Tartışma:Nazar boncuğu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Mitoloji (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır.".. Ne yazikki yanlis! Nazar boncugu-inancinin kökü Hinduizmdedir. Hint okyanusundaki eski ticari traffik ile arablara ve diger Hint okyanusu halklarinada yayilmistir. Türkler nazar boncugu gelenegini arablardan almislardir. Hintli teknelerin burnunda daima bir göz resimi vardir, tekne kötü bakislara karsi korunmasi icin. Güvenilir bir kaynak bulunca Nazar boncugunun tarihini sayfaya aktaririm. Selamlar --Erdall 22:31, 21 Ağustos 2006 (UTC)

..hmm diger dillerdeki maddelerdede Nazar boncugunun Türk gelenegi oldugu yaziyor: de:Nazar, en:Nazar (amulet), nl:Nazar.
Bu konu hakkinda cok güzel bir belgesel izlemistim. Nasil Hint kültüründen kaynaklanip, arablara ve Türklere yayildigini bütün ayrintilariyla anlatiyorlardi. Ama eger diger Wikipedialarda Nazarin Türk gelenegi olarak kabul ediyorsa, bizde Türk olarak bu meseleyi fazla kurcalamiyalim en iyisi.. :-) --Erdall 22:37, 21 Ağustos 2006 (UTC)
Ben sadece kısa bir başlangıç yapmak istedim. Değindiğiniz konuda haklı olabilirsiniz, bir yönden. Göz, Hindistan gibi Eski Mısır'da da önemli bir unsurdu: örnek olarak Ra'nın Gözü. Tanrının dünyaya baktığı pencere olarak adlandırıldığı da görülmekte. Fakat özellikle boncuk şeklinde tasarlanıp, yaygın bir şekilde kullanımı sanırım Türk kültürüyle gerçekleşmiş. Tabi derin araştırma yapılınca neler çıkacağını bilmek isterim ben de. Teşekkürler.--Kullanıcı:Göktürker 04:42, 22 Ağustos 2006 (EET)


Nazar boncuğu konusunda geniş bilgi ve fotoğraf Peki bu anasayfaya niye konulmuş acaba reklam için mi? Şahsen nazar boncuğu resmi göremedim de.--78.163.192.114 22:47, 23 Nisan 2010 (UTC)