Tartışma:Osmaniye, Alpu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Osmaniye , Eskişehir merkezine 36 kilometre; bağlı bulunduğu Alpu ilçesine 10 kilometre mesafededir. Osmaniye Beldesi’nde 500 hane meskun olup toplam nüfus 1590’dır. En az 2000 kişi de Eskişehir’de yaşamaktadır. Osmaniye Eskişehir ovasında 45-50 bin dönümlük düz bir arazide kurulmuştur. Osmaniye tamamen Pomaklardan oluşmuş bir yerleşim yeridir.

Osmaniye 'nin ilk kuruluş tarihi ile alakalı kesin ve net bir bilgi yoktur. Fakat kesin olarak bilinen şey 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinden (93 Harbi) sonraki göçlerden sonra Bulgaristan’dan (Filibe-Lofça-T.Pazarcık) göçen Pomaklar tarafından kurulmuştur. Osmaniye'nin kuruluşunu kaynak kişiler tahmini olarak 1300 (1884) olarak vermektedir. İkinci bir rivayete göre de kuruluş tarihi 1889-1890 yıllarıdır. Pomaklar çileli bir yolculuktan sonra İstanbul’a gelmiş oradan da belirlenen yerlere sevk edilmiş, Osmaniye Belediyesi de bu şekilde kurulmuş bir yerleşim birimidir. Beldemizde bulunan eski bir binanın yapılış tarihi 1886 olarak belirlenmiştir. Beldemizdeki en eski mezar taşı 1915 tarihlidir. (Fakat eskiden maddi imkansızlıklar yüzünden her ölüye mezar taşı dikilemediği göz önünde bulundurulmalıdır.)

Osmaniye 1992’de belediye olmuştur. Osmaniye iki mahalleden oluşmuştur. 1-Tepebaşı Mahallesi 2- Yeni Mahalle Belediyede iki cami vardır. Birincisi Tepebaşı Cami; bu caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat ikinci Abdülhamit’in annesi Valide Sultan tarafından belli bir miktar maddi destekte (100 altın) bulunduğu kaynak kişilerce ifade edilmektedir. Yine bir kaynak kişinin belirttiğine göre Lofçalılar yerleştiklerinde hemen bu camiyi inşa etmişler. Pomaklar buraya geldiklerinde cami varmış. Pomaklar buraya gelmeden dört yıl önce caminin inşa edildiği rivayeti de bulunuyor. İkincisi Çarşı Camii; Çarşı Camii köyün meydanında inşa edilmiştir. Yapımına 1965’te başlanmış hizmete geçiş tarihi ise 1967’dir. Belediyede de bir tane Kur’an Kursu bulunmaktadır. Osmaniye Belediyesi’nde iki ilkokul bir ortaokul bulunmaktaydı. Sekiz yıllık eğitime geçildikten sonra hepsi Şehit Adnan Çiftçi ilköğretim okulu adı altında toplanmıştır. Osmaniye belediyesinde bir sağlık ocağı bir Tarım Kredi Kooperatifi ve Pancar Kooperatifi bulunmaktadır.