Tartışma:Masa oyunu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Satranç (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Satranç maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Satranç kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Masa mı Tahta mı Kutu mu?[kaynağı değiştir]

Merhaba, bu maddede bahsedilen oyunlar Türkiye'de farklı isimlerle anılıyor. Tanımda masa oyunu ve tahta oyunu olarak bahsedilmiş. Ancak benim yaygın olarak duyduğum isim kutu oyunuydu. Hangisinin daha yaygın olduğunu anlamak için Google aramaları yaparak sonuçları karşılaştırdım. Üç terimi ayrı ayrı Google'da arattığımda bulunan sonuç sayıları masa oyunu için 800.000, tahta oyunu için 679.000, kutu oyunu için 2.590.000 oldu. Google trends'te de üç anahtar kelimenin aranma miktarlarını karşılaştırdığımda, son bir yılda en çok kutu oyununun arandığını gördüm (karşılaştırma). Bu durumda tanımda kutu oyununa öncelik verilmesini ve maddenin kutu oyunu sayfasına taşınmasını öneriyorum --•gufosowa•✆• 14:14, 22 Aralık 2017 (UTC)

Kaynak aramasını aşağıdaki gibi yapmak lazım @Gufosowa:
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Tabi burada sadece arama sonucu sayılarına değil, niteliklerine de bakmak lazım.--RapsarEfendim? 19:03, 22 Aralık 2017 (UTC)
Bu aramada bir şey fark ettim. Google işgüzarlık yapıp kelimelerin motamot çevirilerini içeren sayfaları da dahil ediyor aramaya. Bu şekilde tahta'yı board diye çevirip "tahta oyunu" aramasında içinde bu anahtar kelime geçmediği halde "board game" geçen sonuçları getirmiş. Bu tip sonuçları egale etmek için ingilizce karşılıklarını ("board game", "table game", "box game") arama dışında tutan sorgular oluşturdum (masa oyunu, tahta oyunu, kutu oyunu).
Sonuçların niteliğine baktığımda tahta oyununun genellikle tahtadan yapılmış oyuncakları kastettiğini düşünüyorum. Haberlerde bu maddeyle ilgili hiçbir haber yok. Tahta oyunu ayrı bir madde olabilir belki ama bu maddeyle alakalı değil gibi gözüküyor. Masa oyunu ile kutu oyununu karşılaştırdığımda masa oyununun daha eski ve özellikle satranç, dama gibi klasik oyunları sınıflandırmak için kullanılan bir terim olduğunu görüyorum. Ancak görece yeni olan (birkaç yüzyıl vs birkaç dekad) kutu içinde gelen en ünlüleri Monopoly, Risk olan oyunlar için daha çok kutu oyunu terimi kullanılıyor gibi. Belki bu yüzden, son yıllarda bu tip oyunlar ülkemizde yaygınlaştıkça kutu oyunu terimi masa oyunundan daha çok kullanılır olmuş. Google trends'te bu yıl, 5 yıl önce ve 10 yıl önce için ayrı ayrı baktığımızda değişen trendi daha iyi görebiliriz.
Daha eski bir terim olması açısından madde adı Masa oyunu olarak kalabilir bence. Ama trend böyle devam ederse birkaç yıl sonra taşımamız gerekebilir :) Tahta oyunu isminden hiç bahsedilmemesini öneriyorum. --•gufosowa•✆• 12:18, 23 Aralık 2017 (UTC)