vahimdir. Türkiye’deki birçok olumsuzluk onların üzerine yıkılmak isteniyor. Temiz çıkmak istiyorlarsa araştırmalara taraftar olmaları gerekir.

Ben Müslüman bir Türkiyeli olarak bir kısım Sabataycıların (Hepsi değil) dinime, mukaddesatıma, temel haklarıma saldırmalarından son derece rahatsızım. Onlar dindar Müslümanları bu devlet, bu ülke, Cumhuriyet için bir tehlike ve tehdit olarak görüyorlar. Böyle bir iddia kesinlikle yalandır, iftiradır.

Her kesimde olduğu gibi dinî kesimde de birtakım sömürücüler, sahtekârlar, münâfıklar, arivistler bulunabilir. Ben bir Müslüman olarak, dinî kesimdeki böylelerini şiddetli bir şekilde tenkit edip lânetliyorum. Ancak din sömürücülerini tenkit ve takbih etmek (kötülemek) başka, bütün Müslümanları potansiyel bir tehdit ve tehlike olarak görmek başkadır. Sabataycıların bir mârifeti de kendilerinden biri malı götürürse ses çıkartmamaları, kendilerinden olmayan biri yolsuzluk yapınca ortalığı velveleye vermeleridir.

Benim hırsızım iyidir, onların hırsızı kötüdür... Bu ne biçim kafadır? Militan ve fanatik Sabataycıların bu ülkeye, bu devlete, bu halka yaptıkları kötülüklerden biri de devletle sistemi, devletle bir ideolojiyi özdeşleştirmiş olmalarıdır. Onların, böyle bir yanlışa düşmeyecek kadar kültürleri vardır ama işlerine geldiği için bu konuda ısrar edip duruyorlar.

Kuruntuları, “Kaçık Profesör...” suçlamalarını, paranoyaklığı, ilkelliği, peşin fikirleri bıraksınlar ve cesaretleri varsa televizyonlarda ciddî açık oturumlara çıkıp tezlerini savunsunlar. Ciddî açık oturumlar dedim. Sabataycının biri sunucu olacak ve muhaliflerini konuşturmayacak... Yağma yok!

Benim teklifim şudur: Böyle açık oturumları Sabataycı olmayan bir noter idare etsin. Var mı cesaretleri? --Erzurumlu İbrahim 01:22, 23 Ocak 2006 (UTC)

Kimse Türkiye'de Sabetaycı Yok Demiyor[kaynağı değiştir]

İbrahim Bey,

Kimse Türkiye'de Sabetaycı ve Sabetaycılık yok demiyor. Bu gün Türkiye'de 100 bin civarında Sabetayist kökenli insan var bunların bir kısmının zaman içinde Sabetayizmle alakası kalmamış bir kısmı ise hala inanıyor.

Beni karşı çıktığım bizim gibi düşünmeyen insanlara hemen Sabetaycı damgasının vurulması. Mesela sizin yazdıklarınızdan hoşlanmıyan biri sizin hakkınızda "Erzurumlu İbrahim Sabetaycıdır zaten İbrahim Abraham'dan gelir" dese hoşunuza gider mi? Artık uğraşın sabetaycı olmadığınızı kanıtlamaya ailenizden 5 tane müftü, 10 tane imam çıksa bile farketmiyor çünkü Sabetaycılar her makama sızmışlar. Tarikat mensubu (mevlevi, Melami) olanları bile var. Ne yapsanız sabetaycı olduğunuzu iddia edeni ikna edemezsiniz zaten onun niyeti ikna olmak değil ki!

Benim karşı çıktığım gerçekten de elde kanıt yokken birilerini sırf karalamak için Sabetaycı ilan edilmesi. Yoksa İpekçiler'in, Bezmenler'in ve bir takım medya patronlarının sabetaycı olduğunu inkar eden yok.

Saygılar, Wisdom 01:49, 23 Ocak 2006 (UTC)

Bu söylediklerinizi makale içine gömebilirsiniz. --Erzurumlu İbrahim 02:19, 23 Ocak 2006 (UTC)

Bu Tepki Niye?[kaynağı değiştir]

Bu konuda bir bildiğiniz varsa, yazınız ki biz de aydınlanalım. Yoksa sadece "Silinsin!" diye yaygara kopardığınız da, adama "Bu tepki niye?" diye sorarlar.--Can Macit 15:24, 12 Mart 2006 (UTC)

Sabataycı kökenliler listesi[kaynağı değiştir]

Bu başlık altında bir sürü kişi listelenmektedir. Hangi kirtere ve güvenilir kaynağa göre bu listeye girdikleri belli değildir. Kendi deklarasyonları, bilinen bir iyelikleri ya da benzeri sağlam bir kaynak olmadığı sürece insanları böyle gruplara ayıramayız. Ansiklopedi söylentiler ile yazılamaz. Çok iddialı bu listeyi kaynak gösterilinceye kadar siliyorum. --Özgür 18:39, 2 Temmuz 2006 (UTC)

