Tartışma:Laiklik/Arşiv1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laiklik - Sekülerizm[kaynağı değiştir]

Burda anlatılan sadece Fransız laikliği. İngiliz laikliği(sekülerizm) de bu madde içine mi konulmalı yoksa ayrı bir madde mi açılmalı? Ruzgarmesaj 15:33, 29 Mayıs 2006 (UTC)

Bildigime göre Laiklik ve Sekülerizm'in ayristigi kücük bir husus vardir. Bu gerekceyle Ingiltere kendisini seküler olarak tanimlar, laik olarak degil. Dolayisiyla "Ingiliz laikligini/sekülerligini" Sekülerizm basligi altinda aciklamak daha mantikli. Ama bu maddede sekülerizm ile laikligin nüansinin anlatildigi bir baslik acilabilir. Cetinkaya 15:54, 29 Mayıs 2006 (UTC)
  • Laiklik ile sekülerlik farklı. Gerek teorik gerek pratik birçok farklılık mevcut. Ayrıca sekülerizm çok geniş bir terimken, laiklik çok daha küçük çaplı bir terim. Bu nedenle İngilizce Vikipedi'deki maddeden yararlanarak : Sekülerizm maddesi de eklemiştik. Bu maddede kısaca sekülerizmden söz edilebilir ama şart değil. Yine de göz at olarak sekülerizme bağlantı eklemek faydalı olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 17:04, 29 Mayıs 2006 (UTC)

yahu anayasa coktan degismek sorundaydi atatürk 80 sene önceku kosullara göre anayasayi kurmus lütfen kutuplasmiyalim ileriye bakalim yil 2007 ,1923 deyil lütfen uyanin artik düsünüyorumda atatürk bu devirde yasasaydi laiklik üsremi yoksa seriat üzeremi olurdu politikamis önümüse bakmaliyis cumhuriyetimiz icin milletimiz icin ne hayirlisi ile ona bakmaliyis bakinis biz seriat ile avrupa yi dise getirmisken misal bu yeni yüz yilda laiklik ile barzani´yi bile susturamiyoruz bunlari görmek lazim ama unutmamak lazim gelirki 1923te laiklik uygun oldugu icin atatürk bunu uygulamistir degerlendirmek

By Bozkent

Türkiye'de Yanlış Bir Şekilde Kullanılan İlke[kaynağı değiştir]

Fransa'dan ithal edilmesine karşın, ilkenin tanımının tersine, din ve devlet işleri birbirinden ayrılmamış olup, devlet dinin tepesine bindirilmiştir. Olması gereken, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması iken, diyanet işleri başkanlığı sayesinde din adamlarının maaşları devlet tarafından ödenmekte, camiilerin su ve elektrik giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır.

Bu hiç bir okul ve eğitim birimi için söz konusu değildir. İroniktir. Buna göre laiklik sadece kamu kurumlarında çalışan (ve insan olan) kişilerin dini vecibelerini yerine getirememeleri noktasında uygulanır olmuştur.

Türkiye'nin acı gerçeklerinden birisidir, kapanmayan yaradır. Zira ithal ettiğimiz her ilke ve kanunlara uygulama noktasında yanlışları ekleyip diğer dünya ülkelerine rezil olmaktayız. Buna göre Fransa'da (sadece dini o şekilde emrettiği için) mesleğini icra ederken başını örtebilen bir (polis) bayan ile ülkemizde mesleğini icra etmediği zamanlarda (mesai dışında) başını örten bir bayan (okul müdürü) için görevden uzaklaştırma kararı alınabilmektedir.

