Tartışma:Musa Çelebi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.
  • Bu maddenin daha önceki verziyonları (anlaşılamayan acayip gelen) nedenlerle silinmiş; ama bu silinmenin gereğini açıklayan tartışma noktalarının nerede bulunduğu belli değil. Eğer silinme teklif edilmek istenirse, lütfen açıkça neden bu talep olduğunu bu tartışma sayfasında belirtilmesi gerektiği kanısındayım. noyder 15:17, 20 Eylül 2009 (UTC)
  • Börlükçe Mustafa hakkında bu maddeye eklenen referans uygun değil. 1413'de yenilip öldürülen Musa Çelebi ile bu maddede ifade edilmiş hiç ilişkisi yok. 1418-1419 yıllarında Çelebi I. Mehmed döneminde Şeyh Bedreddin ayaklanması ile ilişkili. 1418'de Börlükçe Mustafa ve Torlak Kemal İzmir ve Manisa'da çıkardıkları isyan şehzade Murad ve Beyazıt Paşa tarafından bastırılmıştır (örneğin bakınız: Necdet Sakaoğlu (1999)....s.70). Bu maddeye uygunsuz olarak eklenen referansı kaldırdım.noyder (mesaj) 11:26, 2 Eylül 2014 (UTC)

"Birinci Rumeli Sultanı" ve "İkinci Rumeli Sultanı"[kaynağı değiştir]

  • "Birinci Rumeli Sultanı" ve "İkinci Rumeli Sultanı" terimleri: Bu terimlerin ne o günleri yaşayanlar ne de sonraki yüzyıllarda Osmanlı tarihçileri tarafından kullanılmadıklarına eminim. Eğer bu terimler kullanılacaksa inanılır belge ve referanslar isimlerinin verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu terimleri son geçerli metinden sildim.noyder (mesaj) 13:42, 8 Ekim 2014 (UTC)
    • Musa Çelebi'ye "İkinci Rumeli Sultanı" ismi Osmanlı tarihçileri tarafından kullanılmaz. Zaten gerçekten ve mantıken de Süleyman Çelebi'ye "Birinci Rumeli Sultanı" adı vermek uygunsuzdur. Süleyman Çelebi kendini "Osmanlı Sultanı" olarak görmekteydi. Bunu Sakaoğlu, Necdet (1999), Bu Mülkün Sultanları, İstanbul: Oğlak Yayınları s.66'de şöyle ifade etmektedir:

1402'den beri Edirne Sarayı'ndan oturan ve meşru Osmanlı hükümdarı olduğu şu götürmeyen Emir Süleyman

Süleyman Çelebi Anadolu yakasına geçerek Çelebi Mehmed'i Bursa'dan kaçırtmış ve Anadolu'da da hüküm sürmeye başlamıştı ve Musa Çelebi'nin Rumeli'ye geçmesini Anadolu'da Ayasoluk'da iken duymuştu. Bunlardan açıktır ki Süleyman Çelebi'ye "Birinci Rumeli Sultanı" adı vermek gerçeğe (ve Osmanlı tarihçilik geleneklerine) uygunsuzdur. O zaman Musa Çelebi'ye (sadece Rumeli topraklarında saltanat sürse bile) "İkinci Rumeli Sultanı" adını takmak da uygunsuzdur. Bunlar gerçek Osmanlı tarihçileri tarafından gayet iyi bilinmekt ve bu terimler kullanılmamaktadır. Bununla beraber nedense Vikipedi'ye yazı yazan bazı kişiler "Birinci Rumeli Sultanı" ve "İkinci Rumeli Sultanı" terimlerini kullanmaktadırlar. Bu nedenle bu terimleri siliyorum. Eğer bu terimler kullanılmakta ısrar edilirse Vikipedi'nin "Anlaşmazlıkların_giderilmesi" [[1]]" kurallarının uygunlaması için başvurmaktan başka bir çare göremiyorum.noyder (mesaj) 15:04, 26 Ekim 2014 (UTC)