Sabetaistler 20.yuzyılın başlarından itibaren Masonlarlada yakın ilişki içine girmişlerdir.Türkiyede laik düzünin kurulmasında büyük katkıları olduğu iddia edilmektedir.Hatta Can DÜndar Atatürk'ün sabetaist oldğu iddia etmiştir bunuda yaşadığı bölgeye(Selanik sabetaislerin en yoğun yaşadığı bölgedir) ve ilk gittiği okulun Sabetaitler dışında öğrenci kabul etmediğini belirterek söylemiştir.Ayrıca Soner Yalçın "Efendi" kitabında Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın Sabetaist olduğunu ima etmiştir.

Not:Sabetaistler sadece birbirleriyle evlenirlermiş.


-mış, -müş demesi birisine çamur atması kolay ama o kişi Atatürk olursa buna izin vermem iddialarınız ve kulaktan dolma bilgileriniz sizde kalsın Atatürk'e sabetaycı diyememişsiniz de dolaylı olarak öyle demeye getirmişsiniz. Burası tartışma alanı ama forum değil bu tür yazılarınızı kendi görüşünüzde olan forumlarda dile getirin.--UA 15:09, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Arkadasımıza cok bılımsel referansları derın bılgısı ıcın cok tesekkur edıyoruz. Ama bır nokta da aklımda kaldı selanık'e 1450 den ıtıbaren gıden turklere ne oldu?Bu sabetay sevı 1650 den sonra cıkmıs o zamana kadar göçürülen türkler de sonra yahudi mi oldu. Ama bılımsel derınlıgınıze hayran oldum ozellıkle verdıgınız can dundar ve soner yalcın referansı ufkumu genısletti. Yalnız bir eklemede bulunmak isterim Ataturk Selanıklı degıl makedonya arnavutluk sınırından bır turk koyunden gocmustur kocacık turkmenlerındendır. Yanı nedır o mudur bu mudur bılınmez de yahudi degıl. Selanıkte dogması yahudilerın de okudugu bır okulda okuması kanıtı kadar muazzam bır dayanagım olmasada bunu da goz onunde bulundurun derim. Sabetayıstler sadece bırbırlerı ıle evlenırlermıs dıyede acıklayıcı bır not dusmussunuz bu sekılde de tezınızı tamamlamıssınız. Bu derin bılgılerınızden dolayı tesekkuru sıze borc bılıyorum. Evlenecegım kısının 20 gobek sulalesıne sızın bu telkınlerınızden sonra bakıcam mazallah otomatikman sabetayıst olabılırım bende kazara evlenırsem

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Dış bağlantıyı devamlı silen arkadaşa itafen yazıyorum; Vikipedi'de "eleştirel siteler dış bağlantı olarak eklenemez" diye bir kural yok isterseniz size içinde eleştirel bağlantı olan bir sürü madde gösterebilirim . Vikipedi'nin beş temel taşında da belirtildiği gibi önemli olan tarafsız bilgi vermektir. Bunun için madde içinde farklı görüşlere yer verilir ve konuya farklı açıdan bakan sitelere bağlantı verilir eğer sabetayizmi anlatan başka siteler biliyorsanız onları da ekleyebilirsiniz. --Ruzgarmesaj 20:11, 2 Eylül 2006 (UTC)

Yahudilerin kan içtiğini ve yamyamlıkta bulunduğunu iddia eden bir site, "eleştirel" olarak açıklanamaz ve bu boyuta indirgenemez. Lütfen bu linkleri eklemekten vazgeçin. --Zeytincik 20:34, 18 Aralık 2006 (UTC)

Yahudilerin kan ictigi(insan kani degil) bir iddia degildir resmi belgelere dayanan bir olgudur. Ayrica PKK ile ilgili maddede PKK'yi bir özgürlük örgütü olarak gösteren dis baglantilar da ekliyoruz. Hic bir gecerli sebep olmadan sayfadaki dis baglantinin devamli silinmesi vandalizme(bu madde 3 aydir vandallaniyor) girmektedir; sayfanin kayitli olmayan kullanicilara kilitlenmesini istiyorum.--Ruzgarmesaj 15:06, 22 Ocak 2007 (UTC)

Neden yahudileri elestiren bütün insanlara anti-seminitizm damgasi yiyor anlamadim. Bu yüzden cevaplarimi anti-seminitizm basligi altina yazmayacagim sonucta Amerikalilarin ürettigi bir propaganda kelimesi.