  • Hepimizin farklı fikirleri olabilir bu konular hakkında, fakat burası bir ansiklopedi sonuçta, bu tip fikirlerin tartışılabileceği bir ortam değil. Ekşi sözlüğün dış bağlantı veya kaynakçada kullanılmasına, genel olarak, karşıyım. Bilimsel bir özelliği olmayan, tamamen yorumsal, üstelik hakaret içeren sayfalara bir ansiklopedi maddesinden bağlantı vermek doğru değil. Dış bağlantılarda yorumsal içeriklere bağlantı verilmemeli, belki bilimsel yorumlara istisnai durumlarda verilebilir. Ama ekşi sözlük cidden bilimsel yorumlar içeren bir jurnal veya tez değil. - Noumenon 12:01, 2 Haziran 2006 (UTC)

Yukarda belirttiğiniz fikirleri uygun bir şekilde maddeye ekleyebilirsiniz. Sizinle aynı fikirde olan bir çok yazar da var. Ruzgarmesaj 17:52, 2 Haziran 2006 (UTC)

  • Yorumsal ve/veya fikirsel ifadelere ansiklopedi maddelerinde yer verilmesine karşıyım. --Jatha 18:05, 2 Haziran 2006 (UTC)

Ben de yukardaki ifadelerin aynen ansiklopediye aktarılmasına karşıyım. Ancak bir çok yazar laikliğin Türkiyede gerçek anlamıyla tam uygulanmadığını sadece bazı kişilerin elinde bir araç haline geldiğini belirtiyor. Bu yazarların söyledikleri kaynak gösterilerek uygun bir dille maddeye aktarılabilir. En azından ben böyle düşünüyorum. Saygılar. Ruzgarmesaj 18:16, 2 Haziran 2006 (UTC)


Türkiye'de laiklik azınlığın çoğunluğa olan tahakkümüdür. Tarihsel kökeni bile saptırılıp anlatılıyor. --LandSCape 18:21, 2 Haziran 2006 (UTC)

  • Türkiye'deki laiklik de bu sayfada konu edilemez... en fazla Türkiye'de ne zaman laik cumhuriyetin kurulduğu, anayasada nasıl geçtiği falan belirtilebilir. Bu madde genel olarak laiklik tanımı için. Türkiye'deki laiklik konusu Türkiye'de laiklik benzeri bir sayfada ele alınabilir ve yarattığı yorumlar, olaylar vb. anlatılabilir. - Noumenon 18:47, 2 Haziran 2006 (UTC)


Maddede zaten dediğiniz konu ara başlık olarak vardır ve bende görüşümü o bağlamda dile getirdim. KOnu hakkkında daha çok şeyler yazılması ve eklenmesi gerekir. Dediğiniz gibi o ara başlık ayrı bir maddeye de taşınabilir ve detaylıca ele alınmalı. Ayrıca daha önce de bir sayfada yazdığım gibi laiklik fransız devriminin sonucu değil Vatikan'ın fransadaki cizvit manastırlarına el koyma operasyonudur. Köken olarak bu coğrafyanın kültürüne ters bir uygulama anlayacağınız. Ben bu kavramı kelime olarak Türkiye için bile kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Laiklik kavramının dip kültüründe Cizvit Papazları ile Katolik Papaların egemenlik savaşı vardır. Benim ülkemin ve dip kültürümün bu kavramla ne alakası olabilir?--LandSCape 18:59, 2 Haziran 2006 (UTC) Sizin yazdıklarınızı değil ama;başlığınızı okudum ve size tamamen katılıyorum.Lâiklik devlet işlerinin ve yönetimin dinden ayrılmasıdır.Yoksa dinin toplum yaşamından ayrılarak¹DİNİN UNUTULMASI DEĞİL VE BUNUN ANTİ LAİK OLMAKLAN DA KESİNLİKLE BİR ALAKASI YOKTUR.BİR PROBLEMDE 'DİNDAR'İNSANLA 'DİNCİ'İNSAN KAVRAMININ KARIŞTILIRMASIDIR.DİNDARLIK;ALLAH(c.c)'IN EMİRLERİNİ YERİNE GETİREN VE YASAKLARI ÇİĞNEMEYEN İNSANLARA DİNDAR İNSAN DENİR.DİNİ SÖMÜREN ONU KENDİ KAFASINCA YORUMLAYAN KİŞİLERE DİNCİ DENİR.DİNDAR İNSANIN REHBER KUR'AN-I KERİM VE(İLMİHAL)İKEN DİNCİ İNSANIN REHBERİ KENDİ KAFASINDAN BİRŞEY UYDURUP,HALKI SÖMÜRMESİDİR.(ÖRN:DENİZE GİRMEYİN DER ADAM.AMA BAKARSIN O DENİZE GİRMİŞ)İŞTE BUNLAR DİNCİDİR.DOLAYISI İLE DİNCİ VE DİNDAR KAVRAMLARI FARKLIDIR.YANİ "DİNDAR İNSANA DİNCİ DEMEK DOĞRU DEĞİLDİR." [[Kullanıcı:REELİST|REELİST]mesaj 16:03, 6 Kasım 2006 (TC)

Laiklik üzerine bilimsel bilgi[kaynağı değiştir]

Laiklik konusu çok yetersiz ele alınmamış mı sizce de? İngilizce Vikipedi'de oldukça güzel ele alınmış "laicite" başlığı altında, Fransızca Vikipedi'de de oldukça doyurucu bilgi olduğu çok belli, ne var ki anlayabilecek durumda değilim. Türkiye'de laiklik teriminin muğlak oldugu açık ve laiklik terimini anlatacaksak ben, genel anlamda çeviriye karşı olmama rağmen en azından bu konuda bilimsel bilgiye sahip olmak adına çok iyi Fransızca bilen bir vikipedistin çeviri yapmasını talep ediyorum. (Maalesef Türkçede internet üzerinde herhangi bir kaynak yok laiklik üzerine bilimsel bilgi verebilecek)

Katiliyorum. Ayrica Türkiye'de su an laiklik üzerine yapilan tartismalarin da burada ele alinmasi gerektigini düsünüyorum. Yani "Türkiye'de laiklik" basliginin gelistirilmesi taraftariyim. Cetinkaya 13:22, 12 Kasım 2006 (UTC)

Laiklik konusunun Türkçesinin ytersizliğiyle birlikte, insanların burada, tartışma başlığında tartıştıkları sığ konular da ayrıca can sıkıcı. Lütfen laiklikle ilgili okumamış ve Türkiye'de laikliğin önemi konusunda bilgi sahibi olmayan insanlar, kendilerinde yorum yapma ve metni değiştirme hakkını görmesinler. Laikliğin Vatikan'ın Fransa'da ya da bilmem nerede neyi değiştirmek için oluşturulduğu ve/veya kullanıldığı bizim için hiçbir zaman önemli olmadı. Dünyanın hiçbir yerinde sadece o topraklardan çıkmış olgularla yaşanmaz; insanlar, toplumlar, kültürler ve diller etkilenirler birbirlerinden. Çünkü bu kavramlar yaşayan ve değişen kavramlardır, durağan değildirler. Bu cümleleri özellikle landScape'in okumasını rica ediyorum. Ayrıca, İngilizce metin de oldukça zengin. Sekülarizm ve laikliğin bazı farklılıklarının olduğu doğrudur. Fakat aralarında çap farkı yoktur; zira ikisi de birer fikir akımıdır. Sekülarizm çok geniştir, laiklik küçücük kalır demek oldukça yanlıştır. Laiklik din ve devletin ayrılığını savunurken, kişilerin din ve vicdan özgürlüklerini de korur, hatta en önemli özelliği ve sekülarizmden farkı da budur. Zaman bulabilirsem İngilizce metinden çeviriler yaparak ve dış kaynaklardan yaralanarak metnin gelişmesine yardımcı olacağım. Herkese kolay gelsin...Msegemen 13:54, 2 Haziran 2007

Turkiye'de laiklik[kaynağı değiştir]

"Turkiye'de laiklik" adli ayri bir makale var mi? Ingilizce Wiki'de boyle bir makale var da onu interwiki ile baglayacak madde ariyorum. Su anda buraya bagli.. Baristarim 07:57, 29 Aralık 2006 (UTC)