Tartışma:Horasan (İran)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İran (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Horasan Kürtleri[kaynağı değiştir]

Başlıkta neden Kürtler özellikle kaldırılmış? İngilizce maddede Fars ve Kürtler baskın grup, Arap ve Türkler azınlıktır yazıyor mesela. Ama bu arada adı bile geçmiyor. Hatta sırf Kürt kelimesine yer vermemek için "Horasan Türkleri ve Türkmenler yaşar" gibi komik bir satır bile eklenmiş. Horasan Kürtleri demek bu kadar zor mu?

18 Nisan 2008 Le Khorassan était la plus grande province d’Iran jusqu’au 29 septembre 2004 où il fut séparé en trois régions :

le Khorassan septentrional, capitale : Bojnourd, autres comtés : Shirvan, Jajarm, Maneh, Samlaghan et Esfrayen. le Khorassan méridional, capitale : Birjand, autres comtés : Ferdows, Nahbandan, Sarbisheh le Khorasan-e-razavi, capitale : Mashhad, autres comtés : Ghouchan, Dargaz, Chenaran, Sarakhs, Fariman, Torbat-e Jam, Taybad, Ghayen, Khaf et Rashtkhar, Kashmar, Bardaskan, Neyshabour, Sabzevar, Gonabad, Kalat and Khalil Abad L’ancienne province perse du Khorassan incluait des territoires situés aujourd’hui en Iran, Afghanistan, Tadjikistan, Turkménistan et en Ouzbékistan. Plusieurs des principales villes historiques de Perse sont situées dans l’ancien Khorassan : Nishapur (aujourd’hui en Iran), Merv et Sanjan (aujourd’hui au Turkménistan), Samarcande et Boukhara (aujourd’hui en Ouzbékistan), Herat et Balkh (aujourd’hui en Afghanistan).

Les principaux groupes éthniques sont les Persans, les kurdes, les turcs dit Khorassanis issues des tribus oghouzes installés dans la région, les Turkmènes et les Arabes dont l’installation est ancienne puisqu’elle remonte aux premiers temps de l’empire abasside. Il existe également une importante communauté afghane due à l’afflux de réfugiés afghans ces dernières années.


Horasan (Farsça: خراسان) (diğer adları Khurasan ve Khorassan, Helenistik dönemde Traxiane olarak da adlandırılmıştır.

Horasan vilayeti, İran‘ın kuzeydoğusunda ve doğsunda yer alan bölgeye verilen isim.Farsça bir kelime olan Horasan “Güneşin yükseldiği yer” anlamına gelir.

İran Parlementosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler:

Kuzey Horasan, merkezi: Bojnourd, diğer şehirleri: Shirvan, Jajarm, Maneh, Samlaghan, Esfarayen Güney Horasan, merkezi: Birjand, diğer şehirleri: Sarayan, Nahbandan, Sarbisheh Razavi Horasan, merkezi: Mashhad, diğer şehirleri: Ghouchan, Dargaz, Chenaran, Sarakhs, Fariman, Torbat-e Jam, Taybad, Ferdows, Ghayen, Khaf ve Rashtkhar, Kashmar, Bardaskan, Neyshabour, Sabzevar, Gonabad, Kalat, Boshrooyeh ve Khalil Abad Horasan bölgesinde yaşayan topluluklar;(...)*Horasan Türkleri, Türkmenler ve İranlılar yaşamaktadırlar.

Eskiden Horasan bölgesi bugün İran, Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan‘ın ve Özbekistan‘ın bazı bölgelerini kapsardı.

Horasan ileride Mehdi’nin çıkacağına inanılan yerdir.

  • Burda Kürdler kaldırılmış ve Horasan Türkleri bicimindeki belirtilen toplulukta eksik cevrilmiş, tam ceviri söyle: Horasan Türkleri diye söylenen ve Oğuzhan kabilesi-aşiretinden olup bölgeye yerleşen bir topluluk.


Alman vikipedide Afsar boyundan 800.000 Türkmenin ikamet edigi ve cok kücük bir Kürt azinlik oldugu söylenmektedir. Kürtlerin 17.yüzyilda Türkmenlere karsi Sah Abbas tarafindan oraya yollanmis, o Kürtler Sii oldugu yazilir. Türkmen ve Afganlilarin o bölgede yogun olduklari ifade edilir