Size sunu anlatmak istiyorum bir baglanti eger o konuyla alakali ise o maddenin icine yazilir. Bu PKK konusunda da böyle Yahudilik konusunda da Islam konusunda da. Bu Vikipedi kurallarinin bir parcasi eger inanmiyorsaniz baska Vikipedistlere sorun. --Ruzgarmesaj 12:03, 23 Ocak 2007 (UTC)

Elestiri ve hakaret arasındaki farkı ayırt edebildiğinizi umut ediyorum. "Amerikalıların ürettiği propaganda kelimesi" hoşuna gitmiyosa, "Yahudi düşmanlığı" diyelim. Konuyu dağıtma ve de bulandırma. Yahudilerin kan içtiğine dair resmi belgeler neymiş, lütfen öğrenebilir miyim?

Senin bu linki bu başlığa eklemen, Islam başlığına Danimarka'da yayınlanan karikatürlere link vermek kadar saçma, aptalca ve saygısızca.

Bariz olarak ortaya koyduğun nefreti ve kötü niyeti görmezden gelirsek bile, söz konusu sitede Sabetaycılıkla ilgili pek bir şey göremedim. Eğer Sabetaycıları karalayan ya da aşağılayan bir site olsa, umrumda olmazdı. Ayrıca da "anti-seminitizm" değil o, "anti-semitizm." Propaganda kelimesi değil, gayet somut bir gerçeği, Yahudilere karşı duyulan nefreti anlatır. Senin gibi insanlar olduğu sürece de, kullanmaktan asla çekinmeyeceğim bir kelimedir. --Zeytincik 13:50, 23 Ocak 2007 (UTC)

Siteyi inceledim ve gerçekten Sabetaycılık hakkında ayrıntılı bilgi vermiyor. Aslında Sabetaycılık da Yahudiliğin bir kolu olduğu için bu dış bağlantının eklenmesi lazım; yine de tartışmaya açık bir konu. Dolaylı yoldan konuyla alâkalı olduğu için eklenmesinden yanayım diğer kullanıcılar da görüşlerini belirtirse iyi olur. --Ruzgarmesaj 01:44, 27 Ocak 2007 (UTC)

Hayır değil, ortak noktaları olabilir ancak Sabetaycılar Yahudilerin altkolu olarak görülemez. Öyle olsa Israel'deki otoriteler Sabetaycıları reddetmezlerdi. Hristiyanlar ve Müslümanlar da Museviliğe benzer inançlara sahipler ancak bu onları Yahudi yapmıyor. Ayrıca, sitenin baştan aşağı çirkin ve mantıksız iftiralarla dolu olduğu gerçeğini de gözardı etmeye çalışıyorsun. Halen söz ettiğin belgeleri bekliyorum Rüzgar. Yoksa şu anda harıl harıl belge mi hazırlıyosun?

Söz konusu linki, "ayrıntılı bilgi vermiyor" ya da "konuyla dolaylı yoldan alakalı" gibi, masum ya da tarafsız bir site gibi göstermeye çalışma lütfen. Neyin kanını içiyomuş Yahudiler? Tavşan kanı mı? Resmi belgeler nerde? Zeytincik 18:55, 27 Ocak 2007 (UTC)

Anti-Semitizm[kaynağı değiştir]

Dış bağlantıyı ben siliyorum, çünkü Sabetaycılarla pek ilgisi olmadığı gibi, Musevilere karşı cahilce ve kör bir nefretle yazılmıştır. Söz konusu resmi belgeleri görmek isterim Ruzgar. Yahudi dininde, kesilen bir canlının yenebilmesi için, içinde bir damla bile kan kalmaması gerekli, bknz. kosher kuralları. Ayrıca da söz konusu Internet bağlantısında, Yahudilerin insan kanı içtiği ve de insan eti yediği iddia edilmiş. Bu tür iddiaları yapan insanların akıl sağlığından şüphelenmekle birlikte, aydın olduğu iddia edilen insanların da son zamanlarda bu tür kara iftiraya ve komplo teorilerine başvurduğunu görüyoruz.

PKK'yı özgürlük örgütü olarak gösteren dış bağlantı, taraflı bir bağlantıdır ve de eklenmesi anlamsızdır. PKK, silah ve şiddet üzerine kurulu bir örgüttür, kendi çaplarında ulvi amaçlar taşıdıklarını düşünebilirler ama bu onları temize çıkarmaz. Ne yapmamı bekliyosun? PKK maddesinde yazılanlar ile, burada yazılanlar arasında nasıl bir bağlantı var? Başka bir konuda olup biten tartışmaları buraya taşıyarak konuyu bulandırma. Ayrıca da unutmayalım, Anayasa'ya göre, halkın herhangi bi kısmının inançlarına hakaret etmek suçtur ve cezası vardır.

Bütün dinlere saygım var, ama ülkemizdeki bazı Islamcı kesimlerin nasıl bir Yahudi düşmanlığına sahip olduğunu, ne yazık ki, çok iyi biliyorum. Bari buraya link vermeyin.

