Tartışma:Nesne yönelimli programlama

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Nesne Yönelimli Programlama sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bilişim (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilişim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilişim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yazılım (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yazılım maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yazılım kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Nesneye yönelik programlama nın içeriğini buraya taşımayı ve kendisini de Nesne yönelimli programlamaya yönlendirmeyi öneriyorum. İçeriği daha kapsamlı ve sonuçta her ne kadar isim farkı olsa da madde aynı Krkzn 19:48, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Konu Başlığının Değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Konu başlığının "Nesneye Dayalı Programlama" olarak değiştirilmesi ve yönlendirmelerin bu doğrultuda yapılması daha doğru olacaktır. Şu an ki başlık daha çok bire bir kelime çevirisi şeklinde olup, kavramı karşılamaktan uzaktır, Nesneye dayalı programlamada yani OOP'de nesnelere yönelmekten çok nesnelere temel alınmaktadır. Ayrıca ülkemizin önde gelen üniversitelerinin(Boğaziçi,itü,ege ...) bilgisayar mühendisliği bölümleri incelenirse söz konusu kavram için nesneye dayalı programlama ifadesi görülecektir ayrıca türkiye bilişim derneğinin bilişim terimleri sözlüğünde de benzer bir durum söz konusudur.[1] iyi günler Crims 10:27, 6 Nisan 2007 (UTC)

Katılmıyorum. Çünkü bir programlama dili nesneye dayalı (object based) olup, nesne yönelimli (object oriented) olmayabilir. Örneğin visual basic..Ayrıntıya girmek gerekirse, sarma özelliğinden faydalanıp bir yazılımı pekala nesneye dayalı veya nesne tabanlı olarak yazabilirsiniz. Ancak, kalıtım veya çok biçimlilik, modellenmesinde kullanılmıyorsa nesne yönelimli sayılmaz. Ayrıca "nesne yönelimli" tdk karşılığıdır. - Erhan 12:54, 6 Nisan 2007 (UTC)

Bir programlama dili nesneye dayalı (object based) olup, nesne yönelimli (object oriented)
olmayabilir. Katılıyorum ama anlaşamadığımız konu zaten bu değil anlaşamadığımız kısım nesneye dayalı(object oriented),nesneye
yönelimli (ki bunun inglizce karşılığı için ayrıca tartışılabilir). Nesneye dayalıyla kastedilen ve anlaşılan dilin temelinin
nesnelerden oluşmasıdır, örnek olarak java,c#,phyton gibi dillerde en azından bir nesne oluşturmak zorunludur (Program nesneler ve kavramlar olarak düşünülür), ancak nesneye yönelimlide nesneleri kullanabilen,yararlanabilen şeklinde bir anlaşılma olmakta
(Visual basic ile oledb nesnelerini kullanmak gibi... ) , örnek olarak visual basic vericeksek burda vermek daha doğru olacaktır.
Bunların dışında tdk sözlüğünde object-oriented'ın karşılığında "nesneye dayalı" sözüde geçmektedir, birkaç satır alttaki programing eklenmiş halinde nesneye dayalı programlamanın geçmemesinin muhtemel sebebide sanırım karakter sayısyla ilgili bir sınırlama.
Bilişimle ilgili bir terimin, bilişim alanında uzman bir kurum tarafından yapılan çevirisinin
çok daha sağlıklı olduğunuda düşündüğümü belirtmeliyim.(Yazının format biraz saçmaladı,inşallah ilerde düzeltirim =>) İyi Akşamlar Crims 00:30, 7 Nisan 2007 (UTC)

Söz konusu tdk sayfasında "nesneye dayalı" da geçmektedir. Ancak "object based"'in karşılığına rastlayamadım. Eğer ona nesne tabanlı diyorsak, şahsen "nesneye dayalı" ile "nesne tabanlı" olmak arasında fark göremiyorum ve karmaşıklıkla sonuçlanacağını düşünüyorum. Halbuki "yönelimli" tamlaması ile bence bu sorun ortaya çıkmıyor. Yanlış anlamadıysam, "object oriented" için "nesneye dayalı" olsun diyorsunuz, peki "object based" için karşılık öneriniz nedir? - Erhan 11:46, 7 Nisan 2007 (UTC)

Arkadaşlar, konuyu anadili türkçe olan bir kişinin en kolay anlayabileceği kelimeleri seçerek açıklamamızın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Özetleyebiliriz:
Genel olarak programlama paradigmalarına bakıldığında iki başlık altında (procedural,object oriented) programlama yapılır. Prosedürel programlama mantığında program, çağrılacak fonksiyonlar zinciri olarak tasarlanır. Ancak yapılacak değişiklikler bu zincirde önemli değişiklikler meydana getiriyorsa bu paradigma bizi sürekli yazılımı yenilemeye götürür. Nesneye dayalı paradigmada ise program, tanımlaman nesneler ve bu nesneler arasındaki etkileşimler (object interaction) göz önüne alınarak tasarlanır. Nesnelerin etkileşmesi, birbirlerine ileti gönderme (message passing) ile olur. Ayrıca nesneler nesneler birbirlerinin içini her zaman görmezler (information hiding and data abstraction, encapsulation). Bir ortamdaki nesnelere tek bir ileti gönderip kendilerinden farklı tepkiler göstermesini isterseniz buna çok biçimlilik (polymorphism) adı verilir...
Bu açıdan bakıldığında OOP, görüldüğü üzere nesneyi gözönüne alan ve bu nesneyi tasarlama ve gerçek hayattaki örneğine en yakın nasıl tanımlanacağı üzerinde durur.
Sonuç olarak yukarıda belirtildiği üzere VB gibi daha çok yapısal (structural) bir dilin nesneleri gerçek hayatta olduğu gibi tanımlama yeteneği yoktur. OOP için bahsedilecek diller Smalltalk, Java, c# gibi dilerdir. Bu nedenle "Yönelimli" ifadesi yerine"Nesneye Dayalı" sözcüğünün daha uygun buluyorum. İlhan 10:23, 20 Şubat 2009 (UTC)

Lüzumsuz büyük harfler[kaynağı değiştir]

Lüzumsuz büyük harflerden dolayı Nesne yönelimli programlama yönlendirmesinin silinip maddenin bu ada taşınmasını teklif ediyorum.--Sae1962 (mesaj) 10:08, 10 Mart 2015 (UTC)