Tartışma:Kangal köpeği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Ansiklopedinize Kangal Köpeği anahtar kelimesi ile girildiğinde, sağ üst köşede FCI ile ilgili bir etiket görülmektedir. Burada bir sürü yanlışlık vardır.

FCI'ın en son 2005 yılında yayımladığı kitabının 200. sayfasında, 06-06-1989 tarihinde kabul edilen 331 nolu standart ile Anatolian Shepherd Dog bir ırk olarak tanınmıştır. Tanınan bu ırk, kesinlikle ve kesinlikle Türk Çoban Köpeği Kangal'ı karşılamaz. Zaten bu Anatolian Shepherd Dog, Section:2-2.2'de Mountain Type olarak verilmiştir. Yani Dağ tipi. Bu da ayrı bir yanlışlıktır. Halbuki sizin ansiklopedinizin Kangal Köpeği maddesinde; Anatolian Shepherd Dog, Kangal Köpeği olarak verilmiştir. Bu yanlışlığın da acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Yani FCI'ya ait o etikete oradan kaldırılmalıdır.

Aynı etikette, yükseklik ve ağırlık ölçüleri de FCI'ın standardına uymamaktadır. FCI'ya göre cidago yüksekliği erkek: 74-81 cm, dişi: 71-79 cm, ergin canlı ağırlık erkek:50-65 kg, dişi:40-55 kg olarak verilmiştir.

Ayrıca etiketin sol kısmında, Sivas Kangal, Akbaş, Karayaka gibi tamamen birbirinden farklı kavramlar verilmiştir. Karayaka isminde bir ırk Türkiyede değil, dünyada yoktur. Akbaş tamamen Kangaldan ve Anadolu Çoban Köpeğinden ayrı bir ırktır. Bu konuda bilimsel araştırma sonucu verebilirim.

Eğer bu konuda tereddüt yaşarsanız, Ankara Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul veya Konya Sel. Ü. Veteriner Fak.de Doç.Dr. Cafer Tepeli ile irtibat kurabilirsiniz.

Ben de Zooteknist Ziraat Yüksek Mühendisi olarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda çalışıyorum. Uzmanlık alanım Kangal Köpeği’dir. Ama diğer Türkiye Köpek ırkları ile de ilgileniyorum. 1,5 yıl içinde 3 baskı yapan kitabımın ismi “Kangal Köpeği-Tarihi, Tanıtımı, Yetiştirilmesi, Islahı” dır. Şu anda kitabımın İngilizce, Almanca ve Fransızca baskı çalışmaları devan etmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de Kangal Köpeği konusunda doktora yapan ilk Ziraat Yüksek Mühendisiyim. Türkiye’de 75 vilayeti, Avrupa’da 9 ülkenin yanında Iran, Afganistan ve Turkmenistan’a Kangal Köpeği için araştırma gezileri yapmış birisiyim.

Yardımım olacak bir konu için;

E-Mail: zileliorhan62@hotmail.com Web sitesi: www.kangals.com

"http://tr.wikipedia.org/wiki/F.C.I."'dan alındı, Kullanıcı:Orhan Yılmaz tarafından yazılmıştır

Anadolu aslanı[kaynağı değiştir]

Türklerin orta asyadan anadoluya göçleriyle birlikte yanından getirdikleri kangal köpekleri akbaş ve karabaş olarak ikiye ayrılırlar.üstün güçleri korkusuzca sürüyü ve sahiplerini savunmaları sebebiyle nam salmışlardır.korkmadan bir ayıya ve bir kurt sürüsüne saldırabilirler.

Kangal köpeklerine anadolu türk aslanları diyebiliriz ve türkiye'ye özgü köpek ırkıdır.

Japon köpeği[kaynağı değiştir]

Anadoluya aşamalı olarak getirilen ırk mastiffdir.

Kangal? Anadolu Çoban Köpeği?[kaynağı değiştir]

Kangal diye bir ırk YOKTUR... Anadoluya has çoban köpeğine de federasyon sayfasındaki gibi Anadolu Çoban Köpeği-Kangal DENİLEMEZ... Hiçbir bilimsel yanı yoktur. Anadoluda halk arasında Karabaş olarak anılan Anadolu Çoban Köpeği'nin Sivas-Kangal civarında bulunanına; ilçe eşrafı kendilerine ve ilçelerine nam sağlamak için böyle bir tanımlamaya gitmişlerdir. Size birbirinin benzeri ama küçük FENOTİPİK farkları bulunan pekçok hayvan gösterebilirim... Kendinizde görebilirsiniz sokaklara bakınca...

Kangal dışında yaşayanlara ne diyeceğiz? bilimsel makalelerin altına, Kangaldan çevreye yayılmışlardır mı? O zaman Orta Asyadan içeriye girdikleri tezi çürür çünkü Anadolu sınırı Sivas ile değil ana kapı olarak Van, Ağrı ve Kars illeridir... Malazgirt savaşını baz alırsanız Erzurum ırkı yada Harput ırkı demeniz veya Selçuklu yayılımı gözönüne alınırsa Çukurova ırkı da denilebilir...

Öncelikle başını Malaklı ve Karabaş(Kangal)cıların çektiği köpek satıcılarının kurmak ve tanınmak istedikleri müstakbel bir federasyon vardır... Günümüzde herşey ticarete dökülmüş vaziyette ve bu satıcıların ana amacı köpek DÖVÜŞTÜRMEK... Mer'i mevzuata göre yasak bir eylem... İnterneti taradığınızda özellikle Karabaş'tan Kangal ırkı yaratma çabasındaki tiplerin hemen tamamı DÖVÜŞ KAZANMA kriterini neredeyse başa oturtmuş durumda; köpek satabilmek için... Bu sektör ne yazıkki bilinçsiz insanların elinde ve tek dert para kazanmak... Adı federasyon olan yere gelince; internet sayfası sayfa değil en başta...