Açıkçası Sabetaycılar diye bir grubun varlığına inanmak içimden gelmiyo pek, ama eğer madem böyle bir grup var, ya da varlığına inanıyosunuz, onlara yönelik saldırılarınızı/eleştirilerinizi Yahudilere yöneltmemenizi rica ediyorum. --Zeytincik

Sabetayizm yerine Sabetaycılık kullanılmalı. Sabetayizmi açıkçası ilk defa duydum.

Ben sayfa ilk başlatıldığında da belirtmiştim. Bu sayfanın adı Sabetaycılık olmalı. Her yerde böyle anılıyor. --Ruzgarmesaj 12:42, 10 Eylül 2006 (UTC)
  • Bence bu maddede temizlenmesi gereken kısımlar var, karalama kampanyası yapılmamalı!Ayrıca madde tarafsız hale getirilmeden kesinlikle korunmaya alınmamalı--Düşünenadam 00:56, 27 Ocak 2007 (UTC)
Sayfanın korunmaya alınması gibi bir eğilim yok şu anda(oylamalar öyle gösteriyor), alınsa bile zaten yarı korumaya alıncak yani kayıtlı kullanıcılar taraflı yerleri düzeltebilir. --Ruzgarmesaj 01:27, 27 Ocak 2007 (UTC)

Her yerde Sabetay'cılar karşımıza çıkmakta, durumun ülkemiz ve tüm Türkler için vehameti giderek daha sıkıntı verici olarak görünmektedir. Bu durumda Türkiye'nin Türk unsuru, yani asli ulusumuz hakimiyetini yitirmiş görünmektedir. Türkiye Türklerindir. Bunu bir gazetenin sloganı yaparak gerçekleştiremeyiz. Günümüzde tüm kilit alanlarda, politikadan bilime, sanattan askeriyeye, her yerde Sabetaycıların etkin mevkilerde olduklarını okuyoruz. Sabetaycı olduğu söylenen kişiler bu bilgileri hiç bir zaman doğrulamamıştır. Türkiye'de Sabetaycı olduğunu söyleyerek resmi makamlara Musevi olmak üzere başvuran Ilgaz Zorlu 1969 adında tek bir kişi bulunmaktadır. Resmi rakam bu nedenle bir kişidir. Yayınlanan listerin güvenirliği her zaman sorgulanmıştır. Bu listeler soyadı benzerliği, kişinin memleketi veya ecdadının memleketi, gömülen mezarlıklar, kişinin çevresi ve arkadaşlıkları, gittiği okullar, evlilikleri, Yalçın Küçük tarafından ortaya atılan isim kuralları onomastik gibi doğruluğu kolayca sorgulanabilecek ölçütlere göre hazırlanmaktadır. Sabetaycıların hedefleri şöyle özetlenebilir.

  • eleman A
  • eleman B
  • eleman CÜlkenin rantlarının arslan payını gizli dayanışma ile paylaşma

Gizli dayanışma yöntemi ile politika ve sivil toplum örgütleri seçimlerine etki yapma Gizli kimlik ile seçmeni aldatma Siyaset, yargı, eğitim, basın, ticaret, istihbarat gibi alanlarda üst düzey yönetimleri elinde bulundurma Ehil ve lâyık olmadıkları halde köşebaşlarına, önemli mevkilere hep kendilerinden olanları atama Medyada tekel ve kartel kurma Basın yoluyla toplumun ahlak değerlerini değiştirmeye çalışma (Benzeme, Benzet) Zâhiren Müslüman görünmelerine rağmen agresif (saldırgan) şekilde İslâm dinine ve dindar Müslümanlara düşmanlık etme Devlet arşivlerindeki Sabataycılarla ilgili bilgi, belge ve dosyaların sinsice imha ve yok etme. (Gershom Scholem Sabatay Sevi ile ilgili kitabında böyle yazıyor.) Laiklik, kıyafet devrimi, saltanatın ve hilafetin kaldırılması Sabetaycılar'ın büyük planının bir parçası mı? Dergah + Loca + Sinagog = İktidar Topluluk çıkarını, ülke çıkarı üstünde tutmak Tüm partilerin üst düzey yönetimini ele geçirerek çok partili sistemi işlemez hale getirme Müslüman görünüp hem de din ve dindarlara düşmanlık etme Biz bu tekeli sokakta bulmadık, kaptırmayız İslâm dininde reform yapılmasını istemek

Genel konularda birinci ağız kullanmak ya da düşünce belirtmek[kaynağı değiştir]

