Tartışma:Mübah

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Helal <> Mübah[kaynağı değiştir]

Helal ve haram kelimeleri islam dinine göre "izin verilmiş" ve "izin verilmemiş" anlamındadır. Ancak muhakkak ki her türlü öğe için kutsal kaynaklarda helal ya da haram olduğu konusunda bilgi olması söz konusu olamaz. Helal veya haram olduğu kutsal kaynaklarda yer almayan durumlar için ise, bunların dine uygun olup olmadığına insanlar karar verirler.

İnsanların koyduğu uygunluk / uygunsuzluk ise helal ve haram kelimeleri ile değil, mübah ve mekruh kelimeleri ile ifade edilir. İslam dininde (sanırım tüm dinlerde) bir kuralın kaynağının insanlar mı yoksa kutsal kaynaklar mı olduğu önemlidir. Zira insanların koydukları kurallar zaman içinde değişebilirler. Örneğin ilk zamanlarda mübah olan sigara şimdi mekruh sayılmaktadır. Ancak helal ve haram için böyle bir şey söz konusu değildir.

Bu yüzden "Mübah" ve "Helal" kelimelerinin aynı olduğu düşüncesi yanlıştır. Helal maddesinden (varsa) mübah ile ilgili karıştırmaya müsait kısımlar çıkartılmalı, Helal maddesinin yönlendirilmesi kaldırılmalı, Helal maddesi için bir taslak konmalıdır.

Senoleker 08:13, 11 Kasım 2009 (UTC)

Tam aynı değildir. Günlük hayatımızda neyin helal ve ya haram olduğuna Hayrettin Karaman karar veriyor :)) Şaka bir yana konuyu araştıracağım. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 08:33, 11 Kasım 2009 (UTC)

Arapça Vikide w:ar:حلال yönlnediriliyor. İngilizce Vikide ise w:en:Halal ve w:en:Mubah var. Takabeg ileti 08:57, 11 Kasım 2009 (UTC)
İslam uzmanlarından Kullanıcı:Noumenon da böyle söylüyor. İlginize. Takabeg ileti 14:56, 14 Kasım 2009 (UTC)