Tartışma:Kanlı Pazar (1969)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 178.241.200.250 tarafından 4 yıl önce Taraflı bilgi başlığına
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

1905 kanlı pazar[kaynağı değiştir]

ya bir de 1905'deki kanlı pazar var. Ben onu eklemeye çalıştım başaramadım. Neden? Bence o daha önemli, hem 1000lerce ölü oluyor hem de 1905 devriminin kıvılcımı. Bu imzasız yazı 212.175.112.186 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

teşekkürler yalnız nasıl kaynak belirtceğimi bilmiyorum. Yoksa belirtirdim.

Taraflı bilgi[kaynağı değiştir]

Gösteri yapılmadan önceki günlerdeyse gerilim artmıştı, çünkü 14 Şubat'taki Cuma namazından sonra Komünizmle Mücadele Derneği ile sağ kesimin denetiminde olan Milli Türk Talebe Birliği'nin öncülüğünde "Bayrağa saygı" mitingi düzenlendi. Bu mitingde komünistlere karşı savaş açıldığı ilan edilerek halka iki gün sonra düzenlenecek olan 6. Filo'yu Protesto Yürüyüşü'nde komünistlere gereken dersi vermek üzere toplanma çağrısı yapıldı.[2]

16 Şubat günü, göstericiler Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek üzere Beyazıt'ta toplanırken, "komünistlere gereken dersi verme" çağrısına uyan sağ görüşlü kişiler de Taksim Meydanı'na geldiler. Burada toplu kılınan namazın ardından taşlı ve sopalı bir biçimde beklemeye koyuldular.[3] Beyazıt Meydanı'nda toplanan gençlik örgütleri yürüyüşe geçtiler. Sultanahmet, Sirkeci, Eminönü, Karaköy ve Dolmabahçe üzerinden Taksim Meydanı'na ulaşan göstericilerin önünü kesen polis, alana küçük gruplar halinde girmelerini sağladı. Alana girenler de burada bekleyen ve sadece iki sıra olan polis barikatını kolaylıkla aşan sağcıların sopalı, taşlı ve bıçaklı saldırısına uğradı. Tekbir getiren saldırganlar, göstericileri şiddetli bir biçimde dövdü. Olaylar sırasında Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürüldü.[4] Bu sırada polisin saldırganları engellememesi dikkat çekti.


Yazının yukarıdaki kısımlarında "Cuma günü" ifadesi yerine "Cuma namazından sonra" ifadesi kullanılıyor.

Sağ görüşlü kişilerin "burada toplu kılınan namazın ardından" taşlı ve sopalı bir biçimde beklemeye koyuldukları ifade edilmiş. Taksimde bekleyişe geçmeden önce çok yüksek ihtimalle toplu bir şekilde yemekte yemişlerdir.Ama böyle bir bilgi yok. Veya toplu bir şekilde otobüse de binmişlerdir ama böyle bir bilgide yok. Karnımız acıktığında,yani yemek vakti geldiğinde yanımızda birileri varsa onlarla toplu bir şekilde yemek yeriz. Bu kişilerde bir aradayken belli ki namaz vakti girmiş ve toplu bir şekilde namaz kılmışlar.

Bu kişilerin saldırıya geçmeden önce "tekbir" getirdikleri ifade ediliyor.

Bu ifadelerle çok bariz bir şekilde İslam düşmanlığı yapılmaktadır. Tamamen taraflı bir yazı olmuş. Bu durumdan son derece rahatsız oldum. Yazıdan,belirttiğim İslami terimlerin çıkarılmasını istiyorum.--178.241.200.250 22.32, 22 Ocak 2020 (UTC)Yanıtla