"Mesih, bülbüllerin en çok öttüğü yere gelecek" ibaresinden seçtiler burayı kendilerine kabristan olarak." ifadesini geçtikten sonra (enteresan) diye bir ekleme yapılmış. Ansiklopedik içerik olmaktan uzaklaştırılmış. İyice toparlanmalı ve üçüncü ağızdan anlatılmalı. Bunu da konuyu açan kişinin yapması en doğru olandır. Ve üzerinde durmak istediğim birşey de şu: Bu bahsi geçen mezarlıktan ya da başka yerlerden duyulan ya da tahmin edilen isimler bu konuda değerlendirilirken bir daha düşünülsün. Selaniklilerin hepsi Sabetaist değildir, bu mezarlıkta yatan herkes Selanikli olmadığı gibi, Sebataist de değildir. Sabit bir kaynaktan rasgele isim toplanması da bir araştırma kapsamına alınamaz. Bu sayfanın düzenlenmeye ihtiyacı olduğu gibi, kişisel anlatımından da bir an önce ayıklanması gerekiyor. --Arinna'l 05:53, 28 Nisan 2007 (UTC)

eh bizde olalım o zaman!..[kaynağı değiştir]

bugün sabetayizm' e yok demek bayağı zor... üstelik sabetaycı ilan edilenlerin konumları yenilir yutulur cinsten değil... ee ne bekliyoruz olalım bizde onlardan... aa özür dilerim onlar ırka bakarlar değil mi? iyisimi dinimde kalayım!!!

Ünlü sebetaycılar[kaynağı değiştir]

http://www.sabetay.50g.com/Liste/liste.html

Bu sayfada bu bağlantının verilmesiyle amaçlanan nedir acaba, tartışmaya ne gibi bir katkısı olacak? --Yabancı 11:09, 19 Eylül 2007 (UTC)

aynı şekilde katılıyorum ve sunun dusunulmesini istiyorum bugune kadar hiç bi şekilde ortaya cıkarılamamıs bu listenin 2-3 kitap okuyarak ve soyadı memleket benzerliğiyle nası ortaya cıkarılıcagını dusunurseniz cok sevinirm bu na bi örnek olarak da meşur bi kara boyu wardır kafkasyadan turkiyeye girmiş bi boy genelde burdan gelenlerin soyadı kara dır günümüzde ama bu boyla hiç alaksı olmayanda binlerce rum kokenli insan var soyadı kara o zmn bu cerkezlere de mi rum diycez


                             PARANOYA


Eger durum bazılarının dedıgı gıbıyse turkıyedekı butun unluler zengınler yanı kısacası bazılarının ısine gelmeyen kısıler sabetaycı ise o zaman vah digerlerinin halıne bu mantıkla ınsanlara yahudiler buyuk bır ırk her yerdeler her yerden cıkarlar bakın romayı bıle onlar yıkmıs onlar ıstedıgını yapar bızı yonetıyotlar gibi payeler vererek yahudi propogandasi yapıldıgını dusunmemek elde degil. Belkide bunları yazan kısı gercek bır sabetayisttir?

Kısacası devletı onlar kurdu herseyı onlar yaptı butun ıyı seyler onların altından cıktı butun sanatcılar onlardandı fılan dedıgınızde kendı mılletınızı asagılamıs oluyorsunuz e o zaman demezmi bırı de demekki sızde bır ıse yaramıyormussunuz da oturmus bu kıtabı yazmıssınız e o zaman koyun gıbı gudulmeye devam edin.

Listedekı ınsanların bır kısmı yoksulluk ıcınde ölüp gıtmıslerdir.Madem boyle buyuk bır mılletten gelıyorlardı neden bundan yararlanamadılar? ıkıncısı de ayrıca 2 mılyon rakamı cok mantıksız bunun bır amacı var musluman laik olamaz laikse musluman degıldır o zaman turk de olamaz cunku turkler muslumandır. Bakın ataturkte sabetaycı gıbı sacma bır fıkrı bır saplantıyı ınsanlara benımsetmek.

Isın gercegı nedır? Osmanlı dunyadakı belkıde en ıyı kayıt tutan devletlerınden bırıdır bır bolgede hangı koyun hangi mecranın hangı mıllete ait oldugunu elıyle koymus gıbı bulur. 1850 lerdeki osmanlı kayıtlarında sabetayist aile sayısının 200 oldugu ve gıttıkce azaldıgı bır kısım yahudininde bu ısın ucunu bıraktıgı ve yahudi kımlıgı ıle yasadıgı yada baska yerlere goc ettıgınden soz etmektedir. sonucta muhtemelen soz konusu olan 100 aıle cıvarındadırkı bu 2000-3000 kısı yapar bunlar ıcınde de bırcogu dısardan kız almıslar , kız vermısler ve bu gune kadar sabetaycı kımlıgını korumus cok az aıle kalmıstır. Bunları yazan , bu ınsanların dısarıyla evlılık yapmadıgını kanıtlayabılırmı? 2 mılyon kısı turkıyede kesınlıkle sımdı turk ıle evlenmıyormu ? hepsını mı arastırmıs ? Sozde lıstede acıklanan bırcok kısı durumun farkında bıle degıl. 2 osmanlı padısahının annesının yahudi oldugunu bılıyormuydunuz. BUnlar muslumanlıgı kabul etmıs yahudiler. Padisah annalerını ınceleyen bırı bunu rahatlıkla gorebılır. Pekı sımdı padısahlarımızda sabetaycı mı oluyor?

