Tartışma:Kefir

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: AsAlan19 tarafından 8 ay önce Kefir Sayfasında Vandalizm başlığına
Vikiproje Mutfak (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mutfak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mutfak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kefirin bilinen bir zararı yok. İçerdiği mayalar ve bakteriler onu yararlı kılıyor. Şu kesin barsak florasını koruyor ve böylelikle besin zehirlenmelerini engelliyor. Tek zararı örümcek kafalılar için; sanırım içerdiği %1 alkolü gözlerine kestirmişler. Alkolsüz fermente besin yoktur. Kefir içinde bulunan %1 lik alkol bünyeye zarar vermez hatta insanı dinçleştirir. Aşağıda yorumu yer alan arkadaşa katılıyorum... SADECE %0,8-1 ALKOL İÇERİYOR DİYE KEFİR ZARARLI GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILMIŞ... Kefir yoğurtan daha yararlı bir fermente ürüdür. Yoğurt pro-biyotik yani bağırsaktaki yararlı bakterileri güçlendiren fermente üründür. KEFİR İSE PRE-BİYOTİKTİKTİR YANİ KENİDİSİ BAŞLI BAŞINA BARSAK FLORASINI OLUŞTURAN YARARLI MAYA VE BAKTERİLERİ İÇERİR.

Ne kadar ters ve inanılmaz bir bilgi bu tüm ünüversitelerde yapılan araştırmalar ne kadar faydalı olduğunu ortaya koymuş kefir denen mayalı sütün alıntı yapılan kaynak sanırım tek taraflı ve araştırmaları tek yönlü bir site bence daha doğru bilgilerin yer alması gerekir bu ansiklopedide saygılarımla Keskin

  • "Kefirin yapısının laboratuvar araştırmaları sonucunda insan sıhhatine zararlı olduğu ..." cümlesi ile başlayan paragrafı kaldırdım. Zira paragraf taraflı, evet çeşitli araştırmalar kefirin özellikle barındırdığı alkol nedeniyle çeşitli zararları olduğunu ortaya koymuş olsa da kefirin bazı yararları başka araştırmalarca kanıtlanmıştır. Ayrıca son cümleyi de kaldırdım, içki olduğunu bu kadar vurgualmaya gerek yok en baştaki tanım da belirtiliyor. Selamlar... - Kubra 09:36, 16 Ocak 2006 (UTC)
Bence yanıldığınız bir nokta daha var her nekadar örümcek kafalıların savunduğu bir düşünce olarak belirtseniz de kefir bekleme süresi uzatıldığında yoğun alkol içeren bir içki haline geliyor. İnsan sağlığına yararı olduğu için bu kısmı gözardı ediyorsunuz ancak şarabında yapılan araştırmalar sonucu kalp hastalığına iyi geldiği şarabın bir alkollü içki olma özelliğini yok etmemektedir. Yine yapılan araştırmalar sonucu orta asya Türklerinin kefirin alkol oranını yükselterek sarhoş oldukları bilinmektedir. Yine biranında böbrek rahatsızlığına faydalı olduğu iddia edilmektedir.Şu durumda kefirin bekleme süresi uzatıldığında alkollü bir içkiye dönüşmeyeceğini garanti edebilirmisiniz. Bu durumda kefir alkollü bir içki olmuyo mu? Faydalarını inkar edemem ancak kefirden elde edilebilecek faydalar başka maddelerden de elde edilebilir.tabi burada kefirin reklamına iyi yönde aksetmeyecektir. Türkiye'de daha önceleri pek çok kişi tarafından bilinmeyen bu içki olmadan öncesi insanlar sağlıklarını nasıl koruyorlardı? Yoğurt hakkında zararlı mikropları çoğaltıcı etkisi olduğundan kefirin yoğuttan daha faydalı olacağından bahsetmişsiniz. Peki bu kadar faydasız bir besin sayesinde nasıl insanlar yaşlanma etkilerini geciktirebiliyorlar. Bence bir ürünü tanıtırken başka ürünleri karalamamak gerekir. Tanıttığınız ürünün de yararları yanında zararlarından da açık yüreklilikle bahsetseniz daha adil bir tutum olacağı kanaatindeyim.

--88.242.47.77 10:39, 28 Mart 2007 (UTC)Emine Yıldız


Sayın madde yazarları, Kefir içindeki alkol miktarı ile uğraşacağınıza, verilen kaynaklara bir baksanız. Kaynakların ilk ikisi akademik sunucuları gösterse de, her iki üniversitede de ilgili sayfalar başka adreslerde de bulunmamaktadır. Diğer kaynak da kendilerini "amatör kafkaslı gençler" olarak tanımlayan bir portalı işaret etmektedir. Wikipedi gibi saygın bir özgür bilgi kaynağını "alkol var mı, yok mu", "dinin kabul ettiği miktarda mı, değil mi" tartışmaları ile "kahveye" çevirme yerine, sağlam bir bilgi kaynağı yapmaya çalışınız.

Yakına oluşan kirlenme, hepimizi karalayıp, temiz bir şey bırakmayacak... Kolay gelsin 29 Nisan 2007 sayın yazarlar ne olursa olsun 5 yaşındaki oğlum hazır meyveli yoğurt yemek yerine KEFİRi tercih ediyor .HARİKA BİRŞEY!

                         nihal eroğlu 06/05/2007

Yersiz ifadeler[kaynağı değiştir]

"...ardından Müslümanlar arasında yayılan, bugün ise Avrupa ve..." saçma bir cümle. Kusura bakılmasın, bu en saygın ansiklopediden alınmış bile olsa "saçma" (abzürd) bir tümce. Yiyecekler bölgesel olarak yayılır. "Orta Doğu" dersiniz, çoğunluğu müslüman olan insanlar anlaşılır. Süryaniler ve Keldaniler yemez, içmez, böyle birşey kimsenin aklına gelmez. Domuz eti gibi belli dinlerce "yasaklanan" (tırnak içinde, zaten mecburiyet hallerinde yenmesinin dinen de caiz olduğunu eğitimli din adamlarının çoğu söylüyor) ürünler zaten o bağlamda anlatılıyor. Kefirin bilinen dinsel bağlamı yok. Bu paragrafın düzeltilmesi gerkiyor. Yeniden düzenlemesini yazarına bırakıyorum. Yoksa ben de yapmaya çalışırım. Teşekkürler. E4024 (mesaj) 16.12, 4 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla

Kefir Sayfasında Vandalizm[kaynağı değiştir]

İngilizce ve Rusça Vikipedia sayfalarında da olduğu gibi Referanslarla Kefirin yaratıcısı olan halk Karaçaylar olarak belirtilir. ve Tüm yazılı Rus kaynaklarında böyle geçmektedir. Referanslar ise Vikipedi Güvenilir Kaynak statüsündedir. "Menşei Çerkesya Alternatif isim Çerkesce Qundepsi" bilgisi bir kaynak ve referans içermemektedir. Güvenilir Kaynak Statüsündeki Kaynakları geri almak ve hiçbir kaynak içermeyen bu bilgiyi ısrarla tutmak Vikipedi kurallarına aykırı bir durum oluşturmaktadır. AsAlan19 (mesaj) 18.04, 30 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla