Tartışma:Osmaniye, Çifteler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

--Estatares 23:54, 17 Ocak 2009 (UTC)Eskiden Kazan Hanlığı'na, günümüzde ise Rusya'ya bağlı olan Kazan, Samara ve Orenburg şehirlerinin köy ve kazalarından; Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma hareketlerinin şiddetini gittikçe artırması sebebiyle göç edilerek Kuruhöyük'e yerleşmişlerdir.

1890 yıllarında Bursa kaplıcalarına gelmek üzere pasaport alan bir kısım Tatarlar Sivastopal'a veya Odesa'ya kadar trenle gelirler. Oradan vapurla İstanbul'a çıkarlar. Daha sonra Bursa'ya geçen muhacirler, yaklaşık olarak bir sene kadar burada kalırlar. Bir yandan geçimlerini temin etmek için her türlü işte çalışırlarken, bir yandan da, kendilerinden evvel gelmiş bulunan Tatarlarla irtibat kurarlar. Böylece bir araya gelen Tatarlar kırk hane kadardır.

Bu topluluk yerleşecek bir yer arayışı içinde, bir yaz mevsimini Eskişehir ili Hamitli (Orhaniye) köyü civarında kurdukları çadırlarda barınarak geçiriler. Devamlı ikamet etmeleri hususunda görüştükleri bir paşa, onları sureta ikaz edeceğini, ancak kalmalarına göz yumacağını söyler. Bunun üzerine, kurak ve boş bir arazi olan Osmaniye'nin kurulduğu sahayı bulurlar. Kuyu kazarak su problemini hallettikten sonra, 1895 yılında buraya yerleşmişlerdir. Kış mevsimini; yeri 40 cm. kazıp yaptıkları zimmenkelerde (bodrum) geçirdikten sonra kadını taş taşımak, erkeği duvar örmek suretiyle meskenlerini bizzat kendileri inşa ederler.

Kurak bir araziden, yaşanacak vasıflara haiz bir köy inşa eden Tatarlar, yeni yerleşme bölgelerine Kuruhöyük ismini verirler. O vakitler nisbeten kurak bir araziden ibaret olan köyün içinde bir höyük bulunmaktadır. Hem höyük, hem de arazinin kuraklığı onlara bu ismi ilham etmiş olmalıdır. http://www.kuruhoyuk.com/j020100.php


...Söz konusu köy kültürünün şekillenmesinde, timuroğullarının ardından veya yanlarında köye yerleşen tatarların paylarıda unutulmamalıdır diye yazan yazının gerçekliği yoktur.... Bu köy tatarlar tarafından kurulmuş bir köydür. Timuroğullarının ardından veya yanlarında köye yerleşen tatarlar yoktur. Bu imzasız yazı 88.230.223.63 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.