Aslında gorundugu gıbı ortada bır sabetaycı guruh yada bılınclı yaratılan bır sıstem yok. Bu tamamen Ataturk laiktir, laikse musluman degıl, bakın laik turk olmaz bu fıkır yahudilerın kafasından cıktı dıyerek Ataturke leke surmektir. (Atatürk de Şemsi Efendi Mektebinde okuyarak bu inançla yetişmiştir) Bunu yaparkende yahudileri ulasılmaz mıllet ılan edıp yahudilik propogandasına katkıda bulunmaktır.Bu arada sabetay sevının mesıhlıgını ılan etmesı 1650 lere uzanıo 1450 den ıtıbaren selanıge gıden turkler e ne oldu? onlar torbanın ıcınemı gırdı ? Kısacası aksi kanıtlanıncaya kadar her insan yahudi dir :) ve her laik aynı zamanda yahudi. Ickı ıcenler yahudilesme tehlıkesı altında bulunan ınsanlar. Ampule ve fazilete oy atanlar hangı kokenden gelırse geldın samımı muslumanlar. Haydı turkiyem ıler durmak yok :)

  • yukarıdaki listede yok artık dediğim kişilerde oldu ... mesela ziya gökalp kürt kökenlidir yozlaşmışda olsa sabetayist aile kökenleri yoktur.Ayrıca günümüzde sayıları milyonları bulan sabetayist kökenli vatandaşımız var hangisi hala daha aynı inanca inaniyor benim annanem normal bir müslümandan daha fazla müslüman sabetayist kökenli olmasına rağmen (inanç olarak hem sabetayist hem müslüman olmazsın, fakat ırk olarak sabetayist kökenli olmanın inanca etkisi yoktur. --81.213.42.115 04:24, 4 Ocak 2014 (UTC)Furkan D.) veya dedem yine aynı kökenli olmasına rağmen deist bir insandı ... eski kültler uzun zaman önce bırakılmış ve bu insanlar kendilerini türk olarak düşünmeye başlamış hatta eski balkan türklüğünü kurmuşlardır login olamayacağım :) Semih Sevinç --195.87.167.149 16:51, 18 Mart 2009 (UTC)


Kahvelerin Kral Stratejistleri

Bu kişilerin sayıları osmanlıda belırtıldıgı gıbı 200 aıleden ıbaret ve sehirde yasayan bır nufus yani cogalma egılımınde olmayan ınsanlar 10 yılda bıre on artmaz nufusları ayrıca sehırde yasadıklarından kolay takıp edılebılırler. Yanı bunların bır cogu da turklerle onlarca nesıl evlenmıs karısmıs sımdı 400 senedır hıc turkle evlenmemıs butun rıtuellerı yerıne getırmıs 1,5 mılyon ınsan olması heralde cok komık. Kısacası bunların su anda cıddı bır sekılde geleneksel yasamını surdurenlerının sayısı 200-300 den fazla degıldır. Ama dersenızkı efendım alt soylarınızdan nınınızın nınısı babanızın annesının 15 gobek oncesınde bır yahudilik varsa sızde bır anda yahudi oluyorsunuz ve bu sekılde ulkeyı bolmeye calısan bır nifak tohumu olarak hemen faaliyetlere baslıyorsunuz. Dıyelım babanız sıze dedı oglum senın 20 nesıl onceden bır deden vardı yahudi. evet baba ogrendıgım ıyı oldu sımdı ben bır nıfak tohumuyum haydı gıdeyım ulkeyı boleyım:) ayrıca neden ınsanın 14 neslı turk olur da taaaa 15. neslden bır yahudi kadın alınmıssa sız %99 turk oldugunuz halde sızı yahudi gorme egılımı vardır? Yada soyle dıyelım osmanlı padısahlarından ıkısının annesının musevelıkten muslumanlıga gectıgı bılınıyor o zaman padısahlarda mı gızlı sabetaycı ? Bu konu cok eglencelı olmaya basladı desenıze.

Türkiyede ümmetçiligin ıcınde de gızlı bır ırkcılık var cunku musevıler musluman olamaz , olsalar bıle durust degıllerdır. E peki Kuran onlara ındırılmemıs mı onlar kul , insan degilmi? Çeçen sapına kadar musluman bosnak musluman arap zaten haşaaa ozur dılerım ama arabın da hristiyanı var aman karıstırmayım ben o mevzular derın efendım ama ermenı musluman olmaaaz musevı de olmaz onlar ınsan degıl. Kuran musevılerı ermenılerı ıkna edecek kudrete sahıp degılmı ? onlar neden musluman olunca durust olmuyorlar ?