İçeriğe gelince,

1- Sayın meslektaşım Dağ köpeği sınıflandırmasına karşı çıkıyor ama ben de; veteriner ücretlerine isyan edip bu sene veterinerlik için sınava girecek olan 22 yıllık bir zooteknist olarak diyorum ki hayvancılık zaten yüksek rakımlı yerlerde yapılır, yapılmalıdır OVADA YAPILMAZ... Ova ancak çok çok sert iklim koşullarına sahip coğrafyalarda kışlamak için gidilen yerdir... İnek -20 derecede rahatça yaşar soba yakmanıza gerek yoktur. Tam tersi ovada aşırı sıcak hayvanı ısı stresine sokar. Isıtmak kolay ama soğutmak daha pahalıdır... Aynı şey özellikle terbezi olmayan yani soluyarak kendini soğutan köpekler için daha geçerlidir... Tercih etmesini isteseniz tüm köpekler (enazından kalın kürklü olanlar) karlı dağ tepelerinde yaşamak isteyeceklerini dile getireceklerdir.

Gütmek fiilinin amacı insan için verim veren evcil hayvanlardan oluşan sürüyü (yabani hayvan sürüsü zaten güdülemez)dışarıda beslenir ve spor yaparken dış tehlikelerden korumaktır ki ana amaç bu olmasa çobana gerek duyulmaz. Hayvanlar beyni olan canlılardır ve insanlar gibi yol bulma kaabiliyetine sahip hatta onlardan daha üstündürler. Avustralya'da kırkılmamak için kaçıp 10 sene sonra geri dönen koyun basında yeralmıştır. Dolayısı ile çoban köpeği aynı anda eşzamanlı olarak hem güder hem de bekçilik yapar. Ortak noktaları gözüpek olmalarıdır...

2- Irk olabilmesi için söylenenin tam aksi Çoban köpeklerinin fenotipik olarak gözle görülür derecede farklılaşmış olmaları gerekir ki burada temel kıstas BENZERSİZLİK olmalıdır. Yani birbirine benzetilememesi... Okuyucunun anlaması için; çift yumurta ikizleri de birbirine benzer ancak tek yumurta ikizleri gibi görüldükleri an ikiz tanımlaması yapılmakta güçlük çekilebilir. Çinli ile Mozambikli birileri, birbirlerinden çok rahat ayrılır ve farklı insan ırklarıdır diyebilirsiniz...

Kangal ilçesinde yetişen Çoban köpeklerini ayrı bir ırk olabilmesi için temel morfolojik ve fenotipik kriterler ne olmalıdır? Biri karlı bölgeyeye adapte olmuş; güneş ışınlarını yansıtsın diye beyaza doğru renk açmış... bir diğeri Bozkırın sarımsı,yeşilimsi rengine kendisini kamufle etmiş... bir diğeri güneş ışığına hasret kaldığından siyaha dönmüştür... Ama hepsi aynı Yakın Ataya sahiptir... Ya da Adana, İzmir gibi yerlerde yaşayan Karabaşlara ne diyeceğiz??? Adana, İzmir ırkları mı diyeceğiz?

Irk olduğununun bilimsel temele oturması için istatistiksel yeterliliğe sahip sayıda hayvan üzerinde genetik inceleme yapılması gerekmektedir...

Ayrıca Anadoluda bulunan diğer köpeklere ne diyeceğiz? Anadolu çoban köpeklerinin tamamı çevresel şartlara uyum sağlamak amacı ile küçük çaplı fenotipik değişikliğe uğramış aynı ırka sahip hayvanlardır. Anadolu Çoban köpeği (Karabaş) yada 2 İngilizin Kangal'dan İngiltereye köpek götürmesi sonucu Anadolu Çoban köpeğine kısaca Kangal denmeye başlanmasını kim nasıl açıklayacak? Boz, Karayaka, Yörük bunların hepsi Anadolu insanı tarafından Anadolu Çoban Köpeği'nde oluşmuş işte o fenotipik farklılıkları anlatmak amacı ile kullanılan tabirlerdir. Hepsi Anadolu Çoban Köpeğidir, hepsi aynı soydan; ana-babadan gelmektedir, farklı ana-babadan değil.


3- Bu tanımlamada Türkiye Köpek ırkları federasyonundan ayrılıp başka bir federasyon kurmak isteyen özellikle Kangal ve Aksaray yöresindeki bilinçsiz yetiştiricilerin etkisi var mıdır? Bu sadece merak...

4- Kangal oluyor ise Karayaka neden ırk olamıyor? Morfolojik olarak Anadolu Çoban Köpeği'ne EN BENZEMEZ o çünkü... Tek kriter: gri paralel çizgili kürke sahip olmak... Başka köpek var mı?

MENDEL KANUNLARI çerçevesi dahilinde aynı ırkın hipomorfik fenotipleridir hepsi, o kadar...

(Boz Çoban Köpeği sahibi ve Sokak Köpekleri Sever Zooteknist) 78.181.240.221 19:41, 28 Eylül 2016 (UTC)

: Sayfadaki 2. resimde bulunan kuyruğu tam görünen alnı siyah olan köpek KANGAL ise; benim BOZ (Karabaş) olarak adlandırılan köpeğimin yavrusunun birebir aynısı! Bu durumda benim köpeğim BOZ yavrusu Kangal mı?...

Kangalcılar yeni bir ırk yaratma ve fedarasyon kurma uğruna lütfen bilimsel olmayan temelsiz işlerle uğraşmasınlar...--78.181.240.221 20:03, 28 Eylül 2016 (UTC)