İçeriğe atla

Tartışma:John Doe

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Supreme court" u doğrudan Anayasa Mahkemesi olarak değerlendirmektense eyalet bazında en üst temyiz organı, üst mahkeme olarak formüle etmek daha doğru gibi. Çünkü bizdeki Yargıtay ile Anayasa Mahk. arası bir durumu var. Özellikle her önüne gelen davaya bakmıyor oluşu Yargıtay'a benzerliğini kuvvetlendiriyor.--a[.]medileti 11:55, 24 Ocak 2010 (UTC)

  • ABD'de her eyaletin birer Supreme Court'u olduğu gibi Federal düzeyde de bir Supreme court vardır. Eyalet düzeyinde olanlar eyalet anayasasını ilgilendiren davalara bakarlar, Federal düzeyde olanlar Roe vs. Wade gibi ABD Anayasasını ilgilendiren davalara bakarlar. Bu mahkeme Türkiye'deki Anayasa mahkemesinin karşılığı sayılabilir [1]. İng. Wikipedia'da en:Supreme Court of the United States maddesinde belirtildiği üzere ABD anayasasını ilgilendiren ihtilaflarda son söz Supreme Court'undur:
That changed during the Marshall Court (1801–1835), which declared the Court to be the supreme arbiter of the Constitution (see Marbury v. Madison) and made several important rulings which gave shape and substance to the constitutional balance of power between the federal government and the states. In Martin v. Hunter's Lessee, the Court ruled that it had the power to correct interpretations of the federal Constitution made by state supreme courts. Both Marbury and Martin confirmed that the Court was entrusted with maintaining the consistent and orderly development of federal law.
Bir iki istisna dışında Supreme Court'un ABD anayasa mahkemesi ancak temyiz davalarına baktığı doğrudur ama buna dayanarak onun bir temyiz mahkemesi olduğunu söylemek hatalı olur. Çünkü mahkeme ancak anayasaya ile tutarsız olduğu iddia edilen davaları görmeyi kabul eder. İstisnalar, 1) eyaletler tarafından doğrudan açılan davalar ve 2) sefir ve diplomatları ilgilendiren davalardır. Temyiz mahkemelerine ABD'de genelde en:Court of Appeals denir ama bazı eyaletlerde akıl karıştırıcı şekilde örneğin en:Connecticut Supreme Court veya en:Kentucky Supreme Court adları kullanılır. Federal düzeydeki temyiz davalarına bakan mahkemeye en:United States Court of Appeals for the Federal Circuit adı verilir. --İnfoCan 20:15, 24 Ocak 2010 (UTC)
Bu ayrıntılı izah ve ispatlar için teşekkürler. Ben de araştırdım, supreme court'un resmi sitesini inceledim fakat yukarıda yazdığım kanaate ulaşmıştım. Fikir alışverişinde bulunmak elbette yararlı. Sizin ulaştığınız netice beni tatmin etti, umarım okurlar da bu sayfadan yararlanır. İyi çalışmalar.--a[.]medileti 20:53, 24 Ocak 2010 (UTC)