Gercekten 1,5 mılyon sabetayıst varsa eh memleketı de onlar kurmussa zaten bu ulke onların yahu size ne oluo? Sımdı bırcok ınsan dunyadaki finansı ekonomik sıstemı degısen konjonkturler devletlerın degısen degerler karsısındakı aldıkları yer strateji dunyadaki ekonomik ve sosyal guc odakları egitim politikaları propoganda araçlarını hangı ulkenın bunun ıcınde nasıl oldugu kısacası dunyanın nasıl yonetıldıgını anlayacak kapasıtede degıl. Onlar kendılerını fazla zorlamadan kahvehanede dunyayı bir ellerı ıle beyaz tonton kedılerını oksayan 10 kısılık yahudi locasının yonettıgını dıger yandan da hah hah hah dıye kahkahalar attıgına ınanırlar e zaten fazlasını dusunmek de zorlar agır abilerimizi. Okeyde donerkende dunyanın sırrına ermıscesıne yahu hep bu yahudler canım dıyerek gerım gerım gerılır ve boburlenırler. Onlar ıcın hersey basıttır en kral stratejıst edasıyla bu gızlı masonluk ve sabetay muhabbetını dallandırırlar ayrıca bu anda da oturdukları yerde , yerlerde surunen genel kulturlerıne ragmen bır profesorden ve bır ıstıhbaratcıdan daha şahin ve bilgedirler. Onlar ıcın bılım ılım fılan hıkayedır yahu herseyı yahudiler yapıo ne arıosunuz sız gelın bana sorun aaaa .

Mustafa Kemal bu ulkeye pozitivist ve rasyonalıst dusunceyı getırmeye calısmıs ve bu mıstık tembel herseye koru korune ınanan mantıgı kırmaya calısmıs. Bu ulkenın cehalete karsı verecegı savası kazanmadan bagımsız olamayacagını soylemıs. Yoksa ne mı olurdu efendım?Her ne kadar su anda az bıraz sömürülsek bıle henuz hersey cok kotu degıl. Ama aksi durumda, çok sey olurdu araplar gıbı olmadık herseye ragmen ulkemızın altını ustunu somurup agzımıza bır bal çalarlardı. Bızde derlerdıkı dınınıze karısmıyoruz haşaaa. bızde derdık bakın gavurlar bızı hrıstıyan yapmadı din elden gitmıyor hala muslumanız o zaman ozguruz. Bes vakıt namazımızı kılar arada yahudilere atıp tutardık. Adamlarda bızı koyun gıbı guderdi petrolun yarısını onlara verırdık dıger yarısını da onların bankalarına yatırırdık ama dın elden gıtmezdı. Hala butun batı nın sadece dını dusundugunu hrıstıyanlıga gore hareket ettıgını turkıyenın hepsını hrıstıyan yapmak ıstedıgını ıslerının guclerının dın oldugunu dusunen ınsanlar var. Evet batı sadece dın yorungesınde hareket edıyor bız musluman onlar hrıstıyan hepsı bu bıttı gıttı baska kımse bırsey dusunmuyor.

Turkiyede bu kadar körü körüne en komık komploya en buyuk hakıkatmıscesıne kısaca herseye ınanan dusunce tembelı varken dolandırıcının duzenbazın hırsızın ısı cok kolay bazen kızmıyorum adamlara. Bu kafa ıle bızı coook guzel güderler ve agzımıza yenı yeni post modern ballar çalarlar bızde böbür böbür böbürlenir efendım bız dunyayı tıtrettık ne savaslar verdık küffarın canına okuduk derız mehter marsları eslıgınde dunyayı dıze getırısımızı kutlarız. Vay be ne ecdad varmıs bizdede!! Adamlarda bızım halen aynı kafada olmamızdan cok mutlu olurlar.Evet efendım herseyı yahudiler yapıyor butun kotuluk onlarda bız müminiz allah onların....... ve boylece memleket kurtuldu.Turkiye gıbı bır ulkede propoganda yapmak taraftar toplamak da cok kolay ınsanımız sag olsun hep boyle olsun dusmanımız cok mutlu olacak emın olun.

Dıyorumki bazen Ataturk un hakkı odenmez ama fazla yapmıs bu ınsanlara bunların zaten ıhtıyacı yoktukı hem aydınlanma fılan hıkaye kım anlıcak bunu bızı gavur yapmasınlar dın elden gıtmesın yeter. Bır laf vardır bır ulusun degerı onu meydana getıren bıreylerle olculur. Ne dıyorduk yokmu su yahudiler 1,5 mılyon mı? Peh peh peh evet ben dönüyorum sende okey varmı? bu mantık namus tımsalı gorunup avrupadakı aıle yasamının yozlasmıslıgından dem vurup kız kardesının ıkı dakıkada bır namusunu kollayan ancak ısyerı dahıl cevresındekı butun kadınlara asılan yuz bulamayıp sonunda sonra rus kadınlar ıcın aksaraya gıden orta dırek hafıf muhafazakar türk ınsanı hatırlattı bana :)Ne mi alakası var cok alakası var madem amerika yahudi dunyayıda bunlar yonetıo sende müminsin e binme amerıkalının arabasına kullanma cep telefonunu gıyme ayagına ayakkabısını surme yuzune tras bıcagını hem az tras yap cok ıs yap.Neyse isimimi vermıcem saygılarla.

Bu maddenin bastan asagi duzenlenmesi gerekir... Yahudi, Musluman, Hristiyan buyuk harflerle yazilmali... Ayrica diyaloglar da tirnak icinde yazilirsa daha iyi olur bence. Saygilar --Iggy 20:35, 15 Eylül 2009 (UTC)

bu başlık silinmeli[kaynağı değiştir]

ansiklopedik bir bilgi filan değil. silinmeli.

yahudi, müslüman, hristiyan büyük harfle yazılmaz. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik büyük harfle yazılır.

temizlik gerek[kaynağı değiştir]

hem maddede, hem de tartışma sayfasında temizlik gerek. lütfen sayfanın başındaki bilgilendirici kutuyu okuyarak ve maddeye katkıda bulunacak yorumlarda bulunalım. diğerleri, vikipedi bir forum olmadığı için kaldırılmak zorunda. --ki bl 10:41, 25 Şubat 2012 (UTC)

Komple silinse nasıl olur? diye söze başlayasım var. Maddeye göre yazıyorum, ilkin 'Sabetaycılar' diye başlayan bir cümlenin olabilmesi için bugün Sebataycı bir kitlenin inanç, gelenek ve göreneklerini günümüze kadar ulaştırabilmeleri ve tüm bunları yaşatabilmeleri gerekir. Eğer bugün Sevi'nin takipçisiyim ve o mesihtir diye önümüze çıkan insanlar var ise ne hoş derim, böylece örneğine rastlamış oluruz. Musevi cemaati dahi böyle bir kitleden neredeyse bihaber çünkü Soner Yalçın ve Yalçın Küçük gibi artık bu konuda merci haline gelmiş isimlerin spekülatif dayanaklarla temellenmiş yazı ve kitapları hariç elde somut hiçbir bilgi yok. Ortada böyle bir inanç kitlesinin günümüzdeki varlıklarına dair doğru düzgün kanıt yok. Zamanla inanç, gelenek ve göreneklerini neredeyse yitirmiş ve sadece kökenen bahsi geçen inançla ilişkili bir toplum söz konusuyken, bugün Sabetaycılık ve benzeri kavramların üretilip malzeme haline getirilmesi vahim bir durum. Tartışma sayfasındaki yorumların hangi birini kaldıracağını şaşırıyor insan, en azından madde düzenlenebilir. Madde için kaynak bulan olursa da iyidir derim. --Vitruvian 01:31, 13 Mart 2012 (UTC)

Divan'daki diyaloglar ve sonrası[kaynağı değiştir]

Bahsedilen bölümde anlatılan diyaloglar büyük ihtimalle Yahudi uydurmasıdır. Çünkü İslamiyet inancında dine girmeyen kimselerin işkence görmesi ya da öldürülmesi gibi bir kural ya da uygulama yoktur. Osmanlı'nın ya da herhangi bir Müslüman devletin hiçbir devrinde böyle bir örnek görülmemiştir. Çünkü İslamiyet, bırakın bunu emretmeyi, katiyetle yasaklamıştır. Din seçmede insanoğlunun serbest olduğunu kesinlikle belirtmiştir.

Yahudi inançlarında sıkça tanrıyı kandırma amaçlı yapılan uygulamalar var. Pazar günü çalışmak yasak olduğu için geçmişte cumartesi balık ağını hazırlayıp pazartesi toplanması, arada pazar günü çalışmadan ürün alınması olayı ya da uyku hali ölüm halidir denilerek uyku halinde başkasına yaptırılan işlerden mesul olunmaması gibi "can bedenden çıkmadıkça" deyip "can" adlı güvercinin salınması olayı da buna benzemektedir.

Bu tarzda sözde tanrıyı kandırma işi Yahudilerin üçkağıtçılığından kaynaklanıyor. Geçen diyalog ve sonrası olayların, bir takım kişilerin kendi inançları ve zihniyeti çerçevesinde yaptıkları uydurma olduğu kanısındayım.

Herhangi bir kaynak gösterilmediği ve yazılanların demin anlattığım şekilde mantıkla bağdaşmaması sebebiyle en azından bu kısmın ayrıntıları kaldırılmalıdır. --81.213.42.115 04:10, 4 Ocak 2014 (UTC)Furkan D.